Podul Minciunilor

Holdingul media al regimului separatiștilor, în slujba Moscovei: Transnistrenii răspândesc falsuri despre exercițiile armatei R.Moldova

Holdingul media al regimului separatiștilor, în slujba Moscovei: Transnistrenii răspândesc falsuri despre exercițiile armatei R.Moldova

Mașinăria propagandistică a regimului de la Tiraspol nu obosește să propage falsuri ori de câte ori apare ocazia de a scrie despre exercițiile militare ale armatei Republicii Moldova sau despre declarații și acțiuni ale oficialilor de la Chișinău privind subiecte de securitate și apărare. 

De această dată, pe un canal de Telegram din stânga Nistrului - MEDIAKILLER PMR - a apărut un fals potrivit căruia observatori și instructori militari străini participă la exercițiul tactic complex desfășurat în perioada 24.01-4.02. 2023 de către Armata Națională a Republicii Moldova în toate garnizoanele.

Precizările Ministerului Apărării de la Chișinău

Miercuri, 25 ianuarie, Ministerul Apărării a comunicat următoarele:

— exercițiul are loc în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2023 și nu au nicio legătură cu situația de securitate din regiune;

— la antrenamente sunt implicați DOAR militari moldoveni, în termen și pe contract;

— exercițiul se desfășoară la nivel intern, FĂRĂ prezența sau participarea militarilor/experților/observatorilor străini sau atașaților militari din țările NATO;

— astfel de exerciții reprezintă un element important în sistemul de instruire al Armatei Naţionale, care contribuie la menţinerea unui nivel optim al pregătirii profesionale a militarilor şi al capacităţii de luptă a subunităţilor;

— Ministerul Apărării a informat din timp societatea și reprezentanții mass-media despre desfășurarea exercițiului tactic, printr-un comunicat oficial difuzat pe pagina oficială a Ministerului Apărării la data de 23 ianuarie, curent. Detalii AICI.

— exerciții de acest gen, cu implicarea trupelor și tehnicii militare, cu executarea tragerilor de luptă, se desfășoară periodic și planificat, în diferite garnizoane ale Armatei Naționale. Exemple: AICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI.

Dezinformare și manipulare cu duiumul în așa-numita presă transnistreană

O altă așa-zisă sursă de informare de la Tiraspol, Novosti PMR, a distribuit un fals săptămâna trecută, contribuind la promovarea urii interetnice.

După ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău a anunțat la 19 ianuarie că va bloca două site-uri promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență, sursa citată s-a rezumat în a „informa” că autoritățile moldovene „blochează portalurile de știri în limba rusă”, ținând să precizeze, imediat, reacția Ministerului rus de Externe, care a calificat astfel de decizii ca „încălcări grosolane ale pluralismului de opinii și a libertății presei de către autoritățile Republicii Moldova”. Firește, niciun cuvânt despre cum și-a motivat SIS-ul decizia.

Acestea sunt doar două dintre ultimele cazuri de manipulare propagate de resursele media ale regimului separatist, intoxicarea mediatică puternică a populației (mai ales din stânga Nistrului) continuând de mai bine de 30 de ani.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.