Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, considerat și politicianul pro-occidental cu cea mai controversată imagine publică, și-a anunțat, luni, într-o postare pe Facebook, demisia din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Retragerea lui Spînu, care ar fi trebuit să aibă loc înainte ca imaginea partidului și guvernului să sufere daune iremediabile, are legătură cu rezultatele deloc liniștitoare ale recentelor alegeri prezidențiale și ale referendumului, ambele terminate totuși cu bine grație votului masiv al diasporei, lucru care nu va mai fi posibil și la parlamentare, când PAS ar putea pierde majoritatea în favoarea formațiunilor controlate de Moscova.
„Prieteni, în ultimii ani, mi-am asumat responsabilități complicate pentru ca țara noastră să reușească. Acum, mai mult ca niciodată, știu că Moldova s-a mișcat în direcția în care trebuie. Nu ne mai șantajează nimeni cu resurse energetice, infrastructura (drumuri, poduri, apeducte etc) se construiește mai mult ca niciodată, iar localitățile noastre primesc fonduri necesare pentru dezvoltare prin Programul Național Satul European.
În toată această perioadă, am fost supus unei campanii nedrepte de defăimare. Aproape zilnic, am fost atacat fără să se prezinte probe. Eu am continuat să-mi fac treaba în interesul țării noastre. Sunt cu inima împăcată. Știu ce las în urmă și știu că nimeni nu va putea prezenta niciun argument împotriva integrității acțiunilor mele.
Începând de azi, mă retrag din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Sper că acest pas să permită revenirea la discuții în spațiul public despre Moldova și mai puțin să se discute despre un om sau altul așa cum vor dușmanii țării noastre.
Sunt multe de făcut, dar justiția rămâne prioritatea zero. Atât timp cât în spațiu public se vor discuta subiecte false, grupurile criminale organizate, corupții și cei care reprezintă interesele străine ale altor state își vor duce la bun sfârșit planurile. Am văzut acest lucru la alegerile din această toamnă.
Vă mulțumesc tuturor celor cu care am avut onoarea și bucuria să lucrez și să facem lucruri bune pentru oameni”, a scris Andrei Spînu.
Despre unul din scandalurile legate de numele lui Andrei Spînu, PODUL a scris următoarele: Un scandal ce poate avea efecte dezastruoase pentru PAS: vicepremierul Andrei Spînu salvează autoritățile din așa-zisa Transnistria cu banii moldovenilor. Analiza consultantului Cristian Hrițuc
Potrivit unor surse PAS, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, cel al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, dar și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ar urma să fie demiși din funcții în cadrul remanierii guvernamentale menite să repare, cu mare întârziere, imaginea partidului pro UE.
Cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, președinta Maia Sandu a declarat că, după alegerile prezidențiale, vor urma remanieri în Guvern. „Am auzit cetățenii, am auzit pretenții, și la un minister și la altul și aceste remanieri se vor întâmpla chiar înainte de Anul Nou”, a declarat șefa statului.
Andrei Spînu a devenit ministru în august 2021, în primul guvern format de PAS după alegerile parlamentare anticipate. De atunci și până în februarie 2023, a fost responsabil de infrastructură, dar și de sectorul energetic. După izbucnirea războiului din Ucraina, Moldova a avut de traversat o perioadă complicată, denumită generic „criză energetică”, în care Rusia și-a redus dramatic livrările de gaze. În decembrie 2022, Spînu ia decizia criticată dur ulterior, inclusiv de susținători ai PAS, de a ceda separatiștilor din așa-zisa Transnistria toate gazele cumpărate de R.Moldova de la Gazprom în schimbul furnizării de energie electrică (aparent mai ieftină decât cea oferită de România). Decizia lui Spînu a ajutat, așa cum observa Deutsche Welle, la repornirea „mașinăriei producătoare de bani murdari a regimului separatist de la Tiraspol”..
După ce a fost mai multe luni secretar al Președinției, Andrei Spînu a început un nou mandat în calitate de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în iulie 2023 în guvernul Recean.
Maia Sandu a avut o ieșire dură la adresa guvernului în 6 decembrie 2022 după acea decizie bizară a lui Spînu, cerând guvernului să explice public decizia și să-și reorganizeze activitatea în domeniul energetic, domeniu coordonat chiar de Spînu. Reorganizarea nu s-a produs nici până acum, reamintește G4Media.ro
Maia Sandu l-a și apărat însă de mai multe ori pe Spînu, în disputa pe gaze și corupție. În iunie 2023, președinta afirma că informațiile despre schemele cu gaze și corupție, în care ar fi fost implicat Spînu, sunt „speculații”: „Informațiile ce au apărut în spațiul public au fost vorbe goale. Le-am verificat. Știu ce contracte au fost semnate, când au fost semnate, la ce prețuri a cumpărat RM gaze. Sunt lucruri, pe care orice om competent, care vrea să afle adevărul, poate să le verifice”.
În iulie 2023, Maia Sandu a avut doar cuvinte de laudă pentru Andrei Spînu care a revenit la Guvern, după o pauză de câteva luni, în care a preluat funcția de secretar general al Președinției. Potrivit șefei statului, Spînu și-a asumat „o lovitură de imagine” atunci când, în mandatul precedent, a trebuit să facă față crizei energetice.