Actualitate Internă

Slugile lui Putin din PSRM, date pe mâna Procuraturii Generale de la Chișinău / Socialiștii moldoveni care s-au deplasat la Moscova și s-au întâlnit cu deputații Kremlinului ar putea fi acuzați de „trădare de patrie”. Formațiunea putinistă ar putea fi scoasă în afara legii

Slugile lui Putin din PSRM, date pe mâna Procuraturii Generale de la Chișinău / Socialiștii moldoveni care s-au deplasat la Moscova și s-au întâlnit cu deputații Kremlinului ar putea fi acuzați de „trădare de patrie”. Formațiunea putinistă ar putea fi scoasă în afara legii

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) precizează că va sesiza Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în legătură cu întâlnirea recentă, de la Moscova, a delegației Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) cu reprezentanți ai formațiunii Rusia Unita („Edinaia Rossia”), partidul tiranului Vladimir Putin.

Potrivit CUB, „consultările cu partidul de guvernământ rus, care a promovat, susținut și autorizat toate crimele de război contra Ucrainei” și „recunoașterea Transnistriei ca teritoriu al statului rus” ar putea fi considerate chiar „tradare de patrie”, solicitând PSRM să se dezică ferm de statul care „omoară civili pașnici”, în caz contrar CUB urmând să solicite inclusiv ca formațiunea putinistă să fie scoasă în afara legii.

Acțiunile membrilor PSRM sunt „imorale și contravin eticii legislative”, iar prezența deputaților la Moscova „sabotează declarațiile oficiale ale conducerii RM, care a condamnat războiul rus de agresiune, generând ambiguități asupra modului în care RM înțelege alinierea sa la regimul de sancțiuni internaționale”.

„Nimeni nu poate evita asumarea unor consecințele în cazul în care sfidează regimul de sancțiuni internaționale, nici cei care au le-au provocat și nici cei care le ignoră, iar imunitatea legislativă nu poate fi folosită în alte scopuri decât cele care reflectă interesele naționale ale RM”, subliniază CUB.

„Consultările politice s-au purtat cu cei care au cerut recunoașterea Transnistriei ca teritoriu statului rus, inclusiv deputați ruși cu un discurs extrem de agresiv, printre care și Artyom Turov și Alexei Tolstoi, alți deputați incluși pe listele de sancțiuni internaționale ale SUA, Australia, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Japonia, Noua Zelandă, Uniunea Europeană, Ucraina, SUA”. (CUB)

Podul a scris AICI despre deplasarea la Moscova, la 3 aprilie, a unei delegații a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, condusă de secretarul executiv al formațiunii, Vlad Batrîncea, care a avut o întâlnire cu reprezentanții partidului tiranului Vladimir Putin, Rusia Unită (Edinaia Rossia).

Întrevederea a fost făcută publică chiar de către PSRM pe pagina sa de Facebook, informând că „părțile au discutat o gamă largă de chestiuni legate de cooperarea interpartinică, inclusiv schimbul de experiență politică, colaborarea în domeniul cultural, umanitar și interregional, precum și interacțiunea în cadrul organizațiilor de tineret”.

Deputații PSRM au arătat apoi că au participat la Formul Economic anual de la Moscova

Igor Munteanu, președintele CUB, a precizat pe pagina sa publică de Facebook: „Despre socialiști eu nu am avut niciodată o părere bună. Totuși, în condițiile consultărilor politice ale PSRM la Edinaia Rossia, știind că toți liderii acestui partid se găsesc sub sancțiuni, iar pe numele lui V.Putin, liderul ”spiritual” este emis un mandat de arestare, cer -

1) o anchetă asupra colaborării dintre psrm și partidele putiniste din Rusia, ca element al războiului hibrid și intențiilor de destabilizare;

2) precizarea poziției psrm față de agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei ca cetățenii RM să știe ce fel de deputați are în acest legislativ toxic, care admit consultări cu criminali de război;

3) subiectul să fie examinat la următoarea ședință a CSS (Consiliul Suprem de Securitate), evaluând influența Moscovei asupra partidelor politice filorusești pro-putiniste de la Chișinău.

Aflarea PSRM la Moscova în mijlocul unui război de agresiune îl face un partid putinist, străin de statul de drept și democratic. Dacă PSRM nu se dezice imediat și ferm de simpatiile sale față de statul care omoară civili pașnici și distruge orașele Ucrainei, validând narațiunile imperialiste ale lui Putin, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare cere public demararea procedurilor legale prin care această organizație politică, PSRM, este scoasă în afara legii.

