Actualitate Internă Focus

VIDEO. R.Moldova expluzează trei diplomați ai Ambasadei Rusiei, implicați într-o misiune a serviciilor secrete de la Moscova care a vizat scoaterea din țară a deputatului infractor pro-rus Alexandr Nesterovschi

VIDEO. R.Moldova expluzează trei diplomați ai Ambasadei Rusiei, implicați într-o misiune a serviciilor secrete de la Moscova care a vizat scoaterea din țară a deputatului infractor pro-rus Alexandr Nesterovschi

Ministerul Afacerilor Externe din R.Moldova a decis expulzarea a trei angajați ai Ambasadei Ruse la Chișinău, după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a ajuns la concluzia că misiunea diplomatică a Moscovei l-a ajutat să fugă de justiție pe deputatul pro-rus Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, scrie publicația Europa Liberă Moldova

„Decizia autorităților moldovenești are la bază dovezi clare privind desfășurarea de activități contrare statutului diplomatic pe teritoriul Republicii Moldova”, precizează ministerul de Externe într-un  comunicat sec, publicat luni, 31 martie, fără alte detalii. 

MAE de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul desemnat al Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Ozerov (foto sus), la scurt timp după ce directorul SIS, Alexandru Musteața, a spus că autoritățile moldovene au „informații confirmate” că Ambasada Federației Ruse la Chișinău l-a ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi să fugă de justiție, într-o operațiune coordonată de serviciile speciale ruse. VIDEO la finalul textului!

După expulzarea celor trei diplomați, Ambasada Rusiei la Chișinău va rămâne cu 6 diplomați și 15 angajați în administrație și întreținere, notează agenția de presă IPN. 

Ultimul diplomat rus care a fost expulzat din Moldova este Dmitri Kelov, acuzat de autoritățile moldovene că a desfășurat „activități incompatibile cu statutul său diplomatic”. Expulzarea lui a venit imediat după perchezițiile din Parlament și Poliția de Frontieră. 

Ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, a calificat expulzarea celor trei diplomați ruși din Republica Moldova drept „o lovitură serioasă” pentru relațiile bilaterale și pentru dialogul privind reglementarea transnistreană, printre cei trei fiind și copreședintele Comisiei Unificate de Control, Alexandr Andreev. 

„Considerăm că acest lucru este contraproductiv”, a declarat Oleg Ozerov după ce a ieșit din sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a fost convocat pentru a i se comunica decizia de expulzare a diplomaților ruși, mai scrie IPN. 

Rusia a spus că va răspunde la acțiunile Chișinăului, potrivit agenției ruse Ria, citată de Reuters. 

Potrivit SIS, reprezentanții misiunii diplomatice ruse l-au transportat pe Nesterovschi într-un autovehicul cu numere diplomatice, în regiunea transnistreană, pe 19 martie. În aceeași zi deputatul a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru corupere pasivă și crearea condițiilor pentru finanțarea ilegală a unui partid. VIDEO la finalul textului!

Cu câteva ore înainte de ședința de judecată, agenția de presă de stat din Rusia, Ria Novosti a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, i-a oferit lui Nesterovschi cetățenia Federației Ruse, pe motiv că acesta ar fi persecutat de autoritățile moldovene. 

Directorul SIS a catalogat acțiunile Ambasadei drept „acțiune hibride împotriva R. Moldova.” 

La rândul său, Ambasada Federației Ruse a negat implicarea sa în fuga lui Nesterovschi, catalogând declarațiile directorului SIS drept „nefondate” și „inacceptabile”. 

Dosarul penal împotriva lui Alexandr Nesterovschi a fost deschis în 2023. Procurorii spun că el ar fi primit cel puțin 35.000 de dolari de la oligarhul fugar Ilan Șor ca să părăsească Partidul Socialiștilor și să adere la Partidul „Renaștere”. Acuzarea susține că el ar fi primit câte 5.000 de dolari lunar, în decurs de șapte luni. 


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.