Externe

Lux, rubine și viață de nabab: Palatul de Aur din Valdai al țarului nebun, Vladimir Putin!

Lux, rubine și viață de nabab: Palatul de Aur din Valdai al țarului nebun, Vladimir Putin!

Conform informațiilor vehiculate de jurnaliștii independenți din Belarus, Rusia și Ucraina, arătam în urmă cu câteva săptămâni cum dictatorul Rusiei, Vladimir Putin, aproape că nu mai coboară, de frica sateliților occidentali, din trenul său blindat cu care, fără a avea un orar de circulație și fiind semnalizat spontan și neanunțat în diverse stații, circulă frecvent pe distanța ce separă Moscova de reședința prezidențială din Valdai – Novgorod.

Astăzi, mulțumită investigației publicației independente „Proekt”, vă putem arăta și cum arată ”Palatul de Aur” din Valdai al despotului Federației Ruse, o construcție somptuoasă, dotată cu mobilier din aur și cu candelabre încrustate cu rubine roșii și acoperite cu petale din metal prețios.

Președintele Rusiei, dar nu numai el, a avut întotdeauna o reședință oficială pe Valdai. După cum au stabilit anterior jurnaliștii, în ultimii ani, nu numai că a crescut un întreg cătun rezidențial în jurul proprietăților din apropierea satelor Dolgie Borody și Yashcherovo, unde anturajul lui Putin a achiziționat case - în principal oameni de la OFS și Departamentul de Afaceri, dar în același loc, chiar lângă reședință, au fost amenajate domenii vaste pentru companiile vasalilor lui Putin - Kovalchuk și Rotenberg. 

Motivul pasiunii lui Putin pentru domeniul prezidențial din Valdai este explicat în special prin izolarea proprietății. Domeniul apare rar la știri, întâlnirile oficiale nu au loc aproape niciodată acolo, iar această ”dacha” înconjurată de păduri este păstrată la adăpost tocmai pentru a găzdui doar evenimente private și a folosi perioadelor de refacere ale dictatorului. Un fost oficial spune că președintele își aduce în mod regulat partenerii la Valdai pentru a juca hochei, acolo fiind construită o arenă de gheață acoperită pentru hobby-ul lui Putin.

Când corespondenții „Proekt” au ajuns la Valdai, au aflat că sanatoriul din apropiere a fost închis de Administrația Prezidențială, iar clădirile acestui sanatoriu au fost folosite pentru a pune în carantină oaspeții personali ai lui Putin care veneau la el din motive private. În timpul documentării anchetei, jurnaliștii Proekt l-au căutat pe unul dintre responsabilii construcției Palatului de Aur din Valdai al lui Putin, iar acesta le-a oferit fotografii cu adevărat șocante, prin luxul pe care îl ilustrează, și relevante din perspectiva perceperii ”frumosului” de către Putin, deoarece interioarele, așa cum se va arăta mai jos, reflectă ideile proprietarului lor despre eleganță.

Construcția casei regale de pe Valdai a început aproape imediat după venirea lui Putin la putere, iar până în 2003 prima versiune a casei era gata. Exteriorul casei nu s-a schimbat prea mult de atunci, însă nu același lucru se poate spune despre decorațiunile interioare. În 2003, Putin a venit să recepționeze lucrările. Iată și cum povestește interlocutorul „Proekt” acea întâlnire: ”Decorul arăta foarte modern, era ceva de genul hi-tech. Și președintelui nu i-a plăcut. "Cum v-ar plăcea?" am întrebat. ”Ca la Sankt Petersburg”, a răspuns președintele gânditor. După plecare, toată lumea a început să se întrebe ce înseamnă asta. Și au hotărât că „ca la Sankt Petersburg” înseamnă ca la ”Ermitage”.

Putem vedea mai jos rezultatul acestor modificări solicitate de Putin. Fotografiile, care nu au mai fost publicate până acum, arată biroul lui Putin, dormitorul său, dormitoarele camerele fiicelor sale cu Lyudmila Putina, dormitorul fostei sale soții și multe elemente ale interiorului casei . Caracteristica principală a designului interior este aurul. Mult aur. 

În 2013, Putin a divorțat oficial de Lyudmila, dar nu a încetat niciodată să iubească reședința din Valdai, pe care a pregătit-o pentru amanta sa oficială, fosta gimnastă Kabaeva. De altfel, slujitorii lui Putin au și edificat în timp record, la doar 800 de metri de Palatul său de Aur, un conac impresionant pentru Kabaeva și copiii ei.

În mod oficial, și această clădire se află pe terenul companiei Prime, a vasalului Kovalchuk, dar aceasta este o practică obișnuită pentru Valdai - o parte semnificativă a facilităților de agrement ale lui Putin aflându-se, de fațadă, în actele companiei Prime. 

Revenind la Palatul de Aur al lui Putin, prezența constantă a copiilor Kabaevei în reședință a fost confirmată direct, de cuvintele interlocutorului „Proiect”, care este familiarizat cu funcționarea unității din Valdai, dar și indirect, prin intermediul datele oficiale. În special, în vara anului 2020 și 2021, pe locul fostelor heliporturi a fost organizată o mică pistă de kart. Și chiar lângă reședința din adâncul pădurii, între 2016 și 2020, a fost construit un mare loc de joacă pentru copii în culori galben și albastru (ce ironie, culorile naționale ale Ucrainei). 

Împrejurimile reședințelor lui Putin și ale Kabaevei din Valdai sunt zone protejate. Majoritatea pădurilor de acolo sunt protejate nu numai de OFS, ci și de lege - acestea sunt teritoriile Parcului Național Valdai. Acest lucru nu a împiedicat însă construcția la scară largă care a început în 2018 direct pe terenurile protejate ale parcului național, oficialii decizând să construiască acolo o cale ferată secretă pentru Putin și rudele sale, facilitate pe care, după cum arătam în articolul precedent, Putin o folosește pentru deplasările cu trenul său blindat. 

Potrivit imaginilor din satelit, stația feroviară prezidențială a apărut în 2015, este situată la 400 de metri de reședință, iar terenul de sub stație, care aparține FSO, fost luat din proprietate privată prin decizia prim-ministrului de atunci Dmitri Medvedev. Ulterior s fost construită o nouă autostradă către gară de la Palatul de Aur al lui Putin. Stația în sine este proiectată pentru un număr mic de mașini și este ascunsă în spatele unui gard înalt, pe care sunt instalate camere de supraveghere la fiecare 10 metri.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.