Actualitate Internă

Moscova amenință din nou R.Moldova, avertizând că va avea soarta Ucrainei dacă strânge relația cu NATO / Zaharova tună și fulgeră după declarațiile lui Mircea Geoană privind apropierea Chișinăului de Alianța Nord-Atlantică

Moscova amenință din nou R.Moldova, avertizând că va avea soarta Ucrainei dacă strânge relația cu NATO / Zaharova tună și fulgeră după declarațiile lui Mircea Geoană privind apropierea Chișinăului de Alianța Nord-Atlantică

Moscova transmite, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, că apropierea R.Moldova de NATO echivalează cu pierderea suveranității, exprimându-și speranța că la Chișinău mai există forțe politice capabile să priceapă acest lucru. Afirmațiile Kremlinului care echivalează practic cu o amenințare, făcând trimitere la situația Ucrainei a cărei apropiere de NATO ar fi cauzat prezentul război, sunt în legătură cu interviul acordat recent de Mircea Geoană, secretarul adj. al NATO, pentru Agerpres. 

Acesta spunea că Moldova, aflată sub o presiune în creștere din partea Federației Ruse, are nevoie să fie susținută financiar de statele membre NATO și că Alianța va spori colaborarea cu Chișinăul în măsura în care și autoritățile moldovene doresc acest lucru.    

Ministrul Apărării din R.Moldova, Anatoli Novosatîi, precizase anterior acestui interviu că aderarea la NATO nu este posibilă atâta timp cât Constituția nu permite acest lucru, iar pentru modificarea neutralității ar fi nevoie de consultarea poporului. PODUL a scris AICI

„Am subliniat în repetate rânduri că diversele formate de parteneriat pentru aprofundarea interacțiunii cu NATO servesc mai degrabă ca instrument de manipulare decât să vizeze o cooperare cu adevărat reciproc avantajoasă și egală în privința consolidării securității în regiunea euroatlantică. Încercările de a atrage Moldova în blocul nord-atlantic par deosebit de cinice în contextul situației din Ucraina, care a fost provocată în mare parte de politica iresponsabilă de extindere a alianței", a mai spus Zaharova într-un comentariu la declarațiile lui Mircea Geoană, potrivit Interfax, agenția de presă controlată de statul rus.

„Sperăm că în Republica Moldova mai există încă forțe politice capabile să realizeze că apropierea de NATO este echivalentă cu pierderea suveranității și că extinderea necontrolată a alianței nu este altceva decât o continuare a tradițiilor neocoloniale ale Occidentului, care nu țin cont nici de caracteristicile politice interne ale statelor, nici de legăturile stabilite de secole cu vecinii lor", a mai spus Zaharova, citată de Interfax.

La 6 aprilie, Mircea Geoană declara, într-un interviu pentru Agerpres, că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să meargă în relația cu Chișinăul atât de departe cât Republica Moldova dorește să meargă în relaţia cu NATO.

Declarația exactă: „Republica Moldova e un partener de câteva decenii cu noi şi, evident, trezirea la trista realitate că Rusia este o ţară foarte agresivă şi care foloseşte forţa militară împotriva vecinilor săi i-a făcut să vină cu propuneri şi mai ambiţioase în parteneriatul deja existent cu NATO şi cu Uniunea Europeană.

De aceea, acest pachet de capabilităţi de apărare şi de rezilienţă pe care Republica Moldova ni l-a prezentat nouă ca organizaţie, statelor aliate la nivel bilateral, Uniunii Europene ca organizaţie, statelor membre UE în plan bilateral şi parteneriatului comun NATO-UE pentru Republica Moldova este în atenţia noastră şi chiar miniştrii noştri de externe au subliniat nevoia de a susţine în mod suplimentar, în mod practic, în mod financiar, în mod politic Republica Moldova şi ceilalţi parteneri aflaţi sub o presiune crescândă din partea Federaţiei Ruse. Suntem dispuşi să mergem atât de departe cât Republica Moldova este doritoare să meargă în relaţia cu noi” (Mircea Geoană, interviul integral AICI).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.