Actualitate Internă

Ajutorul acordat de UE R.Moldova și perspectiva aderării la NATO au creat agitație mare la Moscova care și-a instruit fidelii moldoveni să grăbească preluarea puterii / Cum ajută România punerea în aplicare a acestui plan sinistru

Ajutorul acordat de UE R.Moldova și perspectiva aderării la NATO au creat agitație mare la Moscova care și-a instruit fidelii moldoveni să grăbească preluarea puterii / Cum ajută România punerea în aplicare a acestui plan sinistru

Comisia Europeană a propus marţi suplimentarea ajutoarelor pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro, fonduri destinate combaterii crizei energetice şi găzduirii mai multor refugiaţi ucraineni.

„Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de şoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să lovească ţara", a declarat conform unui comunicat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

În plus, președinta Maia Sandu a vorbit recent despre o eventuală renunțare la neutralitate pentru a se integra într-o „alianță mai mare”, fapt care a atras amenințări oribile de la Moscova. PODUL a relatat despre asta AICI.

Rusia nu se limitează însă doar la comentarii acide și amenințări, acționând permanent în teren, mai ales că există condiții propice: sondajele realizate la finele anului trecut arătau că doar aproximativ 23% din cetățenii moldoveni ar agrea ideea aderării țării la NATO, în timp ce 54% s-ar pronunța împotrivă. De asemenea, sondajele indicau că 32% dintre moldoveni justifică agresiunea Rusiei contra Ucrainei. 

Aceste cifre sunt „rodul” propagandei rusești din ultimele trei decenii și a retoricii anti-NATO promovate de politicienii controlați de Rusia, care au condus Republica Moldova de la proclamarea independenței și care au reușit să transforme NATO în sperietoare pentru moldoveni, comentează corespondentul Deutsche Welle la Chișinău.

DW atrage atenția că Rusia duce, în Moldova, un război hibrid prin care încearcă să o slăbească economic și militar, investind masiv în așa-numita „coloană a 5-a” în încercarea de a înlocui actuala guvernare pro-europeană cu una loială Rusiei – așa cum a fost în ultimii 30 de ani. Mai interesant e însă că Moscova își pune în aplicare planul cu bani de la București care pompează sume importante, naiv sau în cunoștință de cauză, cum a făcut-o și în trecut, în politicienii aflați sub tutela Rusiei. 

DW: „Politicieni crescuți în pepinierele comunistului Voronin și socialistului Dodon (cercetat penal pentru corupție și trădare de patrie), care în 2014 spuneau că Acordul de Asociere Moldova-UE „este o catastrofă pentru țară”, sunt scoși acum la înaintare de către Moscova cu partide noi, sub drapel european și slogane europene. Sunt trimiși în turneu propagandistic prin orașele din România ca să pozeze alături de politicieni români, care să le spele imaginea de foști comuniști și slujitori ai Kremlinului. În trecut, moldovenii au mai intrat în capcana aceasta electorală de câteva ori. Planul rusesc a funcționat iar România a plătit”. 

Un exemplu foarte limpede în acest sens este Ion Ceban, primarul Chișinăului, adorat și umflat cu bani de clasa politică de la București.

O analiză exhaustivă despre relațiile lui Ceban cu politicienii români a scris recent Centrul Român de Politici Europene: „Ceban este probabil liderul moldovean cu care primarii, președinții de consilii județene, miniștrii sau șefii de partide din România se întâlnesc cel mai des. 2022 a însemnat zeci de întâlniri cu lideri politici din România, cu precădere ai Partidului Social Democrat, dar și membri importanți ai Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România. Am reușit să identificăm cel puțin 30 de întâlniri cu lideri politici din România, dintre care 12 cu reprezentanți PSD, 8 cu PNL, 5 cu USR, 5 cu reprezentanți de la alte partide politice sau neafiliați (dar toți apropiați de PSD). Ceban participă la evenimente culturale și concerte în România, ține discursuri, iar Chișinăul chiar cofinanțează evenimente vizibile din România.

Cine este Ion Ceban?

Personaj influent în Republica Moldova de cel puțin o decadă, ales primar al Chișinăului în 2019, după o repetare cu cântec a alegerilor, fost deputat și secretar pentru ideologie al Partidului Socialist pro-rus, Ceban a adoptat în ultimii ani o politică duplicitară, menținând o apropiere de tabăra pro-rusă în timp ce curtează politicieni români și europeni. S-a declarat apolitic după preluarea funcției de primar, dar și-a luat  “concediu” de la Primăria Chișinău pentru a-l susține pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialist, în timpul campaniei prezidențiale din 2020”. 

Ceban a condamnat războiul Rusiei în Ucraina abia în octombrie 2022, când a numit Rusia “stat agresor”. Și atunci doar cu jumătate de gură. A așteptat luni de zile pentru a vedea evoluția războiului și diminuarea sprijinului financiar al Kremlinului pentru a-și ”forma” opinia. Și, cel mai probabil, noul discurs are și acordul Kremlinului, căci tipul politicianului dur, cu mesaje dure pro-Rusia și anti-UE, în stilul lui Igor Dodon, s-a prăbușit în sondaje.” Mai multe detalii AICI

Sabina Fati este și ea deosebit de critică și tranșantă în privința atitudinii cel puțin dubioase a României față de R.Moldova: „Acum când situația din R.Moldova pare să devină critică, liderii de la București tac mâlc și declarațiile de susținere a Maiei Sandu sunt puține, dacă nu cumva deloc, după declarația ei atât de sugestivă (cea referitoare la NATO, n.red.). Politicienii români vor doar să profite de mica republică de peste Prut, nu să o ajute cu adevărat, nu să-și demonstreze empatia și generozitatea.

Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a fost nevoit să spună astăzi că R. Moldova nu este pregătită să intre în NATO și că revizuirea statului de neutralitate trebuie făcută de politicieni „luând în considerare opinia cetățenilor”. Nosatîi a sugerat că armata țării, formată din 6500 de militari profesioniști, plus 2000 de recruți, e insuficientă, deficitară, în orice caz nepregătită nu doar pentru o eventuală aderare la NATO, dar și pentru această perioadă în care războiul se află la granițele Republicii Moldova. Prin această recunoaștere publică a faptului că mica republică nu ar putea face față niciunei agresiuni, ministrul de peste Prut a încercat cumva să atenueze declarația președintei Maia Sandu”. Analiza Sabinei Fati poate fi citită integral AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.