Actualitate Internă

Avertisment: ”Războiul hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova se află într-o fază destul de avansată!”

Avertisment: ”Războiul hibrid al Rusiei împotriva R. Moldova se află într-o fază destul de avansată!”

Faza critică în care se află, în prezent, războiul hibrid declanșat de Federația Rusă împotriva Republicii Moldova, a fost reafirmată astăzi, în cadrul unei dezbateri publice inițiate de Agenția de Presă IPN, de către analistul politic Igor Boșan, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT și comentator politic la Radio Europa Liberă, BBC și The Economist Intelligence Unit. 

Făcând referire în cadrul dezbaterii la așa zisa mișcare protestatară „Viața Nouăˮ, care și-a pus drept scop – debarcarea actualei guvernări prin metode eminamente anarhiste, Igor Boțan (foto) a menționat că resursele pentru așa-zisele proteste vin de peste hotare, lucru stabilit de către instituțiile abilitate, și acest fapt ne demonstrează că acum suntem pe muchia unui război hibrid.

„Într-un articol publicat un ex-consilier al președintelui rus, Vladimir Putin, spunea foarte clar că scopul suprem al Rusiei, actualmente, este destabilizarea întregului spațiu sovietic, pentru ca Rusia care are un regim autoritar unde toate evenimentele sunt controlabile, să poată să-și recucerească înapoi teritoriile pe care le-a pierdut în urma așa-zisului Celui de-al Treilea Război Mondial – Războiul Rece – pe care ei, de asemenea, îl consideră ca un război hibrid. Acțiunile noi le vedem și se întreprind. Apar sincopele în această mișcare așa-zisă protestatară care și-a pus drept scop înlăturarea guvernării constituționale din Moldova și aceste sincope sunt legate de activitatea instituțiilor specializate care găsesc surse financiare nedeclarate la organizatorii acestor manifestațiiˮ, a declarat Igor Boțan, remarcând faptul că atacurile prin metoda dezinformării sunt practicate în permanență: „Vedem poziții oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe din Rusia și ale purtătorului de cuvânt al acestui Minister care de o manieră absolut impertinentă se implică în treburile noastre interne. Și vedem, pe de altă parte, acțiuni de răspuns din partea Ministerului Afacerilor Externe din Moldova care de o manieră decentă le spune că Rusia nu trebuie să se implice în politica internă a Moldovei și în deciziile adoptateˮ, a afirmat el.

Igor Boțan a precizat că efectele de durată ale acestor atacuri la adresa Republicii Moldova nu pot fi negate, pentru că societatea este fragmentată și această fragmentare poate fi de utilitate pentru cei care poartă războaie hibride împotrivă Republicii Moldova. De asemenea, expertul a mai precizat că războaiele hibride pornesc de la principiul diferențierii. Dacă societatea este divizată, cu multe clivaje sociale, fiecare segment este ținta diferențiată pentru ca clivajele să fie cât se poate de adânci. La fel și guvernarea, fiecare ministru în parte, devine țintă predilectă a anumitor atacuri.

„Este important pentru societatea noastră să conștientizăm că războaiele hibride s-au purtat de când e lumea și pământul, pur și simplu noi acum am găsit formulele necesar elaborate pentru a eticheta acest gen de războaie neconvenționale. I-am pus eticheta de război hibrid și am scos în evidență un șir de elemente. Odată ce am înțeles că acest lucru este în permanentă desfășurare, trebuie să ne adaptăm cu metodele de contracarare a acestor fenomeneˮ, a conchis Igor Boțan.

Dezbaterea publică „Războiul hibrid: manifestări, pericole, soluții”, ediția a 280-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” este desfășurată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.