Ludovic Orban - deputat, candidat la alegerile prezidențiale din România și fost prim-ministru - a declarat miercuri, pentru RFI, că următorul proiect major al Bucureștiului trebuie să fie cel al Unirii cu Republica Moldova. Într-o notă critică față de politica dusă în anumite situații de puterea de la București, Ludovic Orban a precizat că "România a făcut mult prea puțin în raport cu ceea ce putea face, astfel încât să redeștepte conștiința națională românească și să reviabilizeze proiectul Unirii de ambele maluri ale Prutului". În acest sens, fostul prim-ministru a enunțat o serie de proiecte-cheie ce trebuie să se afle pe agenda Bucureștiului pentru ca cel de-al doilea stat românesc să se apropie ireversibil de România și de Uniunea Europeană.
În mod particular cu privire la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Ludovic Orban a precizat că Maia Sandu are prima șansă, însă scrutinul electoral nu va fi unul facil, iar parlamentarele din anul 2025 vor reprezenta o provocare și mai mare pentru forțele pro-europene. Fostul premier a criticat și în acest context statul român, precizând că Maia Sandu nu a beneficiat întotdeauna de sprijin: "Eu am susținut-o pe Maia Sandu când statul român, inclusiv prin instituții care ar fi trebuit să aibă o minimă luciditate, mergea pe mâna regimului Plahotniuc. Eu am susținut-o pe Maia Sandu ca președinte al PNL și am făcut tot ce este posibil pentru a sprijini acest proiect, care e unul serios pentru Republica Moldova".
Întrebat cum ar vedea UE și NATO inițiativa Unirii, Ludovic Orban a răspuns: "Sigur că îți trebuie un oarecare acord din partea partenerilor importanți, dar pe de altă parte nimeni nu poate să nege un exercițiu de suveranitate".
Moderator: Care credeți că ar trebui să fie următorul proiect major de țară pentru România? Desigur, am avut aderarea la NATO, apoi aderarea la UE. Ce ar trebui să urmeze?
Ludovic Orban: Unirea cu Basarabia.
Moderator: În ce formă?
Ludovic Orban: Într-o formă de Unire, printr-un referendum care să fie făcut pe ambele maluri ale Prutului.
Moderator: Ar fi posibil așa ceva?
Ludovic Orban: Sunt convins că da.
Moderator: România e stat membru al UE, e stat NATO.
Ludovic Orban: Sigur că îți trebuie un oarecare acord din partea partenerilor importanți, dar pe de altă parte nimeni nu poate să nege un exercițiu de suveranitate.
Moderator: În Republica Moldova au loc alegeri. Va fi al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Întrevedeți probleme pentru candidata pro-occidentală Maia Sandu?
Ludovic Orban: Depinde de mulți factori. Eu m-am bucurat că Renato Usatîi, candidatul de pe locul al treilea, care și el are legături pe zona rusă, nu a declarat un sprijin categoric pentru Stoianoglo. Ba mai mult, a reclamat că există presiuni din partea Moscovei pentru a-l susține pe Stoianoglo în turul doi, ceea ce înseamnă mai degrabă un mesaj de nesusținere. Dar încă nu s-a terminat campania. Trebuie să așteptăm până la sfârșitul campaniei. Dacă rămâne într-o oarecare neutralitate Usatîi, atunci e posibil ca o parte dintre publicul care a votat în primul tur cu el să nu se ducă să voteze cu Stoianoglo. Pe de altă parte, va exista în continuare o interferență majoră din partea Rusiei în aceste alegeri. Ei nici măcar nu mai maschează această interferență. Au apărut inclusiv declarații la nivelul oficialităților din Rusia împotriva referendumului.
Moderator: Spuneați mai devreme că un potențial proiect de țară este Unirea cu Basarabia, dar dacă ne uităm la referendumul din Republica Moldova, vedem că a trecut la limita limitei. Practic, jumătate din populația țării, sau aproape jumătate, nu vor în UE. Atunci de ce și-ar dori Unirea cu România?
