Actualitate Internă

Influencerul moldovean Nekoglai se declară adversar „pe viață” al regimului de la Moscova și promite drone de sute de mii de euro pentru Ucraina

Influencerul moldovean Nekoglai se declară adversar „pe viață” al regimului de la Moscova și promite drone de sute de mii de euro pentru Ucraina

Vloggerul Nekoglai (Nicolai Lebedev), revenit în Republica Moldova după ce a fost expulzat din Rusia în urma unui scandal determinat de o parodie la adresa armatei ruse, se declară public acum adversar „pe viață” al regimului de la Moscova (deși a alesese să rămână în Rusia și să facă bani chiar și după debutul invaziei din Ucraina).

Într-unul din cele mai recente clipuri ale sale avertizează că va fi dușmanul regimului de la Moscova pentru tot restul vieții și promite că va cumpăra drone în valoare de 100.000 de dolari, pe care le va transmite personal armatei ucrainene.

„Chiar în această săptămână voi cumpăra drone în sumă de 100 000 de dolari, am ales deja modelele. Voi merge personal în Ucraina și le voi înmâna Forțelor Armate ucrainene de la Kiev. Voi lupta cu regimul rusesc până la sfârșitul zilelor mele”, spune Nekoglai în clipul respectiv.

Nekoglai este unul dintre cei mai populari vloggeri de limbă rusă. Canalul său de TikTok este urmărit de peste 10 milioane de persoane. Până anul trecut, el a locuit la Moscova, iar după expulzarea din Rusia, canalul său de Telegram a făcut un salt de popularitatea uluitor, câștigând peste 100.000 de abonați în doar câteva zile.

În noiembrie 2022, Nekoglai a fost reținut la Moscova pentru că a parodiat într-unul din clipurile sale o secvență (reală) devenită virală cu un soldat rus care, atacat de o dronă ucraineană cu grenade, respinge cu mâna muniția lansată de aceasta. Clipul lui Nekoglai a fost strâns peste 20 de milioane de vizualizări, dar unii dintre spectatori s-au revoltat și l-au reclamat la Procuratura rusă.

Ulterior, Lebedev, și-a recunoscut vina, dar instanța a decis deportarea lui din Rusia, pentru „încălcări ale migrației”.  În timp ce își aștepta sentința, Tiktoker-ul a post plasat în Centrul de detenție temporară pentru cetățeni străini (TsVSIG) din regiunea Moscova.

Anterior deciziei de deportare, Nekoglai s-a filmat cerându-și scuze pentru parodie. În imaginile respective apare ras în cap și are urme de lovituri la nivelul feței, vloggerul povestind că ar fi fost torturat de poliție și că în detenție a fost la un pas de a fi violat cu o sticlă chiar de către oamenii legii.

Într-un interviu pentru publicația Mediazona, vlooggerul povestește pe larg cum a fost torturat de poliția, călcat efectiv în picioare într-un birou și lovit până a acceptat să prezinte scuze publice.

El a ajuns la Chișinău în 24 noiembrie 2022.

În cel mai recent clip al său de pe Tik Tok, Nekoglai se filmează pe capota unei mașini cu număr de Moldova alături de un mic steag al Ucrainei.

Vloggerul este născut la Chișinău, are 22 de ani și potrivit propriilor relatări a rămas orfan de ambii părinți pe când era încă foarte mic, fiind crescut de fratele său mai mare. Tot el spune că a mers la școală doar până la 15 ani (clasa a 9-a) când a decis să devină jucător profesionist de jocuri pe calculator, fiind pasionat mai ales de DotA. Apoi în 2019 s-a apucat de Tik Tok când, inspirat de o influenceriță din Rusia, și-a dat seama cât de ușor e să faci likeuri și să capeți notorietatea în respectiva rețea de socializare. Un material de presă detaliat despre Nekoglai puteți citi AICI.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.