Actualitate Internă Focus

Ce ar însemna pentru R.Moldova o victorie a lui Alexandr Stoianoglo în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. „Serviciile de Informații, Armata și politica externă a R.Moldova vor fi sub controlul total al Moscovei”/ Precizările jurnalistului independent Nicolae Chicu

Ce ar însemna pentru R.Moldova o victorie a lui Alexandr Stoianoglo în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. „Serviciile de Informații, Armata și politica externă a R.Moldova vor fi sub controlul total al Moscovei”/ Precizările jurnalistului independent Nicolae Chicu

Jurnalistul independent Nicolae Chicu, realizatorul unui podcast de mare audiență pe Youtube susținut și de Podul.ro, a explicat pe larg, într-o filmare postată pe canalul său de Telegram, ce ar însemna pentru R.Moldova o victorie a candidatului socialiștilor pro-ruși, Alexandr Stoianoglo, în apropiatele alegeri prezidențiale. Redăm mai jos precizările acestuia care ar trebui să pună pe gânduri orice cetățean responsabil și să-l determine să iasă la vot în 3 noiembrie pentru a-și salva țara de la un dezastru ireparabil:

„Există un mare risca ca R.Moldova să ajungă în ghearele lui Veaceslav Platon, Ilan Șor și toată gașca lor. 

Vă explic cum: după 3 noiembrie am putea avea un președinte al socialiștilor. Acesta este Alexandr Stoianoglo. Ce înseamnă să ai un președinte socialist? Înseamnă ca SIS-ul, Serviciul de Informații să treacă în subordinea lui, înseamnă ca Armata să treacă în subordinea lui. Înseamnă ca politica externă să fie condusă sau ghidată de acest președinte pentru că prerogativele președintelui sunt în mare parte axate pe politica externă. 

Partidul socialiștilor, după cum știți, este un partid al Federației Ruse, asta nu e glumă, nu e o exagerare, e un adevăr. Sunt dovezi în presa de investigație despre cum a fost plătit de-a lungul timpului acest partid prin tot felul de scheme dubioase. Legăturile socialiștilor cu Federația Rusă nu sunt vreun mare mister. Legăturile lui Dodon….

Asta ar însemna că SIS-ul va lucra pentru Moscova, Armata va fi controlată de Moscova prin interpuși, iar politica externă va fi orientată în mare parte spre Moscova. Și cred că știți deja care sunt intențiile Federației Ruse: vrea să pună stăpânire pe Ucraina, noi suntem lângă Ucraina, am veni cumva la pachet. Stoianoglo este un candidat susținut direct de Platon care a anunțat asta cu mai mult timp în urmă, a sponsorizat pe Facebook îndemnuri de tot felul, a lovit în Usatîi special pentru a atrage electoratul acestuia de partea lui Stoianoglo. Despre Dodon știți deja cine e și ce-a făcut…Platon este implicat în tot felul de scheme, landromatul rusesc, tot felul de dubioșenii absolute. A fugit și el peste hotare ca și Plahotniuc după ce PAS-ul a câștigat alegerile în 2021. 

Deci uitați că Stoianoglo îi are în spate pe acești oameni destul de imprevizibili și periculoși. Ei lucrează pentru ca Stoianoglo să câștige și probabil cu o condiție: noi te ajutăm, dar trebuie să ne oferi ceva. Ce poate să le ofere un președinte? Ăștia se vor reîntoarce acasă bine mersi și vor putea să-și fac de cap mai departe, să coordoneze toate schemele, vor putea să câștige bani negri, să creeze partide, să finanțeze proteste când va fi nevoie. Mai mult decât atât, ce va face Șor de acum încolo, Șor fiind instrumentul Moscove, Șor a cumpărat mai mult de 150.000 de voturi în primul tur și pentru referendum. Acești votanți au primit bani și vor mai primi. Ei vor ieși să voteze și vor vota petru Stoianoglo care este pus în situația de a-l mulțumi și pe Șor. Cum? Probabil să-I dea voie să vină acasă și să stea în libertate. 

