Actualitate Internă

„Avocata interlopilor” a ajuns să țină lecții de democrație și justiție în R.Moldova / Pesedista Vicol-Ciorbă se numără printre cei care au contribuit la subminarea justiției în România și la alungarea lui Kovesi din funcția de procuror șef al DNA

„Avocata interlopilor” a ajuns să țină lecții de democrație și justiție în R.Moldova / Pesedista Vicol-Ciorbă se numără printre cei care au contribuit la subminarea justiției în România și la alungarea lui Kovesi din funcția de procuror șef al DNA

Sistemul de justiție trebuie curățat de judecătorii care nu înțeleg că actul de justiție trebuie făcut cu dreptate, a cuvântat candid, la Chișinău, controversata președintă a Comisiei juridice din Camera Deputaților a României, Laura Vicol, reușind să stârrnească admirația presei de peste Prut care probabil nu știe prea multe despre trecutul scandalos și cârdășiile penale ale deputatei, celebră la București mai ales în calitate de avocată a interlopilor și de participantă la protestele antijustiție organizate de putiniști periculoși. 

„Este o situație fără precedent în R. Moldova. Este adevărat că și în România avem probleme similare, însă ceea ce se întâmplă aici întrece cu mult orice altă situație prezentă în altă țară. Un stat puternic nu funcționează, dacă nu are instituții puternice. Instituțiile puternice sunt făcute și menținute să fie puternice de către oameni. Atât timp cât aveți oameni integri, drepți, care să înfăptuiască actul de justiție într-un mod corect și drept, atunci veți putea spune că aveți un sistem puternic”, a mai spus Laura Vicol.

Afirmațiile lui Vicol vin în contextul în care justiția din R.Moldova trece printr-o perioadă complicată, președinta Maia Sandu precizând recent că „justiţia a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice”. Lidera de la Chișinău a adăugat că reforma justiţiei „va fi dusă la bun sfârşit”, în ciuda „blocajelor pe care judecătorii corupţi le pun în calea curăţării şi funcţionării justiţiei”.

Dar să vorbească Vicol-Ciorbă despre reforma în justiție în Republica Moldova e ca și cum ar ține lecții de drept la București infractorul fugar Ilan Șor, finanțatorul protestelor de destabilizare din R.Moldova. 

E drept, Vicol nu a fugit peste graniță când a fost urmărită penal, dar a fost reprezentanta, în instanță, a unora dintre cei mai periculoși membri ai crimei organizate din România și a participat - în epoca lui Liviu Dragnea, fost președinte al PSD condamnat la închisoare chiar în timp ce se afla în fruntea acestui partid putred de corupt - și a participat la proteste îndreptate împotriva actualei șefe a Parchetului European, Laura Corduța Kovesi, pe atunci procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România. 

 

Ulterior, Kovesi, în urma presiunilor exercitate de partidele politice aflat la guvernare (PSD, ALDE și UDMR) și de propaganda televizinilor deținute de infractori notorii, a fost înlăturată din funcție. La scurt timp, Kovesi a câștigat la CEDO procesul intentat României, instanța europeană stabilind că acesteia i-au fost încălcate mai multe drepturi în timpul procedurilor de demitere din funcție. PODUL a scris AICI.

Alături de Vicol-Ciorbă, la protestele respective, s-au aflat putiniști notorii și indivizi cu dosare penale care ulterior au primit pedepse cu închisoarea pentru fapte grave de corupție. Aceștia au inițiat chiar o mișcare de ieșire a României din Uniunea Europeană – RoExit – care însă nu a avut prea mare succes. 

Este vorba despre nașul său de cununie Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat la închisoare și fugit în Italia, și despre avocatul filorus Dan Chitic (foto jos, stânga), renumit nu pentru succesul avut în meseria de bază, ci pentru că, în ultimii ani, după o serie de apariții nocturne antijustiție pe la „Sinteza Zilei” (Antena 3, televiziune de propagandă deținută de fostul securist Dan Voiculescu), a devenit unul dintre cei mai vocali participanți pe la tot soiul de proteste cu mesaj puternic antieuropean și antiNATO. 

În foto: Dan Chitic (stânga), Daniel Dragomir (centru) și Laura Vicol (dreapta)

Defuncta gazetă Sputnik, trompeta Kremlinului, scria, înainte de a fi interzisă în România, că Dan Chitic și George Simion, liderul AUR, urmau să-și susțină reciproc o serie de proiecte.  Recent, chiar Chitic scria pe pagina sa de Facebook despre colaborarea pe niște proiecte parlamentare cu AUR, senatoarea Diana Șoșoacă și deputatul Dumitru Coarnă (aceștia doi din urmă fiind printre puținii parlamentari români care au trecut pragul Amabsadei Rusiei de la București după invazia din Ucraina). 

De asemenea, o lungă perioadă de timp, Vicol-Ciorbă a fost prezentă în platourile celor mai infame televiziuni din România, Antena 3 și România TV, susținând în mod fățiș și asumat acțiunile regimului Dragnea împotriva statului de drept, inclusiv modificările la legile justiției operate în acea vreme în favoarea infractorilor, în ciuda unor masive proteste de stradă, și toate atacurile la adresa DNA și ÎCCJ.

Înaintea alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 în urma cărora Laura Vicol, plasată în ultimul moment, în județul Dolj, în fruntea listei PSD pentru Camera Deputaților, devenea parlamentar, un fost senator, membru al PSD, dezvăluia cum a fost parașutată avocata în fruntea listelor din județul respectiv la ordinele trasate de liderii de la București. Detalii AICI

Vicol a candidat și la europarlamentarele din 2019, pe listele PRU - o formațiune politică fondată de Sebastian Ghiță, un infactor fugit în Serbia de unde coordonează propaganda antieuropeană a postului său de televiziune, RTV - cu un puternic mesaj anti-european și suveranist. Justițăreasa Vicol a fost avocata unor politicieni corupți, dar și a unor lideri de grupări criminale care au terorizat România ani la rând (Clanului Sportivilor, Nuţu şi Sile Cămătaru)..

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.