Ludovic Orban: Sunt un om extrem de apropiat de românii din Republica Moldova. Am consumat extrem de multă energie acolo. Eu am susținut-o pe Maia Sandu când statul român, inclusiv prin instituții care ar fi trebuit să aibă o minimă luciditate, mergea pe mâna regimului Plahotniuc. Eu am susținut-o pe Maia Sandu ca președinte al PNL și am făcut tot ce este posibil pentru a sprijini acest proiect, care e unul serios pentru Republica Moldova. Pe de altă parte, există un risc major. După cum arată datele, cred că Maia Sandu are totuși prima șansă de a câștiga și mai câștigăm 4 ani de zile în care Republica Moldova să nu reintre în sfera de influență a Rusiei și să continue procesul de integrare în UE. Însă, vor urma alegerile parlamentare. La parlamentare va fi extrem de complicat să se formeze o majoritate guvernamentală pro-europeană după cum arată datele analizelor sociologice în care PAS chiar dacă rămâne primul partid este un partid care nu va putea lua un scor astfel încât să mai formeze Guvernul așa cum au format acum Guvernul monocolor. Avem de-a face cu presiunea exercitată de ruși, cu faptul că există în continuare instrumente de influențare a opiniei publice din Republica Moldova. De asemenea, avem în mod evident istoria ultimilor ani în care practic s-au format anumite mentalități care sunt foarte greu de spart. Problema este că România nu a făcut ceea ce trebuia.
Moderator: Adică?
Ludovic Orban: Vă dau un exemplu simplu. Republica Moldova depinde aproape în integralitate de energia electrică provenită de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, care e în Transnistria. Noi n-am asigurat o interconectare energetică, astfel încât dacă ajunge prețul la un nivel foarte mare sau ei încearcă să șantajeze politic spunând că opresc curentul, să existe o alternativă să poată cumpăra curent din România. Or, noi n-am asigurat interconectarea. Gazoductul care s-a finalizat în mandatul meu, Ungheni-Chișinău, trebuie viabilizat, adică trebuie utilizat la maxim pentru a oferi o sursă suplimentară de gaz, dar nu gaz la prețul la care a ajuns în momentul de față în România. Deși avem resurse naturale, a ajuns prețul gazului mai mare decât în Spania. O altă chestiune ține de TVR. Când cumpără TVR dreptul de difuzare a unei competiții sportive, de ce nu cumpără dreptul de transmisie și pentru Republica Moldova? De ce statul nu sprijină autoritățile locale care sunt înfrățite cu localități din Moldova pentru a le asigura cofinanțarea pe proiectele din Republica Moldova, astfel încât să crească apropierea și să simtă din ce în ce mai puternic românii de pe malul stâng al Prutului că România este alături de ei? România a făcut mult prea puțin în raport cu ceea ce putea face, astfel încât să redeștepte conștiința națională românească și să reviabilizeze proiectul Unirii de ambele maluri ale Prutului.
Moderator: Această potențială Unire la care vă referiți nu ar da apă la moară propagandei pro-ruse?
Ludovic Orban: Propaganda rusă inventează teme false indiferent de realități. E dreptul suveran al oricărui popor de a-și hotărî destinul. În stânga Prutului peste 70% din populație sunt români, iar Basarabia este practic un teritoriu care a făcut parte din România. Și păstrarea Basarabiei în stadiul actual presupune riscuri majore, pentru că oricând poate reintra sub influența unor forțe politice care de fapt să facă jocul Rusiei și care să mențină de fapt Basarabia în subdezvoltare, în stadiul unei democrații aproximative și să nu le ofere nicio perspectivă de dezvoltare. Proiectul Unirii cu România e un proiect foarte serios. De altfel, integrarea europeană cea mai simplă se poate face prin Unire. Asta e cea mai simplă integrare care se poate realiza. Altfel, trebuie parcurși toți pașii.
Vedeți video: