Părerile cetățenilor Republicii Moldova sunt împărțite când vine vorba despre războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cel puțin așa arată rezultatele unui sondaj al „CBS-Research”, realizat la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD”, și publicat miercuri, 19 aprilie.
Întrebați despre cine cred că poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului, respondenții l-au indicat pe Putin (22,4%) și pe Rusia (22%). Urmează SUA (18,1%) și conducerea Ucrainei (14,2%), după care NATO (7,6%).
Însumând însă rezultatele, cei care consideră că Putin și Rusia sunt vinovații principali sunt doar puțin peste 44%, în timp ce restul respondenților (inclusiv cei care nu au știut sau nu au dorit să răspundă la întrebare) consideră altfel.
Întrebați cine cred că are dreptate în acest conflict militar, aproape 40% au indicat Ucraina, urmată de Rusia (aproape 18%). Totodată, aproape 28% au spus că nimeni nu are dreptate.
Interesant este faptul că peste 52% dintre respondenți consideră că războiul trebuie oprit cât de curând, chiar dacă acest lucru va însemna cedarea de teritorii Rusiei. Totodată, 25% consideră că ar fi cazul ca Ucraina să-și recupereze toate teritoriile, chiar dacă ar însemna prelungirea conflictului militar.
O altă serie de răspunsuri curioase este cea legată de ceea ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina. La prima vedere, cei mai mulți dintre respondenți afirmă că este vorba despre o invazie nejustificată a Rusiei (peste 43%). Raportat la numărul celor care au o altă opinie, acest procentaj nu este unul optimist. Astfel, 22 la sută consideră că Rusia apără Donbasul de atacurile Ucrainei, alți peste 12% cred că conflictul este o operațiune de eliberare a Ucrainei de nazism, iar alți peste 3% consideră că Rusia se află, de fapt, într-o confruntare cu NATO. Pentru completarea peisajului, aici se mai adaugă și cele circa 20% de necunoscători.
O altă întrebare a fost legată de atitudinea moldovenilor față de Federația Rusă. Surpriză sau nu, însă cel mai frecvent răspuns (41,3%) a fost că Rusia este „un partener necesare cu care trebuie să colaborăm strategic”. Următoarele răspunsuri, la mare distanță, au fost:
- Un adversar cu care suntem în conflict (16,1%)
- Un stat neprietenos cu care trebuie să fim în competiție (15,3%)
- Un aliat care are aceleași valori și interese cu noi (14,4%)
Cercetarea sociologică a fost realizată telefonic în perioada 4-13 aprilie, pe un eșantion de 1115 de persoane. Eroarea maximală anunțată este de +/-3,1%.