Actualitate Internă

Lecție de neutralitate elvețiano-austriacă pentru rusofilii Bătrîncea, Dodon și Voronin. Președintele elvețian, la Viena: “Neutralitatea NU înseamnă indiferență!”. Adevăruri incomode omise intenționat în discursurile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Lecție de neutralitate elvețiano-austriacă pentru rusofilii Bătrîncea, Dodon și Voronin. Președintele elvețian, la Viena: “Neutralitatea NU înseamnă indiferență!”. Adevăruri incomode omise intenționat în discursurile Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Președintele austriac Alexander Van der Bellen i-a urat bun venit președintelui elvețian Alain Berset, recent învestit în funcție. Este o tradiție ca președinții elvețieni nou învestiți să efectueze primele vizite de stat din străinătate în Austria. Cu această ocazie, cei doi șefi de stat au reiterat statutul de neutralitate al Austriei și Elveției, dar și obligațiile internaționale care reies din acest statut.

”Neutralitatea nu înseamnă indiferență, cu siguranță nu. Dimpotrivă”, a subliniat Berset, referindu-se în special la obligațiile Elveției față de dreptul internațional, a cărui nerespectare este principala problemă a războiului rusesc de agresiune din Ucraina, transmite vindobona.org (detalii AICI). 

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a fost subiectul principal de discuție al celor doi înalți oficiali, care au dat dovadă de unitate în acest sens. Van der Bellen a subliniat că Elveția susține sancțiunile UE împotriva Rusiei, oferă ajutor umanitar în Ucraina și, la fel ca Austria, a preluat zeci de mii de persoane refugiate. Președinții celor două state neutre și-au reiterat din nou angajamentul față de sprijinirea populației ucrainene. Pe ordinea de zi s-au aflat, de asemenea, politica europeană în domeniul migrației, politica climatică, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă și cooperarea dintre cele două țări în cadrul ONU și OSCE.

Știrea prin care două state neutre din punct de vedere constituțional își reafirmă angajamentele privitoare la condamnarea invaziei criminale rusești și la susținerea poporului ucrainean este probabil una care nu încântă Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Aceasta nu a fost transmisă de posturile de televiziune din Republica Moldova afiliate socialiștilor și Kremlinului, și nici de portalurile online de știri, similare. Motivul: PSRM și restul partenerilor politici ai Kremlinului din Republica Moldova încearcă să întrețină mitul unei false neutralități prin care Republica Moldova să devină izolată din punct de vedere internațional. 

De asemenea, aceștia își doresc ca sub pretextul unei neutralități de grotă, să transforme Republica Moldova într-un Belarus 2, unde nu va exista o armată performantă și unități de apărare a granițelor, deci un stat complet dezbrăcat, o cărare liberă pentru ocupanții ruși și separatiștii transnistreni. 

A se observa că, deși PSRM iubește să laude neutralitatea Elveției, preferă să ascundă sau să nu arate basarabenilor modernitatea și capacitatea militară a armatei elvețiene, care este singurul garant de apărare al neutralității.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.