Actualitate Internă

Așa-zisa ”neutralitate” NU îi va apăra pe cetățenii R.Moldova de Rusia criminală. Doar frontiera NATO îl mai poate opri pe Putin. Revenirea Basarabiei ACASĂ e unica soluție

Așa-zisa ”neutralitate” NU îi va apăra pe cetățenii R.Moldova de Rusia criminală. Doar frontiera NATO îl mai poate opri pe Putin. Revenirea Basarabiei ACASĂ e unica soluție

Scriitorul și analistul Nicolae Negru explică, în cel mai recent editorial publicat de ZiarulNațional.md, faptul că mult invocata ”neutralitate”, trâmbițată obsesiv atât de puterea pro-europeană cât și de opoziția rusofilă, nu-i poate apăra pe cetățenii R.Moldova de nebunia criminalilor de la Kremlin, această ”neutralitate” nefiind decât o iluzie, o ficțiune primejdioasă. 

De asemenea, Negru punctează o altă certitudine de netăgăduit: oricât ar ajuta-o România și partenerii occidentali, inclusiv cu armament, sisteme de apărare antiaeriană și diverse echipamente militare, R.Moldova NU ar putea rezista unei agresiuni rusești.

”Doar frontiera NATO îl mai poate opri pe Putin. NATO e singura umbrelă care ne poate feri de nebunia liderilor ruși. Cei care sunt împotriva NATO, fie sunt naivi, fie sunt falși ‹stataliști›, așteptând în taină armata rusă”, conchide Negru. 

Amintim că R.Moldova poate deveni membră NATO numai prin Reunificarea cu România, ceea ce ar integra-o rapid și în UE, beneficiind atât de siguranța oferită de NATO, cât și de plusurile economice oferite de spațiul UE (salarii și pensii echivalente cu cele din România ș.a.m.d.).   

În cele ce urmează, vă prezentăm avertismentul lui Nicolae Negru: 

”Era de așteptat ca statele vecine cu Rusia, cele care mai pot acționa de sine stătător, să caute căi de a se proteja de nebunia rusă, de o anticipa. Până și clasa politică din Republica Moldova se vede nevoită să recunoască un adevăr evident: că ‹neutralitatea› nu ne poate apăra, că e o iluzie, o ficțiune și că trebuie să facem ceva pentru a ne păstra ‹suveranitatea și independența›.

Se discută despre o nouă strategie de apărare și securitate, se întreprind unele măsuri de consolidare și modernizare a armatei naționale. Maia Sandu a cerut partenerilor occidentali să ne ajute cu sisteme de apărare antiaeriană, ca rachetele rusești să nu zboare peste capetele noastre… Sigur, trompetele ruse, ca Irina Vlah, reacționează imediat, acuzând guvernarea de intenții belicoase, căci dorința secretă a lui Putin e ca tancurile ruse să fie întâmpinate cu flori, nu cu Javelinuri. 

Trebuie însă să fim sinceri, nu putem să ne apărăm singuri în fața pericolului rus, oricâte eforturi financiare am face și oricât de mult ar fi dispusă România, Occidentul, să ne ajute să rezistăm.

Iată ce a răspuns premierul Finlandei, Sann Marin, întrebată de ce finlandezii au renunțat la neutralitate: ‹Când Rusia a atacat Ucraina, totul s-a schimbat. Finlandezii s-au întrebat ce graniță nu ar putea Rusia să treacă. Răspunsul este granița NATO. Și, de aceea, finlandezii au vrut să aderăm la NATO›.

Cam același răspuns ar putea să-l dea suedezii, care au renunțat la peste două sute de ani de neutralitate. Doar frontiera NATO îl mai poate opri pe Putin. NATO e singura umbrelă care ne poate feri de nebunia liderilor ruși. Cei care sunt împotriva NATO, fie sunt naivi, fie sunt falși ‹stataliști›, așteptând în taină armata rusă”. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.