Editorial

Statul și contrabanda. Barierele economice încurajează corupția și relele practici

Statul și contrabanda. Barierele economice încurajează corupția și relele practici

La moldoveni cultura economică e ca-n bancul cela cu omuleanul inimos, emancipat financiar care decide să-și facă pomană cu consătenii lui împărțindu-le sume de bani. După o vreme, când constată că nu-și mai poate permite filantropia și anunță beneficiarii că nu le mai poate asigura donația, ăia se supăra, fac scandal și îl acuză că le este dator cu bani.

Cam așa e și relația ori înțelegerea oamenilor noștri cu privire la viața economică. Apropro de o discuție despre sincronism. Așa de tare ne-am sincronizat cu ipostaza asta recentă, târzie a statului social, asistențialist occidental, rămânând în continuare atât de vulnerabili, săraci și dependenți financiar și ideologic de sursa acestei concepții recente asupra statului și a economiei, încât pretențiile cetățeanului nostru par la fel de ridicole ca și ale celor din banc.

Zicea cineva că e ușor să implementezi ”statul de drept”, mai ales în versiunea asta superficială, insipidă a ”respectării legii, regulii”. Mai greu e să asimilezi bunul simț cu privire la realități și fenomene.

 Această notă mi-a fost inspirată de reacția mea amuzată la o știre – a câta în R.Moldova! – despre un fenomen cu care autoritățile noastre luptă vârtos de când o preluat frâiele granițelor de la sovietici: cOnTraBAnda cu ȚigĂRi!

Așadar, încă un moldovean o fost prins în trenul ”Prietenia” de pe ruta Chișinău-București cu N pachete de țigări de contrabandă! După ce săptămâna trecută poliția de frontieră a mai depistat un lot de țigări bine dosite în pardoseala unui microbuz! Comentariile publicului curg indignate: ăștia ne fură! În loc să plătească impozite și taxe la Stat, să plătească în fondul social, la medicină, pentru școli, spitale... Practic suntem furați ziua-n amiaza mare, stimați concetățeni…

Și nimeni nu se-ntreabă pe de o parte că marea contrabandă de țigări și de orice se face tot cu participarea nemijlocită a Statului, prin corupția structurilor de poliție de frontieră tutelate de mahări politici, unde pe de altă parte și impozitele plătite de marii producători, care îi împing la ”contrabandă” pe restul, sunt tot un fel de ”taxă de protecție”. 

Nici măcar nu discut despre oportunitatea fumatului, pe care nu-l practic și-l consider îndeobște nesănătos. Îl aduc doar ca exemplu de interferență a statului. Pentru că ce e limpede e că bunăstarea materială a unora sau altora nu se sprijină pe lupta seculară a statului cu ceea ce, mai mult aleatoriu decât oportun din punct de vedere economic, tot el identifică drept ”contrabandă” ori ”activitate economică” bună de dijmuit. 

Barierele economice mai mult încurajează corupția ori relele practici, decât invers.

Traiasca NEP!

Traiasca Ostap Bender!

Traiasca Regatul Român!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.