Externe

O stradă din centrul istoric al orașului Odesa va purta numele lui Mihai Eminescu / De ce a călătorit poetul național, în vara anului 1885, în regiunea Odesa

O stradă din centrul istoric al orașului Odesa va purta numele lui Mihai Eminescu / De ce a călătorit poetul național, în vara anului 1885, în regiunea Odesa

O stradă din centrul istoric al orașului Odesa ar urma să fie redenumită pentru a purta numele poetului național Mihai Eminescu. Vestea a fost anunțată de președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, cel care a și inițiat această acțiune în toamna anului trecut.

Acum câteva zile, Departamentul Cultură, Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Consiliului Orășenesc Odesa a informat că acest lucru este posibil, după cum a anunțat Anatol Popescu pe pagina sa de Facebook.

„În conformitate cu cererea dumneavoastră din 09.11.2022, înregistrată cu nr.02.2-14/2152, privind problema redenumirii unei străzi din Odesa în cinstea poetului național al României și Republicii Moldova, a scriitorului, publicistului, jurnalistului și etnografului Mihai Eminescu, vă aducem la cunoștință următoarele.Problema menționată a fost discutată la ședința Comisiei Istorico-Toponimice a Comitetului Executiv al Consiliului Orășenesc Odesa, desfășurată în data de 21 decembrie 2022.

Membrii Comisiei au fost de acord că Mihai Eminescu este un poet renumit, de talie mondială, care a respectat cultura ucraineană, viața și activitatea lui, într-o oarecare măsură sunt legate de orașul nostru. În aces sens, Comisia Istorico-Toponimică a decis să includă numele poetului în lista denumirilor potențiale ale obiectelor toponimice ale orașului Odesa, care necesită redenumire”, a fost răspunsul Departamentului Cultură, Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Consiliului Orășenesc Odesa pentru președintele Asociației.

Asociația „Basarabia” a românilor din reginea Odesa a depus o notă explicativă, la 09 noiembrie 2022, în care solicita Comisiei „să se lepede de tezele bolșevice/sovietice/rusești, în care Eminescu este prezentat și drept clasic al unei literaturi moldovenești, distincte de literatura română”.

În anul 1885, la sugestia și susținerea unor prieteni apropiați, Mihai Eminescu a călătorit lângă Odesa, unde, la sanatoriul dr.-ului Iachimowicz, și-a tratat câteva probleme de sănătate.

Pe parcursul acestei cure de tratament, Eminescu a scris câteva scrisori în care prezintă pentru apropiați  situația de la acea vreme din zonă. Face referire la faptul că nu avea cum să poarte o conversație cu cei din Odesa și observă lipsa unei prese într-o limbă de circulație internațională pe care ar putea să o citească, aşa cum obişnuia mereu să facă.

În august, Eminescu îi trimitea o scrisoare prietenului său, Burlă, la două săptămâni după sosirea la Odessa, unde urma o cură de însănătoşire.

"Duşmanul cel mare al singurătăţii mele", scria marele poet, "e urâtul. Persoanele care sunt aici nu vorbesc decât ruseşte sau leşeşte... Astfel, deşi nu tocmai vorbăreţ de felul meu, sunt condamnat la un mutism absolut... Vântul şi valurile lacului, cu freamătul lor neîncetat, iată singurul acompaniament al zilelor şi nopţilor care se scurg uniform şi monoton, ca bătăile unui ceasornic de perete. Rogu-te, dar, să nu mă uiţi aici, irosit printre ruşi."  Eminescu îi mai scria lui Burlă că are nevoie de 100 de ruble pentru plata tratamentului, a vizei şi a biletului de întoarcere, dar şi a unei camere închiriate vreo două zile, la Odessa, pentru rezolvarea acestor treburi.

Casa doctorului Iachimowicz, care l-a consultat şi în sanatoriul căruia Eminescu a stat o lună şi jumătate, pentru tratament, există încă în oraș. De asmenea, clădirea hotelului la care a tras și a locuit o vreme marele poet - Hotelul Strasbourg, pe Bulevardul Ecaterina - dar care are altă destinație în momentul de față.

Bustul lui Mihai Eminescu din Odesa a fost inaugurat pe 30 iunie 1995, dar a dispărut în a doua jumătate a lunii noiembrie 1999. Acest prim bust, așezat pe o alee laterală a Universității Naționale „I. Mecinikov”, a fost o lucrare a sculptorului Alexandru Pană din Germania și a fost amplasat prin eforturile Consulatului General al României, deschis tot în anul 1995 (consul general fi ind, la acea vreme, Mircea Bonciu).

În mai 2003, o delegație a Asociațiunii ASTRA, Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” din Iași a adus un alt bust al poetului Mihai Eminescu, creație a sculptorului Marcel Mănăstireanu, donație a Primăriei Botoșanilor. Consulatul General al României a cerut primăriei să ofere un loc în centrul istoric, ferit de adversități, pentru a amplasa noul bust. Timp de 8 ani, bustul a rămas în curtea interioară a Consulatului României, până în vara lui 2011 când a fost amplasată... în fața Consulatului.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.