Actualitate Internă

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, mesaj ferm de susținere pentru Chișinău: „Uniunea Europeană este și va rămâne alături de Moldova” / România îndeamnă R.Moldova să fructifice șansa istorică

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, mesaj ferm de susținere pentru Chișinău: „Uniunea Europeană este și va rămâne alături de Moldova” / România îndeamnă R.Moldova să fructifice șansa istorică

Republica Moldova merită să fie parte a familiei europene, a declarat marţi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-o conferinţă de presă comună cu premierul moldovean, Natalia Gavriliţă, aflată într-o vizită la Bruxelles în perioada 4-8 februarie, pentru reuniunea Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, relatează Moldpres.

Roberta Metsola a mai spus că Uniunea Europeană este și va rămâne alături de Moldova.

„După şedinţa de astăzi nu-mi rămâne decât să transmit un mesaj ferm de sprijin din partea Parlamentului European pentru Republica Moldova pe calea aderării europene. Trebuie să accelerăm integrarea ţării dvs. în piaţa unică europeană’, a spus Metsola care a întâmpinat-o, la Bruxelles, cu multă căldură pe Gavrilița.

Parlamentul European îşi va îndeplini obligaţiile în ceea ce priveşte acordarea celor 145 milioane de euro oferite sub formă de sprijin macrofinanciar, a precizat Roberta Metsola, indicând că primii paşi pentru deblocarea acestor fonduri vor fi făcuţi deja săptămâna viitoare, ‘pentru că ştim că aceste resurse sunt imperios necesare în prezent’.

„Vom găsi o cale de a fi nu doar beneficiari ai asistenţei europene, ci de a contribui la rândul nostru la un plus de securitate la frontiere şi de a fi parte la eforturile de asigurare a păcii şi stabilităţii pe continentul european”, a afirmat la rândul său şefa guvernului de la Chişinău.

„Am avut o discuţie productivă pe tema progreselor făcute de Moldova în direcţia punerii în aplicare a celor nouă condiţii formulate de Comisia Europeană în pregătirea negocierilor şi am demarat eforturile de prioritizare a armonizării legislaţiei noastre cu cea europeană. Apreciem diferitele tipuri de sprijin tehnic şi financiar care le-am primit pentru a duce ţara mai departe pe calea integrării noastre europene”, a afirmat Natalia Gavriliţă.

 

R. Moldova speră ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să fie deschise până la sfârșitul acestui an, cât mai curând posibil, a mai spus Gavrilița, în conferință de presă comună cu președinta Parlamentului European.

Și România a participat, marți, 7 februarie, la lucrările Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, arată siteul defenseromania.ro citând un comunicat remis de MAE român.

Eveniment co-prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, și de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, Consiliul de Asociere trece în revistă progresele înregistrate de Chișinău cu privire la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova.

România, reprezentată de secretarul de stat pentru afaceri europene al MAE, Daniela Gîtman, a reiterat angajamentul ferm al Bucureștiului și al UE de a sprijini Republica Moldova, în contextul în care acest stat traversează o serie de crize suprapuse, pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

A fost evidențiată șansa istorică a autorităților Republicii Moldova de a avansa procesele de reformă și integrare europeană, asigurând de întreg sprijinul României și al UE în realizarea acestor obiective.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.