Actualitate Internă

Uniunea Europeană vine în sprijinul Republicii Moldova, pentru a o ajuta să reziste în fața atacurilor destabilizatoare ale Rusiei

Uniunea Europeană vine în sprijinul Republicii Moldova, pentru a o ajuta să reziste în fața atacurilor destabilizatoare ale Rusiei

Experții europeni vor autoritățile moldovenești să lupte împotriva influenței negative a Rusiei. Acest lucru a fost declarat luni, la o conferință de presă la Bruxelles, de către reprezentantul Serviciului Extern al UE, purtătorul de cuvânt Peter Stano.

„În ultimele luni Republica Moldova a devenit ținta unor activități rău intenționate precum interferența Rusiei în afacerile interne, dezinformarea, atacurile cibernetice. Scopul acestui lucru este clar: subminarea și destabilizarea țării, eforturile de sprijinire a reformelor, corupția, care vizează ambițiile europene ale Chișinăului. În același timp, suntem încrezători că Republica Moldova poate face față acestor amenințări și provocări și continuăm să sprijinim Moldova să-și consolideze rezistența în domeniul securității energetice. Oferim sprijin macrofinanciar pentru apărare și securitate”, a declarat Peter Stano (foto).

Purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE a mai spus că Uniunea Europeană ia în considerare și posibilitatea înființării unei misiuni civile de consiliere în Republica Moldova, inițiativă în prezent în discuție și care urmează să fie aprobată de țările membre UE.

”O astfel de misiune ar putea contribui, în plus, la consolidarea structurilor moldovenești de gestionare a crizelor, concentrate pe sectorul de securitate internă. De asemenea, oferim un sprijin semnificativ capacității de apărare a Republicii Moldova. Contribuția Facilității Europene pentru Pace se ridică acum la 47 de milioane de euro, dublând efectiv bugetul național de apărare al Republicii Moldova. Pentru 2023, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a propus statelor membre UE menținerea unui nivel similar de asistență”, a mai menționat Peter Stano.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.