Actualitate Internă

Maia Sandu, un nou avertisment: ”Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare pro-rusă”. Pericolul Rusiei genocidare

Maia Sandu, un nou avertisment: ”Rusia încearcă să-și pună la Chișinău  o guvernare pro-rusă”. Pericolul Rusiei genocidare

Grație rezistenței armatei ucrainene, nu există pericole militare la adresa Republicii Moldova. O spune președinta Maia Sandu, potrivit căreia acum Ucraina reprezintă un scut pentru liniștea și securitatea Republicii Moldova. În același timp, conform șefei statului, Rusia nu renunță la ideea preluării puterii în Republica Moldova și acționează prin diferite elemente ale războiului hibrid pentru a-și instala o guvernare obedientă la Chișinău, notează IPN, potrivit Deschide.md.

Președinta Maia Sandu spune că, grație eroismului armatei ucrainene, linia frontului este acum departe de frontiera moldo-ucraineană, iar pericolul implicării Republicii Moldova în război este minim. În lipsa unui pericol militar iminent, Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid, spune șefa statului.

„Sunt încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea și avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declarațiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta își dorește Rusia și în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetățenilor și de aceea nu poate fi folosită, așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit Maiei Sandu, Rusia nu renunță la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influență și acționează, prin intermediul politicienilor proruși de la Chișinău, pentru a destabiliza situația. Maia Sandu spune că persoanele care servesc intereselor Rusiei vor fi identificate, iar pentru a realiza acest lucru este necesară consolidarea capacităților Serviciului de Informații și Securitate.

„Aceste încercări de destabilizare pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort, dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni. Cetățenii și-au ales această guvernare și doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor. Nu este treaba Federației Ruse și nu vom permite Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne. E clar că acei care lucrează pentru Moscova o fac pe bani și asta este alegerea lor. Odată ce au luat bani de la Kremlin nu este atât de ușor să-și recâștige libertatea. Avem instituții care documentează aceste cazuri, încercăm să consolidăm pârghiile acestor instituții, inclusiv prin modificarea cadrului legal pentru SIS. Dar ca să vedem finalitate trebuie să funcționeze toate instituțiile. Unele instituții se reformează, altele opun rezistență, și mă refer la sistemul judecătoresc”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului se regăsesc proiectele de lege privind reformarea Serviciului de Informații și Securitate. Dacă proiectele vor fi aprobate și vor intra în vigoare, SIS obține prerogativa de a intercepta, fila, instala dispozitive de supraveghere a persoanei în lipsa unui mandat din partea judecătorului.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.