Actualitate Internă

Maria Zaharova acuză Chișinăul că e neprietenos cu Rusia / Ce a mai aberat trăncănitoarea Kremlinului după ce liderului din Tatarstan, un notoriu acolit al lui Putin, nu i s-a permis să intre în R.Moldova

Maria Zaharova acuză Chișinăul că e neprietenos cu Rusia / Ce a mai aberat trăncănitoarea Kremlinului după ce liderului din Tatarstan, un notoriu acolit al lui Putin, nu i s-a permis să intre în R.Moldova

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a simțit nevoia să se amestece unde nu-i fierbe oala, reacționând amenințător în cazul refuzului just al R.Moldova de a permite intrarea în țară a liderului Tatarstan, Rustam Minnihanov, și indicând, ca de obicei, ce comportanent ar trebui să adopte liderii de la Chișinău.

„Calificăm decizia autorităților moldovenești drept încă un pas neprietenos în raport nu doar cu Tatarstan și Găgăuzia, ci și cu Rusia. Acesta este direcționat spre zădărnicirea tradiționalelor relații strânse între regiunile țărilor noastre. Sunt sigură că o astfel de direcție antirusească nu este sprijinită în cercurile largi ale societății din Moldova”, a spus Maria Zaharova, potrivit deschide.md.

Zaharova confirmă faptul că Minnihanov se afla în fruntea unei delegații rusești care urma să ajungă în Găgăuzia la congresul diplomației „Prietenia popoarelor 2023”.

„Îndemnăm Chișinăul să țină cont de interesele cetățenilor și să nu împiedice dezvoltarea contactelor între oameni și a relațiilor interregionale cu Rusia”, a mai spus Zaharova.

Într-o declarație video, făcută din avion, Rustam Minnihanov a spus că a venit la invitația candidatului independent la funcția de bașcan (guvernator) al Autonomiei Găgăuze, Victor Petrov, și a deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Suhodolski, pentru a participa la un congres, la Comrat.

„Dragi prieteni, suntem la Chișinău. Acum am aterizat la invitația lui Petrov și Suhodolski, care recent ne-au vizitat republica. Aveam planificat un program amplu, dar autoritățile Republicii Moldova au decis că noi nu suntem doriți aici. Nu vom participa la congres", a zis Rustam Minihanov. PODUL a relatat AICI întreaga situație. 

„Sunt false (...) declarațiile unui oficial rus, recent returnat din țara noastră, precum că a fost declarat "persoană non-grata" în Moldova. Susținerea unui candidat în alegerile locale din țara noastră nu este un motiv întemeiat și autoritățile au solicitat oficialilor ruși să se abțină de la imixtiuni în treburile interne ale țării noastre”, a precizat Poliția de Frontieră.

„El a venit aici să se implice în campania electorală de partea acelui Petrov, candidatul Moscovei. Poliţia de Frontieră probabil are anumite date, ca şi SIS-ul. Un lider regional din Rusia care duce un război în Ucraina şi un război hibrid în Republica Moldova. Decizia autorităţilor este cât se poate de logică", a precizat jurnalistul și analistul politic Nicolae Negru pentru TVR Moldova.

Liderul din Tatarstan este membru al Biroului Consiliului Suprem al partidului Edinaia Rossia (Rusia Unita) al lui Vladimir Putin. El a fost inclus pe lista sancțiunilor occidentale, fiind susținător al războiului din Ucraina.

În ianuarie 2023, în cadrul unei întrevederi cu Vladimir Putin, Ruslam Minnihanov i-a raportat că, din bugetul Tatarstanului, au fost alocate 2,5 miliarde de ruble pentru războiul din Ucraina. El mai preciza că două batalioane din regiune au fost trimise pe front, iar orașul Lischansk este controlat de militarii săi.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.