Actualitate Internă

Analistul Nicolae Negru: ”R.Moldova trebuie să renunțe de urgență la așa-zisa neutralitate. Cine și de ce s-ar sacrifica pentru securitatea noastră, dacă dorim să rămânem în zona gri?” Pericolul rusesc

Analistul Nicolae Negru: ”R.Moldova trebuie să renunțe de urgență la așa-zisa neutralitate. Cine și de ce s-ar sacrifica pentru securitatea noastră, dacă dorim să rămânem în zona gri?” Pericolul rusesc

Scriitorul și analistul Nicolae Negru explică, în cel mai recent editorial publicat în ZiarulNațional, faptul că R.Moldova trebuie să renunțe de urgență la așa-zisa neutralitate, pentru că nici NATO și nici UE nu se vor sacrifica pentru a apăra o niște teritorii care se încăpățânează să rămână împotmolită într-o zonă gri controlată de ruși. Securitatea R.Moldova poate fi asigurată numai sub umbrela NATO sau sub altă umbrelă asemănătoare NATO, punctează Nicolae Negru, ale cărui concluzii le prezentăm în cele ce urmează: 

”Dacă nu s-ar pune problema renunțării la neutralitate, de ce ne mai agităm, de ce mai vorbim despre pericolul rus și nevoia de securitate?

Este evident că a fi neutru în condițiile noastre înseamnă a fi la îndemâna Rusiei, la cheremul ei. Căci oricât am consolida ‹capacitatea de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea›, nu o putem consolida într-atât încât Republica Moldova să reziste în fața Rusiei fără ajutor din afară. Dar cine și de ce s-ar sacrifica pentru securitatea noastră, dacă dorim să rămânem în zona gri, teritoriu al nimănui, fără a ne angaja să apărăm, la rândul nostru, securitatea altcuiva, a celora care ne ajută pe noi?

Dacă spunem A, trebuie să spunem și B: securitatea Republicii Moldova este amenințată de Rusia și nu poate fi asigurată decât sub umbrela NATO sau sub altă umbrelă asemănătoare NATO”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.