Planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova este în deplină desfășurare. Luni, 13 martie, așa-numita opoziție moldovenească a organizat noi acțiuni provocatoare. Grupuri de manifestanți ai Partidului Șor (condus de fugarul Ilan Șor) au blocat temporar mai multe trasee de importanță națională, dar și bulevarde importante din Chișinău.
În această după-amiază, cel puțin câteva zeci de persoane, unele dintre care cu pancarte, au blocat bulevardul Dacia din Chișinău. Asta în timp ce în alte zone (raioane ca Orhei, Bălți, Edineț, Ungheni, Telenești sau Basarabeasca) alte grupuri de protestatari fie au blocat traseele, împiedicând circulația rutieră și formând cozi de vehicule, fie au scandat împotriva guvernării. Unii protestatari aveau un comportament agresiv, îmbrâncindu-se cu oamenii legii.
Video AICI, AICI, AICI și AICI
Manifestațiile de luni vin la o zi după ce în centrul capitalei a avut loc un protest organizat de același Partidul Șor. La finalul mitingului a fost votată o rezoluție în care se solicită „guvernării PAS și Maiei Sandu să achite integral facturile cetățenilor pentru cele trei luni de iarnă”. În rezoluție se preciza că „în cazul în care Guvernul nu va răspunde la această revendicare, până luni, ora 13:00, poporul își rezervă dreptul de a întreprinde toate măsurile necesare, pentru a obliga conducerea țării să respecte voința poporului”.
„Au fost încălcate grav prevederile CSE”. Atenționările Poliției
Potrivit oamenilor legii, luni au fost înregistrate mai multe apeluri la serviciul unic de urgență din partea cetățenilor deranjați de blocaje. Încălcările participanților vor fi documentate prin prisma cadrului legal, anunță Poliția: „Amintim că, pentru blocarea căilor de acces de către persoanele cu funcții de răspundere, acestea sunt pasibile de suspendarea dreptului de a ocupa funcția”.
Poliția atenționează participanții, inclusiv deputații, la întrunirile organizate pe parcursul zilelor de muncă asupra următoarelor riscuri și deranjamente, în cazul blocării străzilor sau traseelor:
- perturbarea sau, după caz, blocarea activităților economice ale întreprinzătorilor în ziua desfășurării întrunirilor, ceea ce agravează per ansamblu situația economică din țară;
- îngreunarea transportării persoanelor ce necesită asistență medicală de urgență, ceea ce pune în pericol grav viața acestora;
- majorarea numărului de accidente rutiere din cauza perturbării regimului obișnuit al traficului rutier, ceea ce impune șoferii să fie mai grăbiți și, în consecință, neatenți la trafic;
- afectarea rutinei zilnice a locuitorilor municipiului Chișinău, planurile cărora pot fi date peste cap din cauza perturbării circulației transportului public;
- dezorientarea copiilor care nu pot ajunge acasă de la orele de instruire conform itinerarului obișnuit;
- sustragerea atenției forțelor de ordine de la exercitarea unor atribuții mai prioritare ce țin de investigarea crimelor grave.
Provocările vor continua
…cel puțin asta afirmă Partidul Șor, într-un comunist de presă remis luni seara.
„Subliniem că acțiunile de acest gen vor continua până la îndeplinirea de către guvernare a revendicării poporului”, amintind despre solicitarea privind „achitarea de către Guvern a facturilor pentru lunile de iarnă”, asta deși Guvernului a oferit compensații cetățenilor pentru facturile la consumul de gaz în această iarnă.
Serviciile secrete ucrainene, citate de The Washington Post: Șor este politicianul pe care Rusia mizează în Moldova
Într-un articol din această toamnă, dedicat Republicii Moldova, publicația americană a amintit că după ce mii de oameni au ieșit la protestele de toamna trecută din Chișinău, Ilan Șor „a primit aplauze de la Moscova”.
Potrivit publicației, care a analizat documente sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene, care ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, Șor este numit de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) de la Moscova „Cel Tânăr”, politicianul fiind o figură de bază în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.
Actele ar demonstra că FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat rusești pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta Republica Moldova spre Moscova.
Articolul amintește că Trezoreria SUA a impus, la sfârșitul lunii octombrie 2022, sancțiuni mai multor entități și persoane, inclusiv Șor, afirmând că acestea „coordonează cu alți oligarhi pentru a crea tulburări politice în Republica Moldova” și că „a primit sprijinul Rusiei”.
În documentele analizate se mai arată că strategii ruși, într-un raport adresat FSB, au indicat că Partidul Șor va fi poziționat ca unul „al acțiunilor concrete”.