Actualitate Internă

R.Moldova trebuie să iasă de urgență din CSI, structură aflată la cheremul Moscovei. CSI înseamnă Rusia, iar unde-i Rusia, acolo-i război și moarte

R.Moldova trebuie să iasă de urgență din CSI, structură aflată la cheremul Moscovei. CSI înseamnă Rusia, iar unde-i Rusia, acolo-i război și moarte

Într-o postare anterioară vis-a-vis de beneficiile "enorme", pe care Republica Moldova le are de la calitatea de membru a CSI, îi sugeram ministrului de la Economie să inițieze o analiză exigentă și imparțială despre avantajele și dezavantajele apartenenței noastre la această structura ineficientă și compromisă, totalmente subordonată intereselor Moscovei. Nu cunosc ce a inteprins până în prezent ministrul Economiei, care menționa, pe bună dreptate, că nu există nicio logică de a continua relațiile cu această structura, care-i la cheremul Moscovei – detalii AICI

Am rămas perplex de abordarea mai mult decât originală a actualei guvernări față de CSI: nu participă la nicio reuniune a acesteia, în schimb plătește în contuniare cotizațiile de membru de zeci de milioane, inclusiv finanțarea postului propagandistic TV al CSI (Moscovei) "Mir". Nimic nou sub soarele pro-european moldovenesc: preferăm de peste 30 de ani aceeași poziție a struțului, cu capul în nisip și cu banii plătiți pentru menținerea CSI-ului.

În timp ce ministrul Economiei nu a mai revenit la constatarea lui anterioară, un alt ministru, cel al Agriculturii, nu-și imaginează existența Republicii Moldova fără CSI – detalii AICI

Ca să vezi, trebuie neapărat să fim membri ai CSI, conform ministrului, deoarece 69% din merele moldovenești ajung pe piața CSI, adică în Federația Rusă, Bielarusia și Kazahstan. Dacă în prim plan ar fi cu adevărat interesele agricultorilor noștri cu cele 69% și nu altele, atunci nimeni nu-i încurcă ministrului Agriculturii să solicite ministerului de Externe să inițieze neîntârziat semnarea unor acorduri bilaterale cu cele 3 state CSI (și cu altele din CSI, "îndrăgostite" de merele noastre), având la bază aceleași acorduri comune, semnate anterior în cadrul CSI. În majoritatea cazurilor colaborarea bilaterală este mult mai eficientă și reciproc avantajoasă decât cea comună. Cu atât mai mult cu cât în prezent comerțul cu Rusia/CSI constituie doar 5%. Chiar dacă-i foarte dificil, trebuie să fim mult mai perseverenți, insistenți și inventivi pe piețele europene și internaționale, care, spre deosebire de cea a Rusiei, sunt stabile, financiar avantajoase și previzibile.

Un alt ministru, cel de la Externe, ne asigura că a dispus cu ceva timp în urmă să se facă o evaluare a situației reale cu aflarea noastră în CSI. Nu cunosc de cât timp mai are acesta nevoie ca să tragă concluziile de rigoare, însă un lucru este mai mult decât cert: piața rusească este una eminamente politică și imprevizibilă, urât mirositoare politic din cap până în picioare, iar asocierea noastră cu Rusia și CSI în condițiile actuale de război rusesc împotriva Ucrainei este una nocivă și decredibilizează semnificativ Republica Moldova pe plan european și internațional.

Părăsirea ineficientei și compromisei structuri CSI-iste cu siguranță nu va genera un nou "război civil... al merelor" între Republica Moldova și Federația Rusă. Mai degrabă am putea din nou să ne așteptăm la imaginile proverbialele cu buldozerele rusești (slavă Domnului că nu cu tancurile militare), care nimicesc cu satisfacție cele 69% de mere moldovenești sau a vopsirii gardurilor din Federația Rusă cu vinurile noastre, apreciate în toată lumea. Dacă unii își doresc aceasta atât de mult, să și le asume ei în mod personal, dar să nu ne țină pe toți priponiți de CSI. Speculațiile politice de genul că "poporul trebuie să-și spună cuvântul" le-am mai auzit și pe la alte partide, în special la cele care-și ajustează ceasurile exact după orologiul de la Kremlin, inclusiv de la cei pe care-i mistuie nostalgia după defuncta URSS sau de la cei care-și lustruiesc cu durere în suflet steluțele de pe epoletii sovietici.

P.S.: Cu referire la faptul că ambasadorul UE la Chișinău nu vede nicio problemă că stăm în continuare cu fundul pe 2 scaune – CSI și stat candidat în UE – le-aș sugera promotorilor acestor constatări să se documenteze mult mai bine și să nu se lamenteze cu ideea că deja sunt mari experți în diplomație și relații internaționale. Aplecați urechile mult mai atent la declarațiile reprezentanților UE și adevăraților experți la subiectul în chestiune și mai puțin ascultați trompetele din diversele think-thank-uri ale guvernării, cu veleități pro-europene, care lansează și ele declarații iresponsabile (în vestimentație strălucitoare și generos plătite!) despre compatibilitatea aflării noastre în CSI și cea de stat candidat în UE. 

Până la urmă este vorba de o chestiune profund politică și nu una comercială, chiar fie aceasta și de 69%. CSI înseamnă Rusia, iar unde-i Rusia, acolo-i război și moarte. Oare exemplele cu războaiele rusești din Republica Moldova (Transnistria ‘92), Georgia (Abhazia și Osetia de Sud în 2008), Ucraina (Donbas și Crimeea din 2014 și în prezent) nu sunt suficiente ca să tragem concluziile de rigoare? Cu cât mai degrabă, cu atât mai bine!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.