Actualitate Internă

Opoziția pro-rusă organizează un nou protest la Chișinău. Premierul Recean: „Vor fi tentative de destabilizare”. Precizările Poliției

Opoziția pro-rusă organizează un nou protest la Chișinău. Premierul Recean: „Vor fi tentative de destabilizare”. Precizările Poliției

Partidul Șor, condus de fugarul Ilan Șor, a anunțat organizarea unui protest anti-guvernamental pentru duminică la ora 13:00 în centrul Chișinăului. Se întâmplă în contextul în care luni, 13 februarie, președinta Maia Sandu anunța despre planul Rusiei de a schimba puterea legitimă în Republica Moldova prin acțiuni subversive, violențe, atac asupra instituțiilor de stat și luare de ostatici. În anunțul său, șefa statului s-a referit inclusiv la Partidul Șor, care ar avea un rol bine definit în planurile Moscovei de a deturna democrația din R. Moldova.

Întrebat vineri seara despre posibilitatea destabilizărilor la protestul de duminică, noul premier moldovean, Dorin Recean, a declarat că „vor exista tentative de destabilizare”.

Recean a precizat, totuși, că structurile de forță sunt pregătite pentru mai multe scenarii și că țin situația sub control, repetând, practic, afirmațiile Maiei Sandu în acest sens.

„În Republica Moldova avem un război hibrid, Rusia încearcă să deturneze procesele democratice, încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova. Nu putem să ne ascundem după deget și să spunem că pericolele nu sunt reale. Este o acțiune iresponsabilă să ignorăm pericolele și să inducem în eroare societatea. Noi am trecut de o fază acută a acestor pericole în toamnă, când instituțiile și-au îndeplinit foarte bine atribuțiile și astăzi avem pace și liniște în țară. Dar efortul a fost reluat acum, de curând, și pericolele sunt în creștere, respectiv și instituțiile sunt pregătite să facă față pericolelor”, a declarat Dorin Recean.

Cum își descrie opoziția protestul

Liderul Partidului Șor susține că șefa statului „a lansat, de frica poporului, o adevărată isterie cu scenarii halucinante despre lovitură de stat, ceceni și mercenari.

Ilan Șor afirmă că protestatarii își doresc să obțină de la Guvern „plata facturilor populației pentru trei luni de iarnă”.

„Ne vom aduna și vom manifesta pașnic, pentru a demonstra că toate miturile și poveștile despre așa-zisa lovitură de stat au fost inventate de către această Maia, bolnavă psihic, doar pentru a-și acorda mai multe prerogative și pentru a-și bate joc de popor”, a adăugat Șor, precizând că „pentru creditele luate din Occident va trebui să plătească poporul”.

„Nimeni nu pregătește destabilizări sau altceva de genul pentru ziua de 19 februarie. [...] Vă rugăm să nu-i amenințați pe oameni, pe transportatori, iar pe cetățeni îi îndemnăm să nu devină victime ale manipulărilor”, a declarat vicepreședinta Partidului Șor, deputata Marina Tauber.

The Washington Post, despre rolul lui Șor în planurile Rusiei

Într-un articol recent dedicat Republicii Moldova, publicația americană a amintit că după ce mii de oameni au ieșit la protestele de toamna trecută din Chișinău,, Ilan Șor „a primit aplauze de la Moscova”.

Potrivit publicației, care a analizat documente sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene, care ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, Șor este numit de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) de la Moscova „Cel Tânăr”, politicianul fiind o figură de bază în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.

Documentele ar demonstra că FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat rusești pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta Republica Moldova spre Moscova.

Articolul amintește că Trezoreria SUA a impus, la sfârșitul lunii octombrie 2022, sancțiuni mai multor entități și persoane, inclusiv Șor, afirmând că acestea „coordonează cu alți oligarhi pentru a crea tulburări politice în Republica Moldova” și că „a primit sprijinul Rusiei”.

În documentele analizate de The Washington Post se mai arată că strategii ruși, într-un raport adresat FSB, au indicat că Partidul Șor urma să fie poziționat ca unul „al acțiunilor concrete”.

Poliția „nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune”

Într-un comunicat publicat sâmbătă, Poliția îndeamnă participanții la protest, în vederea consolidării dialogului cu cetățenii și creșterii gradului de siguranță, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

„Poliția nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaților săi. Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, dezordini sau destabilizări vor purta răspundere conform legislației.

Amintim organizatorilor că sunt responsabili de comportamentul manifestat de participanți și desfășurarea întrunirii în sine, tot ei fiind obligați să comunice participanților limitele cadrului legal, dar și cum pot avea grijă de propria siguranță. Totodată, solicităm să nu admită participarea la protest a persoanelor minore, fără însoțitor”, se arată în comunicat.

Protestatarilor li se amintește că sunt obligați:

- să respecte legislația, ordinea publică și cererile legitime ale organizatorilor;

- să se abțină de la acțiuni care pot împiedica desfășurarea întrunirii și de la incitarea la astfel de acțiuni;

- să părăsească întrunirea la cererea organizatorului și/sau a reprezentantului autorității administrației publice locale ori a organului de poliție; în timpul întrunirii să nu dețină arme, obiecte explozive, substanțe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor.

„Vă asigurăm că, forțele de ordine vor interveni și vor descuraja orice acțiune care va pune în pericol siguranța cetățenilor sau a participanților la eveniment. Solicităm informarea imediată a Poliției dacă cineva observă obiecte dubioase, persoane suspecte, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică. Dacă sunteți martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist”, adaugă Poliția.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.