Actualitate Internă

Serghei Lavrov atacă R.Moldova și Ucraina în problema transnistreană, acuzându-le că duc o politică „antirusă” / Moscova „nu vede sentimente separatiste în Transnistria"

Serghei Lavrov atacă R.Moldova și Ucraina în problema transnistreană, acuzându-le că duc o politică „antirusă” / Moscova „nu vede sentimente separatiste în Transnistria"

Moscova poartă responsabilitatea pentru cetăţenii ruşi din Transnistria, iar mandatul contingentului rus de menţinere a păcii din stânga Nistrului îşi păstrează pe deplin actualitatea, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat marţi agenţiei ruse de presă de stat TASS și preluat de Agepres.

„În Transnistria trăiesc, din câte ştiu, 250.000 de cetăţeni ruşi. Bineînţeles, suntem responsabili pentru ei", a declarat ministrul rus. "În primul rând, este vorba de contingentul nostru de menţinere a păcii şi de grupul de trupe care păzeşte uriaşul depozit de muniţii din Cobasna", a adăugat Lavrov, referindu-se la Grupul operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) , format din rămăşiţele Armatei a XIV-a a URSS.

„Noi avem un mandat convenit la vremea respectivă de toate părţile", a afirmat Lavrov, subliniind că „noi credem că acest mandat îşi menţine pe deplin actualitatea şi ne vom ghida după el".

În acelaşi interviu, Lavrov a acuzat Kievul că ar încerca să se amestece în situaţia din Transnistria, inclusiv prin utilizarea forţei.

„Conducerea ucraineană joacă un rol foarte negativ, subversiv, deoarece a luat fără echivoc partea Chişinăului şi susţine în toate modurile posibile aspiraţiile belicoase ale acestuia, aspiraţii distructive faţă de Transnistria, încălcând statutul său de mediator în formatul de negocieri '5+2'", a mai spus Lavrov.

Potrivit acestuia, Ucraina ridică fortificaţii la graniţa cu Transnistria, arătându-se gata să se amestece în situaţia de acolo, inclusiv militar, conform TASS.

„Dacă vorbim despre situaţia în general din Transnistria, desigur, aceasta s-a degradat ca urmare a politicii pe care guvernul moldovean, condus de preşedintele [Maia] Sandu, a decis să o urmeze. Această politică este vădit antirusă, antitransnistreană, dacă vreţi", a declarat Lavrov în interviul pentru TASS.

Evocând legea împotriva separatismului, votată recent la Chişinău, ministrul rus de externe a declarat că Moscova  „nu vede sentimente separatiste în Transnistria". „Vedem la conducerea transnistreană o dorinţă puternică de a pune în aplicare acele acorduri care au fost încheiate în formatul '5+2', care au ca scop o soluţionare deplină, reciproc acceptabilă privind statutul Transnistriei", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Serghei Lavrov a spus că formatul de negocieri '5+2' (Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori) este în esenţă îngheţat.

„În mare măsură, la acest lucru a contribuit politica Occidentului, care a decis să ia 'reglementarea' în propriile mâini, să impună această reglementare Tiraspolului şi să susţină pe deplin politica de confruntare, mioapă şi de blocaj a preşedintelui Sandu", a declarat Lavrov.

Acest interviu apare în contextul în care Chişinăul şi Occidentul acuză Rusia de un "război hibrid" în Republica Moldova pentru destabilizarea situaţiei cu scopul de a bloca parcursul european al republicii.

SUA au acuzat Moscova că "încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova", cu scopul de a instala un guvern favorabil cauzei sale, conform AFP şi Reuters.

În depozitele de la Cobasna invocate de Lavrov sunt peste 20.000 de tone de muniție de muniție. Depozitul datează încă din perioada URSS și era un punct strategic. Ulterior, marea majoritate a munițiilor a fost stocată la Cobasna după retragerea trupelor sovietice din RDG și Cehoslovacia, precum și alte state ale fostului lagăr socialist.

Cele 20.000 de tone de muniție nu sunt transportabile, majoritatea fiind expirate, iar mutarea lor ar risca să provoace un dezastru.

Potrivit specialiștilor, doar aproximativ 5.000 de tone din cele 20.000 ar mai fi în stare de funcționare.

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Serghei Jirnov, fost ofiţer KGB, confirmă că planurile de destabilizare a R.Moldova au fost pregătite de Kremlin. El este însă convins că prezentul război va fi pierdut umilitor de Putin și va rezolva și „rana transnistreană”. Aceasta va dispărea complet foarte curând

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.