Moldovagaz este dispusă să cumpere gaze la prețuri de piață pentru Tiraspoltransgaz, iar achitarea poate fi făcută în lei, a arătat șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram, ca reacție la declarația liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care s-a plâns că regiunea transnistreană nu poate achiziționa gaz de pe piața europeană, pentru că nu ar avea conturi pentru a achita în euro sau dolari.
„Achiziția de gaze poate și trebuie plătită în lei moldovenești, iar Tiraspoltransgaz are experiență în această privință”, accentuează Vadim Ceban.
Mai mult, potrivit lui Ceban, achiziția de către Tiraspoltransgaz nu ține de operațiunile valutare (n.r. cum pretinde Krasnoselki), or problema e legată de obținerea licenței pentru furnizare, iar compania de la Tiraspol nu are această oportunitate, în situația în care s-a creat.
Vadim Ceban amintește că „din noiembrie 2021 până în mai 2022, Tiraspoltransgaz a achitat cu succes, prin Moldovagaz, toate facturile pentru transportarea volumelor suplimentare de gaze pe teritoriul Ucrainei, conform contractului cu Gazprom”.
Joi, în cadrul unei întrevederi cu președintele OSCE, liderul de la Tiraspol a declarat că regiunea transnistreană nu poate cumpăra gaze de pe piața europeană. „Nu pentru că nu avem bani, ci pentru că nu avem conturi pentru a achita în dolari și euro pentru gaz”, a spus Vadim Krasnoselski.
Sursa: Agenția IPN
La 1 ianuarie 2025, așa cum anunțase anterior, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
Anterior, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a trimis către Moldovagaz – companie pe care o controlează, de altfel prin pachetul de acțiuni majoritar pe care îl deține – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza unei datorii – pe care Chișinăul o neagă – de peste 700 de milioane de dolari. (Moldovagaz este însă o companie deținută de ruși și pro-ruși în procent de peste 63%. Gazprom deține 50% din acțiuni, Agenția proprietății publice de pe lângă Ministerul Economiei al Republicii Moldova deține 35,33% din acțiuni, Comitetul de administrare a proprietății Transnistriei 13,44% din actiuni, restul acționarilor având cote mai mici de 5%.)
Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.
Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate.
Între timp, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze, scrie și newsmaker.md.
După vizita premierului Robert Fico la Moscova, Rusia a anunțat că va livra gaze Slovaciei pe rute alternative. Și Slovacia depindea de trazitul gazelor prin Ucraina. Pentru așa-zisa Transnistria, Moscova nu dă semne că ar avea vreo preocupare în acest sens, lăsând problema în sarcina autorităților de la Chișinău în speranța că formațiunile pro-Vest vor fi sancționate la alegerile parlamentare din toamnă, iar puterea va fi preluată de formațiuni pro-ruse.