Actualitate interna

VIDEO „Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB - să aducă războiul în Moldova”. Discurs ferm al Maiei Sandu în Parlament: Cât voi fi eu președinte, Moldova va sta dreaptă!

VIDEO „Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB - să aducă războiul în Moldova”. Discurs ferm al Maiei Sandu în Parlament: Cât voi fi eu președinte, Moldova va sta dreaptă!

Președinta Maia Sandu a susținut un discurs înflăcărat în Parlamentul Republicii Moldova, trasând obiectivul aderării la Uniunea Europeană până în 2030. Ea s-a referit totodată la încercările continue de destabilizare orchestrate de Rusia: „Avem aici, în Parlament, deputați angajați de forțe ostile de la Kremlin care au un singur scop - să semene haos, să provoace violență și război”.

Războiul este condamnat în toată lumea, iar în Parlamentul nostru sunt și azi persoane care nu văd nicio crimă în invazia Rusiei în Ucraina. Sunt partide care încă nu au condamnat războiul. Sunt agenți ai Kremlinului care, după ce au furat miliarde, stau acum la cald și se folosesc de propriii cetățeni aflați în nevoie pentru a-și salva pielea și a distruge Moldova în continuare”, a declarat Sandu.

„Vreți ca copiii voștri să fie aruncați în închisoare pentru că scriu o postare critică la adresa conducerii țării, așa cum se întâmplă în Rusia? Oare voi nu vreți ca moldovenii să aibă libertatea de a construi țara așa cum vor și nimeni să nu se amestece în treburile interne ale țării noastre? Ați văzut multe grădinițe, spitale și școli reparate din bani de la Kremlin sau donații pentru dezvoltarea localităților? Dinspre Kremlin ne vin doar amenințări, embargouri și șantaj. De acolo vine doar război, suferință și sărăcie. Uniunea Europeană este unica noastră șansă de a construi o țară în care DOAR cetățenii ei au dreptul să-și decidă soarta”, a mai spus șefa statului.

Cu greu am dat jos de la putere găștile de bandiți. Și, iată, unii se fac deja luntre și punte pentru a vinde țara Kremlinului. Ca să revină la putere și să sugrume Moldova mai departe. Și hoții, vânzătorii de țară, respectiv Kremlinul au același obiectiv: să facă Moldova slabă ca să o poată folosi după bunul plac”, a mai declarat Maia Sandu, adăugând că în Legislativ „sunt și deputați care nu reprezintă oamenii, ci reprezintă hoții de miliarde”.

„Ei s-au vândut oligarhilor și vor să vândă și Moldova. Gruparea Șor are o misiune clară de la Kremlin și FSB - să aducă războiul în Moldova. Scopul lor este să organizeze destabilizări și să dea jos prin violențe guvernarea aleasă în mod democratic. Însă azi Moldova nu mai este pradă unor asemenea trădători. Instituțiile noastre nu mai sunt instrumente în buzunarele lor. Ele încep să-și recapete și să-și reconstruiască independența și puterea de a proteja interesele țării. Moldovenii nu au fost niciodată aliați cu ucigașii, iar cei care vor să vadă țara în război trebuie opriți și sancționați. Ei nu reprezintă poporul nostru”, a spus președinta.

Instituțiile Moldovei nu vor permite ca țara să fie închinată unor criminali. Sau voi, cei care vindeți interesul țării, credeți că puteți fi și de partea ucigașului, și să amăgiți că vreți pace? Moldovenii au murit pentru libertate și pace pe acest pământ. Iar voi acum murdăriți amintirea tuturor concetățenilor noștri care și-au dat viața ca Moldova să fie liberă, să-și decidă singură soarta. Orice ar încerca hoții și trădătorii să facă, le amintesc că doar Moldova și cetățenii ei decid cum își organizează treburile țării. Niciun stat din lume nu poate dicta Moldovei cum și ce trebuie să facă. Iar moldovenii, de fiecare dată, au ales libertatea. Moldovenii știu foarte bine cum vor să trăiască și cine le sunt prietenii. Republica Moldova trebuie să devină membru al UE în pofida provocărilor cu care ne confruntăm. Pentru că moldovenii aleg să trăiască liber, aleg viața și aleg pacea”, a mai precizat Maia Sandu. 

„Republica Moldova NU este în prezent în pericol ca războiul să ajungă aici”

În discursul său, Maia Sandu i-a asigurat pe cetățeni „că Republica Moldova NU este în prezent în pericol ca războiul să vină pe teritoriul său. Armata rusă nu poate ajunge aici atât timp cât Ucraina se ține pe picioare - și apără și Moldova”.

"Pentru că armata rusă nu poate ajunge pe teritoriul țării noastre, Kremlinul încearcă să destabilizeze situația din interior, plătind cu bani murdari hoții din Moldova. Dar instituțiile noastre lucrează foarte serios pentru prevenirea acestor încercări de destabilizare", a reliefat aceasta. 

„Cât voi fi președinte, Moldova va sta dreaptă”

„Astăzi Moldova nu este singură. Împreună am câștigat respectul țărilor libere și puternice ale lumii față de cetățenii noștri și vă asigur că pacea și democrația din țara noastră vor fi protejate. Președintele Iohannis a declarat ferm că România nu va abandona Republica Moldova în nicio circumstanță. Avem sprijinul garantat al României, în primul rând, și al Statelor Unite ale Americii și țărilor membre ale UE, în fața provocărilor. Moldova se bucură de sprijin internațional și de o atenție fără precedent din partea țărilor democratice, din partea țărilor prospere. Vocea Moldovei are greutate și este respectată”, a reliefat Maia Sandu.

„Trebuie să ne apărăm mai bine de propaganda rusă și de dezinformare”

Președinta a solicitat „tuturor instituțiilor statului să lupte cu propaganda care intoxică oamenii și să asigure informarea corectă, clară și la timp a cetățenilor”.

„Trebuie să ne apărăm mai bine de propaganda rusă și de dezinformare și vom face asta.

Lucrăm la elaborarea unei strategii de securitate care să întărească capacitatea de apărare a Moldovei. O asemenea strategie a lipsit prea mult timp”, a adăugat ea.

Maia Sandu a solicitat crearea Curții Anticorupție: „Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”

În acești 2 ani justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor. Dar nu a făcut-o. 

Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Nu mai avem timp să lăsăm corupții din sistem să amâne la nesfârșit propria curățare”, a mai declarat șefa statului.

Într-un final, președinta a trecut în revistă cei 4 piloni pe care se va baza „proiectul de țară Moldova europeană 2030”:

1. pace în țară și securitatea cetățenilor

2. dezvoltarea economică și deschiderea locurilor de muncă

3. modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Moldova

4. o justiție care să facă dreptate.

Discursul poate fi urmărit de la minutul 22:00:Discursul video integral poate fi urmărit și AICI.

Textul discursului poate fi consultat AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.