Evident, astăzi, CUB va expedia Procuraturii Generale o sesizare scrisă pe acest caz, lăsînd procurorii să-și facă lucrul. Abia aștept”.

 

Delegația PSRM care s-a aflat la Moscova în 3 și 4 aprilie

Comunicatul integral al CUB: „𝐃𝐮𝐩𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐚̂𝐥𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐒𝐑𝐌 𝐜𝐮 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐭𝐚̆, 𝐂𝐔𝐁 𝐯𝐚 𝐬𝐞𝐬𝐢𝐳𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐜𝐮𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐚̆

Consultările recente al socialiștilor la Moscova urmează a fi aspru penalizate.

Aceștia au purtat la 3 aprilie 2023 consultări politice cu partidul „Edinaia Rossia”, partidul de guvernământ rus, care a promovat, susținut și autorizat toate crimele de război contra Ucrainei. Motivul pentru care aceste acțiuni sunt pasibile de sancțiuni sunt foarte clare.

Pentru că, 1) purtând consultări politice cu partidul lui Putin, pe numele căruia  a fost emis un mandat internațional de arest, deputații PSRM au încuviințat războiul rus de agresiune contra Ucrainei, împărtășind în fapt atrocitățile comise în această invazie sângeroasă, 2) deputații PSRM au cerut susținere și sprijin din partea partidului, care a legiferat anexarea Crimeii și absorbirea așa ziselor Republici Populare Donețk și Luhansk, părți din teritoriul suveran al Ucrainei, conform dreptului internațional, iar în anul 2022, Edinaia Rossia a votat unanim pentru anexarea altor 4 regiuni ale Ucrainei (Donețk, Zaporijie, Kherson și Luhansk) în componența Rusiei (rezoluția N.58243-8), 3) consultările politice s-au purtat cu cei care au cerut recunoașterea Transnistriei ca teritoriu statului rus, inclusiv deputați ruși cu un discurs extrem de agresiv, printre care și Artyom Turov și Alexei Tolstoi, alți deputați incluși pe listele de sancțiuni internaționale ale SUA, Australia, Belgia, Canada, Elveția, Franța, Japonia, Noua Zelandă, Uniunea Europeană, Ucraina, SUA. Astfel, Piotr Tolstoi, Vicepreședintele Dumei de Stat a declarat că „Ucraina trebuie făcut ruine și adus la nivelul secolului XVII”, iar Artyom Turov a susținut repetat că „Transnistria este parte inalienabilă a statului rus”.. 4) deputații PSRM au sfidat jurisdicția statelor care-au incriminat faptele celor 336 deputați ruși, indezirabili pe teritoriul majorității covârșitoare a statelor lumii, și au afectat prestigiul Republicii Moldova, în raport cu statele care-au emis sancțiuni pentru a opri războiul de agresiune rusesc.

Consultările purtate cu „partidul războiului” din Rusia în mijlocul unui război de cotropire contra statului vecin, Ucraina, poate fi echivalat cu „trădarea de patrie” și indică asupra unei complicități cu forțele ostile RM, care complotează deschis în scopul destabilizării și dezmembrării sale teritoriale. Indiferent de motivele care au condus liderii interimari ai PSRM să caute alinare la Moscova, în contextul în care alte partide, la fel de toxice, dar mai radicale (SHOR, MAN) au început a prelua controlul asupra unor deputați și organizații teritoriale de partid, acțiunile lor sunt imorale și contravin eticii legislative. Prezența lor demonstrativă la Moscova sabotează declarațiile oficiale ale conducerii RM, care a condamnat războiul rus de agresiune, generând ambiguități asupra modului în care RM înțelege alinierea sa la regimul de sancțiuni internaționale.

Sancțiunile au fost aplicate nominal deputaților Dumei de Stat din Rusia pentru acțiuni și fapte extrem de grave, care-au precedat, autorizat și au sprijinit declanșarea celui mai sângeros război de după încheierea celui de-al 2 război mondial în Europa. Nimeni nu poate evita asumarea unor consecințele în cazul în care sfidează regimul de sancțiuni internaționale, nici cei care au le-au provocat și nici cei care le ignoră, iar imunitatea legislativă nu poate fi folosită în alte scopuri decât cele care reflectă interesele naționale ale RM.

Chiar azi, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) va face o sesizare în adresa Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze speciale pe acest caz, în temeiul art. 262, 274 din Codul de procedură penală, care-I face pe deputații socialiști pasibili de crima de trădare de patrie art.337 din Codul Penal al RM”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.