În urmă cu câteva zile, Stoianoglo a acordat un interviu pentru o televiziune de la Moscova unde se remarca o schimbare radicală a discursului său față de Ilan Șor. Dacă acum trei ani venea în Parlament și spunea direct că Șor este liderul unui grupări criminale, acum Stoinaoglo spune că ar trebui să fim mai atenți cu astfel de catalogări. Și i-a spus jurnalistului rus că îl cunoaște foarte bine pe Șor și ca om nu are nimic să-i reproșeze, că au locuit 20 de ani pe aceeași scară (de bloc), îi cunoaște familia, e om de treabă…Șor care cumpără deputați, care finanțează proteste pentru a destabiliza situația din țară, care lucrează pentru Moscova, care vrea să vândă țara Moscove, iar el nu are nimic să-I reproșeze ca…om. Păi omul Șor face toate aceste scheme. Șor care a furat bani din bugetul statului, da? Și e condamnat deja…Deci aici se vede și toată atitudinea lui ulterioară în cazul în care ar câștiga alegerile, mai ales că fără voturile cumpărate de Șor nu ar putea ajunge președinte.”

Joi, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, a precizat că peste 39 de milioane de dolari au intrat în conturile a circa 138.000 de utilizatori din Republica Moldova prin intermediul serviciilor unei bănci ruseşti interzise, aceşti bani fiind destinaţi coruperii alegătorilor. 

Cernăuţeanu a dezvăluit, de asemenea, noi detalii din schema folosită de oligarhul prorus Ilan Şor pentru cumpărarea de voturi la alegerile prezidenţiale şi referendumul proeuropean.

Sistemul bancar din Federaţia Rusă este sub interdicţie naţională în Republica Moldova. Cu toate acestea, utilizatorii erau instruiţi prin intermediul unor grupuri de tip chatbot pe Telegram cum să-şi descarce aplicaţia băncii „Promsvyazbank” (PSB Bank) ca să beneficieze de transferuri.

Numai în luna octombrie, poliţia a reuşit să documenteze şi să sisteze activitatea a 97 de astfel de grupuri.

În urma documentării, poliţia a constatat cel puţin 1,4 milioane de tranzacţii şi 138.448 de numere unice. În contul acestor peste 138.000 de persoane erau transferaţi bani inclusiv pentru membrii familiilor acestora.

Cernăuţeanu spune însă că numărul persoanelor care au beneficiat de transferuri băneşti este mult mai mare. Dacă în luna septembrie a fost documentat transferul a 15 milioane de dolari, în prezent, suma a ajuns la 39 milioane de dolari.

„Sistemul de transfer PSB a început la finele primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire, instalare a acestor aplicaţii era realizat prin acele boturi de pe Telegram, unde cumva accesul altor persoane terţe era mult mai limitat”, a precizat Cernăuţeanu, citat de NewsMaker.

„Forma intenţionată era de a corupe masiv electoratul”, a comunicat şeful IGP.

Cernăuţeanu a menţionat că doar în luna octombrie au fost transferaţi peste 24 milioane de dolari pentru coruperea electoratului. Până la scrutinul din 20 octombrie, transferurile masive s-au efectuat între 14 şi 17 octombrie.

„Important este ca toţi cetăţenii noştri să înţeleagă că sunt atraşi într-o schemă ilegală. (…) Sunt atrase în organizaţia criminală Şor. Noi vorbim de o organizaţie criminală care prin diferite forme de finanţare, de corupere, de fapt urmăresc interesele unei organizaţii criminale”, a declarat Cernăuţeanu. „Chiar astăzi, într-un raion din nordul ţării, am fost contactaţi de cetăţeni care comunică că fără acordul lor le-au fost instalate aceste aplicaţii, au fost cumva duşi în eroare şi că ei nu vreau să utilizeze aceste mijloace financiare şi roagă să fie atrase la răspundere persoanele care se fac vinovate”, a declarat Cernăuţeanu.

Miercuri, Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat că mai multe persoane din Republica Moldova au primit amenzi între 25.000 şi 37 500 de lei (moldoveneşti) pentru corupere electorală pasivă. În total, suma amenzilor se ridică la circa 1 milion de lei. Instituţia a adăugat că a primit, de la poliţie, peste 350 de procese-verbale cu privire la coruperea alegătorilor.

Înainte de aceasta, marţi, poliţia anunţase că investighează peste 400 de persoane suspectate de corupere. Aceste persoane sunt acuzate că au acceptat bani în schimbul voturilor. Majoritatea celor vizaţi colaborau cu ancheta.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.