Actualitate Internă

MOTIVUL: De ce a anunțat Rusia că așa-zisa Transnistria e teritoriu rus? Cum își intensifică Kremlinul războiul informațional

MOTIVUL: De ce a anunțat Rusia că așa-zisa Transnistria e teritoriu rus? Cum își intensifică Kremlinul războiul informațional

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, motivațiile hibride pentru care Rusia a anunțat astăzi că așa-zisa Transnistria este un teritoriu rusesc

”Ce mișcare compensatorie putea face Putin după ce Biden a lăudat-o pe Maia Sandu în fața întregii lumi?

Să spună că Transnistria e teritoriu rus. De facto era oricum. Așa a fost considerat cel puțin la nivel informal. Chiar dacă nu era recunoscută de nimeni, nici nu s-a făcut în acel teritoriu ceva ostentativ ca să nu fie deranjată Federația Rusă. Până la urmă, stăm cu un format de negociere acolo care de atâta amar de ani nu a produs niciun rezultat și nici nu va produce. 

Putin avea nevoie de un astfel de gest acum pentru că pare din ce în ce mai slab în tot spațiul ex-sovietic. Cucerirea Kievului într-o săpâmână s-a transformat într-un război cu pierderi foarte mari, iar armata a doua lumii și-a arătat tehnica și forța.

Trebuie să ne facem probleme cu trupele ruse din Transnistria? 

Cât timp rezistă Ucraina, nu. Cei 2000 de soldați GOTR nu reprezintă nimic. Cheful lor de luptă? Când în fața ai un inamic care te poate distruge într-o zi, bănuiesc că nu e mare. Transnistrenii au tot anunțat oficial că nu vor să intre în conflict.

Dacă vă mai aduceți aminte și în vară au fost două provocări. A căzut o antenă de comunicații, nefolosită și a fost aruncat un material exploziv pe o stradă în Tiraspol. S-a dejucat totul.

Ce să facă GOTR? Să ocupe Chișinăul? Dacă nu au cu cine să facă joncțiunea acolo, dacă nu au ce sprijin să primească nu au de ce.

Când Biden zice că acordă sprijin Moldovei, când Iohannis zice că România e pregătită pentru orice scenariu, bănuiesc că nimeni din Transnistria nu se gândește să meargă să se sinucidă.

Zilele astea e un plin război informațional. Rușii tot o aruncă pe ucraineni, că vor ataca Transnistria și gata se ajunge în război. Rușii provoacă și au nevoie de retorică, să arate că sunt puternici.

Ucraina n-are niciun interes să atace acum Transnistria și nu ar face-o pentru că e un act ostil față de un stat. De jure, Transnistria e a Republicii Moldova. E ca și cum ai ataca Republica Moldova. O mișcare de asta se poate face doar cu acordul RM, SUA și România. Nici SUA nu și-ar da acordul pe așa ceva și nici chiar Republica Moldova.

Atât timp cât nu se reușește înlăturarea puterii pro vest de la Chișinău, ca să pună mâna pe aeroport, trupele GOTR din Transnistria sunt total insuficiente pentru a face ceva. Iar în acest moment nu au cum să o înlăture pe Maia Sandu și Guvernul Recean.

Moldova nu e singură. Nu se bate ea singură cu spionajul rus, cu diversioniștii GRU, FSB și nici cu agenții de duzină Dodon și Sor. Are cel mai puternic sprijin. Comunitarea de informații a țarilor din NATO

Așadar, KEEP CALM”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.