Actualitate Internă

Noaptea minții. Un sondaj relevă că majoritatea moldovenilor ar considera Rusia „partener strategic” sau „aliat” și ar fi de acord ca Ucraina să cedeze teritorii în schimbul încheierii războiului

Noaptea minții. Un sondaj relevă că majoritatea moldovenilor ar considera Rusia „partener strategic” sau „aliat” și ar fi de acord ca Ucraina să cedeze teritorii în schimbul încheierii războiului

Părerile cetățenilor Republicii Moldova sunt împărțite când vine vorba despre războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj al „CBS-Research”, realizat la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”, și publicat miercuri, 19 aprilie.

Întrebați despre cine cred că poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului, respondenții l-au indicat pe Putin (22,4%) și pe Rusia (22%). Urmează SUA (18,1%) și conducerea Ucrainei (14,2%), după care NATO (7,6%).

Însumând însă rezultatele, cei care consideră că Putin și Rusia sunt vinovații principali sunt doar puțin peste 44%, în timp ce restul respondenților (inclusiv cei care nu au știut sau nu au dorit să răspundă la întrebare) consideră altfel.

Întrebați cine cred că are dreptate în acest conflict militar, aproape 40% au indicat Ucraina, urmată de Rusia (aproape 18%). Totodată, aproape 28% au spus că nimeni nu are dreptate.

Interesant este faptul că peste 52% dintre respondenți consideră că războiul trebuie oprit cât de curând, chiar dacă acest lucru va însemna cedarea de teritorii Rusiei. Totodată, 25% consideră că ar fi cazul ca Ucraina să-și recupereze toate teritoriile, chiar dacă ar însemna prelungirea conflictului militar.

O altă serie de răspunsuri curioase este cea legată de ceea ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina. La prima vedere, cei mai mulți dintre respondenți afirmă că este vorba despre o invazie nejustificată a Rusiei (peste 43%). Raportat la numărul celor care au o altă opinie, acest procentaj nu este unul optimist. Astfel, 22 la sută consideră că Rusia apără Donbasul de atacurile Ucrainei, alți peste 12% cred că conflictul este o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism, iar alți peste 3% consideră că Rusia se află, de fapt, într-o confruntare cu NATO. Pentru completarea peisajului, aici se mai adaugă și cele circa 20% de necunoscători.

O altă întrebare a fost legată de atitudinea moldovenilor față de Federația Rusă. Surpriză sau nu, însă cel mai frecvent răspuns (41,3%) a fost că Rusia este „un partener necesare cu care trebuie să colaborăm strategic”. Următoarele răspunsuri, la mare distanță, au fost:

  • Un adversar cu care suntem în conflict (16,1%)
  • Un stat neprietenos cu care trebuie să fim în competiție (15,3%)
  • Un aliat care are aceleași valori și interese cu noi (14,4%)

Vezi și: SONDAJ. Care sunt cele mai mari îngrijorări ale moldovenilor, ce partide ar trimite în Parlament, în cine au încredere și ce atitudine au față de NATO

Cercetarea sociologică a fost realizată telefonic în perioada 4-13 aprilie, pe un eșantion de 1115 de persoane. Eroarea maximală anunțată este de +/-3,1%.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.