Actualitate Internă

”Războiul este foarte aproape de Republica Moldova!”. Avertismentul generalului Vitalie Stoian

”Războiul este foarte aproape de Republica Moldova!”. Avertismentul generalului Vitalie Stoian

”400-500 de kilometri în secolul XXI înseamnă foarte aproape și foarte rapid se face avansarea forțelor”, spune generalul în rezervă Vitalie Stoian, fost Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale și Comandant al Armatei Naționale. Invitat la emisiunea ”Dosar Transnistrean”, de la Radio Chișinău, fostul atașat militar al misiunii RM la NATO a avertizat că forțele ruse și cele transnistrene ilegale de pe teritoriul R. Moldova pot acționa la momentul oportun pentru a executa anumite misiuni în regiune, în condițiile în care neutralitatea R. Moldova este încălcată în mod continuu de Federația Rusă, cea care nu și-a retras încă trupele din Basarabia.

„Chiar dacă ne-am declarat țară neutră, ce înseamnă neutralitatea noastră ne-a demonstrat Federația Rusă atunci când a survolat spațiul aerian al R. Moldova și ne demonstrează până în prezent prin faptul că pe teritoriul nostru se află un contingent militar rus, are 2000-2500 de militari, dar care are niște sarcini concrete în caz de declanșare a unor acțiuni militare ei preiau sub conducerea lor toate forțele militare separatiste și vor rezolva unele misiuni de importanță strategică ce ține bazinul Mării Negre, de exemplu. Aceste contingente trebuie să fie văzute nu ca o armată mică, dar ca un avanpost al Federației Ruse în regiunea transnistreană și care are sarcina de a menține acest cap de pod și a infiltra forțe și mijloace pentru executarea unor misiuni de importanță strategică sau chiar operativă în teatrul de operațiuni. Dacă ne uităm la cronologica acțiunilor când a fost desființată URSS și cum au fost create aceste focare, mă refer și la regiunea transnistreană și la Abhazia, și la Nagorno-Karabah, și la Osetia, au fost create aceste avanposturi ale Federației Ruse care la un moment se pot activa și executa unele misiuni, care pot agrava situația în regiune (...) Trebuie să înțelegem că acolo este militarizat tot ce este posibil. Mă refer la așa-numita armată transnistreană, la așa-numitul minister de interne transnistrean, structurile de forță specializate – KGB-ul din Transnistria, mă refer la ministerul de justiție, serviciul de protecție civilă, adică tot ce este posibil, este militarizat. Asta desigur prezintă un pericol pentru noi. În plus, permanent, pe parcursul anilor, ei execută antrenamente, aplicații în comun cu această grupare operativ-tactică a Federației Ruse și asta vorbește doar despre una, că în caz de necesitate aceste grupări de forțe se vor uni sub o conducere unică și vor executa misiuni într-un mod unitar”, a declarat generalul în rezervă Vitalie Stoian la postul public Radio Chișinău.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.