În interviul acordat TVR, miercuri seară, președinta Maia Sandu a explicat cum a decurs până acum planul Rusiei de destabilizare a R.Moldova, prin proteste organizate pe fondul crizei energetice, arătând că, după ce acesta a eșuat, Moscova încearcă o tactică nouă în care să implice și elemente noi, violente, chiar și din afara țării. VIDEO mai jos
Moderatorul Marian Voicu a amintit în acest context situația din Muntenegru din 2016 când a fost dejucată o tentativă de lovitură de stat, ancheta autorităților stabilind apoi implicarea Federației Ruse.
„Vreau ca cetățenii să cunoască despre aceste riscuri și să nu se lase folosiți în asemenea situații. Am discutat cu instituțiile statului ca să fie vigilente, ca să prevină astfel de scenarii și asta vom face în continuare. Vreau ca cetățenii R.Moldova să știe că sunt în siguranță și că în continuare vom face totul pentru a păstra liniștea și pacea în țara noastră”, a mai spus Maia Sandu, arătând totuși că în acest moment nu nu există riscul unei invazii militare.
„La moment nu există riscul unei invazii militare și acest lucru se datorează faptului că Ucraina luptă pentru libertatea sa și în acest fel luptă și pentru libertatea noastră atât timp cât Ucraina ține forțele armatei rusești departe de R. Moldova, atât timp suntem în siguranță”, a subliniat Maia Sandu.
„Nu este o noutate că Moscovei nu-i convine guvernarea de la Chișinău. Moscova își dorește o guvernare pro rusă la Chișinău și de la încheputul războiului în Ucraina, în adresa țării noastre au răsunat multe amenințări de la diferiți reprezentanți ai puterii de la Moscova. Acum câteva zile l-am auzit cu toți pe ministrul Lavrov. (...) Cel puțin acum, din ultimele informații, vedem o nouă înccercare. Elementul nou aici este să fie aduși oameni din afara R.Moldova pentru ca să fie provocate acțiuni violente și respectiv să se creeze această stare de destabilizare pentru ca să fie provocate acțiunile violente și respectiv să se creeze această stare ded destabilizare în societate”, a mai spus președinta R.Moldova
„Rusia nu este în măsură să ne dea nouă lecții de democrație. Sfatul meu pentru ei este să analizeze clasamentele internaționale atunci când vine vorba despre valorile democratice și cum se poziționează statele în aceste clasamente. În rest, acțiunile noastre sunt îndreptate pentru consolidarea democrației, pentru consilidarea instituțiilor statului așa încât instituțiile statului să poată să protejeze cetățenii. Suntem, într-o situație complicată și avem nevoie să ne consolidăm și sectorul de securitate și în sectorul de apărare”, a spus Maia Sandu răspunzând astfel Moscovei care a acuzat Chișinăul că încearcă instalarea unui regim autoritar și că ar deveni astfel „următoarea Ucraină” (Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe).
„Nu este o instabilitate politică. Noul guvern va fi învestit mâine (joi, n.red). Continuitatea va fi asigurată. Acest guvern urmează va continua reformele, în special cele solicitate de instituțiile europene pentru ca R.Moldova să avanseze pe calea integării europene. Acest guvern se va concentra pe siguranța cetățenilor și pe securitatea statului, dar și pe dezvoltarea economică, pe creșterea economică. Noi suntem afectați într-o măsură mare de războiul Rusiei contra Ucrainei inclusiv pe plan economic. Și suntem într-o situație dificilă, este nevoie să facem eforturi mai mari pe această dimensiune, dar nu există nicio criză politică la Chișinău”, a explicat Maia Sandu.
Tot miercuri, președinta R.Moldova a avut o discuţie telefonică miercuri cu omologul său sârb, Aleksandar Vucic, la două zile după ce anunţase posibile riscuri de destabilizare a situaţiei în republică prin implicarea eventuală a unor cetăţeni străini, inclusiv din Serbia, relatează Deschide.md.
Cei doi lideri şi-au reconfirmat respectul pentru integritatea teritorială a ţărilor şi şi-au exprimat disponibilitatea de cooperare pentru a preveni activităţile ilegale cu implicarea cetăţenilor din cele două ţări.
Preşedintele Maia Sandu a declarat într-un briefing luni că, potrivit informaţiilor oferite de autorităţile ucrainene, Rusia ar încerca să provoace destabilizarea situaţiei în Republica Moldova, inclusiv cu implicarea unor diversionişti străini, inclusiv sârbi şi muntenegreni.
Ulterior, prim-vicepremierul şi ministrul de externe sârb, Ivica Dacic, a cerut explicaţii Chişinăului în legătură cu aceste declaraţii, precum informaţiile de care dispune acesta despre eventuala implicare a unor cetăţeni sârbi în destabilizarea situaţiei din Republica Moldova.
Din acest motiv s-a decis ca meciul de fotbal din play-off-ul Ligii Conferinţelor dintre Sheriff Tiraspol şi Partizan Belgrad, programat pentru joi, să se desfăşoare cu porţile închise
Mai mulți suporteri ai echipei din Serbia au fost opriţi pe aeroport şi somaţi să părăsească Republica Moldova. PODUL.md a relatat AICI