Infractorul fugar Ilan Şor, liderul partidului care îi poartă numele și care organizează proteste rusești în R.Moldova, a fost condamnat, joi, la 15 ani de închisoare. De asemenea, instanța a dispus confiscarea bunurilor politicianului de orientare pro-rusă pentru acoperirea daunei uriașe.
Anunțul privind condamnaea a fost făcut de Președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, care a mai precizat că bunurile lui Șor pe care a fost aplicat sechestru vor fi confiscate în favoarea statului. Potrivit ei, ar fi vorba de cinci miliarde de lei.
Ilan Șor a calificat decizia Curții de Apel drept ilegală, afirmând că a fost luată sub presiune politică și proferând nenumărate amenințări la adresa instanței și a președintei Maia Sandu.
„Această decizie nu mă afectează deloc şi nu o voi respecta”, a scris el pe Facebook. „Va fi anulată la două zile după ce actualul regim va fi înlocuit”, a susţinut el.
„Pentru hotărârea de astăzi, acești trei judecători vor ajunge după gratii foarte și foarte curând. Vreau ca ei să știe că eu și adepții mei nu vom uita asta, cum, sub presiune, a fost emisă această hotărâre ilegală și abuzivă de astăzi”, a amenințat Ilan Șor într-un discurs video postat pe Facebook.
În ultimele luni, Şor s-a aflat în spatele protestelor de stradă faţă de creşterea preţurilor, cerând demisia guvernului sau alte aberații de genul celei potrivit căreia statul să le plătească cetățenilor integral facturile la utilități. Manifestațiile organizate de Șor și acoliții săi de la Chișinău, aflați sub tutela Moscovei, au fost catalogate drept acțiuni destabilizatoare menite să înlăture prezenta putere aleasă în mod democratic cu o guvernare pro-rusă.
„Autoritățile se bucură prematur - Maia Sandu va înfunda pușcăria! Vor sta la pușcărie Maia Sandu și gașca ei, care se bucură astăzi, și nu Ilan Șor, care a fost condamnat pe nedrept, în urma presiunilor exercitate de șefa statului”, a amenințat și Marina Tauber, vicepreședintă și deputată a Partidului Șor, cea mai vehementă voce de la protestele destabilizatoare.
Magistrații Curții de Apel Chișinău au dictat hotărârea după dezbaterile judiciare avute loc două zile consecutiv. Iar miercuri, în prima zi a dezbaterilor, Marina Tauber, vicepreședinta partidului prorus condus de Ilan Șor, a intrat în sală, împiedicând desfășurarea ședinței de judecată. În cele din urmă, Tauber a fost evacuată de poliție. PODUL a scris AICI
Iulian Balan, avocatul lui Șor, a declarat pentru Europa Liberă că va contesta decizia în instanța superioară.
Șor a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în prima instanță, în 2017. În ciuda condamnării, infractorul fost ales deputat, în 2019, dar a fugit din R. Moldova, după alungarea de la putere a aliatului său democrat Vlad Plahotniuc în același an. A fost reales deputat în 2021, după o campanie de la distanță, exclusiv online. În prezent, acesta s-ar afla în Israel.
Ilan Șor, inclus în 2022 pe lista sancțiunilor SUA, s-a ales ulterior cu altele impuse de autoritățile de la Londra pentru acte de corupție.
Din ancheta autorităților rezultă că Șor, în calitate de președinte al Consiliului de Adminsitrașie al Băncii de Economii (BEM), a semnat un contract prin care suma de 10 miliarde de lei a fost transferată de la BEM către Banca Socială, iar de acolo banii au fost îndreptați spre zonele off-shore, unde li s-a pierdut urma. În martie 2015, el a fost audiat timp de 8 ore de către ofițerii anticorupție, iar procurorii anticorupție i-au aplicat sechestru pe bunurile personale. Raportul societății de audit "Kroll" asupra acestor transferuri îl menționează ca principal beneficiar al tranzacțiilor și arată că de la una din firmele de securitate controlate de el a fost furat un autovehicul, cu documente esențiale ale Băncii de Economii, principala bancă devalizată prin aceste manevre.
„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni - ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Furtul din 2014-2015 de la trei dintre cele mai mari bănci din ţară se ridică la echivalentul unei optimi din producţia anuală naţională.
Fostul prim ministru al Republicii Moldova Vlad Filat şi omul de afaceri Veaceslav Platon au fost deja încarceraţi în legătură cu acest scandal, în care timp de mai mulţi ani banii au fost ”sifonaţi” în străinătate prin împrumuturi dubioase, schimburi de bunuri şi tranzacţii între acţionari.
Şor a fost asociat cu cel considerat creierul furtului, Vlad Plahotniuc, care a avut o puternică influenţă politică şi financiară, ca lider al Partidului Democrat.
În 2020, procurorii moldoveni l-au acuzat pe Plahotniuc de crearea unui grup infracţional organizat, şantaj şi fraudă, în legătură cu furtul.
Plahotniuc, ai cărui avocaţi neagă ca a fost implicat, a fugit din ţară şi el.