Actualitate Internă

Separatiștii Moscovei din așa-zisa Transnistria aruncă „petardele” rusești în curtea ONU / Krasnoselski: „Le vom cere să examineze situaţia şi să ne asigure securitatea”

Separatiștii Moscovei din așa-zisa Transnistria aruncă „petardele” rusești în curtea ONU / Krasnoselski: „Le vom cere să examineze situaţia şi să ne asigure securitatea”

Separatiştii pro-ruşi din regiunea Transnistria a Republicii Moldova au anunțat că urmează să se adreseze ONU pentru a ancheta pretinsa „tentativă de asasinat" a ucrainenilor împotriva mai multor oficiali de la Tiraspol, transmite AFP

Pretinsul procuror general din regiunea separatistă transnistreană, Anatoli Gureţki, afirma, joi, că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, şi a altor persoane importante din stânga Nistrului, tentativă ce ar fi fost pregătită de serviciile de la Kiev. A fost prezentat presei și un așa-zis terorist, Veaceslav Kisnician, născut în 1979 la Tiraspol, dar plecat acum câțiva ani pe la Odesa. Acesta urma să arunce în aer o mașină-capcană.

„Am dat deja ordin ministrului Afacerilor Externe să pregătească declaraţii pentru toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU. (...) Le vom cere să examineze această situaţie şi să ne asigure securitatea", a declarat într-o alocuţiune televizată, în limba rusă, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Autorităţile ucrainene au respins toate acuzaţiile, pe care le-au calificat drept o nouă provocare a Kremlinului.

CITEȘTE ȘI: „Provocări fabricate de Kremlin!". Răspunsul de ultimă oră al SBU la acuzațiile venite din așa-zisa Transnistria privind presupusul atentat împotriva înalților săi oficiali

Săptămânile trecute autorităţile de la Moscova, alături de mai multe canale de Telegram rusești sau pro-ruse, au aruncat în spațiul public numeroase dezinformări cu privire la o acțiune armată a Ucrainei în regiunea transnistreană. Unele conturi de Telegram chiar prezentau imagini de la granița ucraineană-transnistreană unde pretindeau că se afle trupe al Kievului ce ar urma să atace. Toate afirmațiile Moscovei s-au dovedit ulterior pure dezinformări.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a opinat, în urma acuzațiile false ale separatișilor de la Tiraspol că Rusia va continua să încerce să destabilizeze situația din R. Moldova, urmărindu-se „intimidarea populației”.

„Dacă propagandiștii ruși din Transnistria au vrut să fie nominalizați la premiul ”Zmeura de aur”, cu siguranță au ratat termenul limită de depunere a candidaturilor. Totuși, oricât de ridicole ar fi anunțurile ”rapoartelor” care dezvăluie ”atacuri teroriste ucrainene”, concluzia este evidentă: Rusia nu va înceta să încerce să destabilizeze situația din R. Moldova”, a declarat Mykhailo Podolyak, potrivit deschide.md.

Oficialul ucrainean a subliniat că prin propagandă se urmărește intimidarea populației și prezentarea Ucrainei drept potențială sursă de pericol.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.