Actualitate Internă

Diplomația lui Macron face ravagii! Val de indignare în Europa împotriva ambasadorului Chinei la Paris care a opinat că fostele republici sovietice, inclusiv R.Moldova și Ucraina, nu și-ar fi dobândit suveranitatea după destrămarea URSS

Diplomația lui Macron face ravagii!  Val de indignare în Europa împotriva ambasadorului Chinei la Paris care a opinat că fostele republici sovietice, inclusiv R.Moldova și Ucraina, nu și-ar fi dobândit suveranitatea după destrămarea URSS

R. Moldova s-a alăturat abia luni dimineață valului de indignare care a cuprins statele spațiul ex-sovietic care au fost vizate de declarațiile halucinante ale ambasadorului Chinei la Paris, Lu Shaye.

Întrebat vinerea trecută de către o televiziune franceză dacă el consideră că Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, face parte din Ucraina, conform dreptului internaţional, ambasadorul chinez a răspuns: „aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, conform dreptului internaţional, deoarece nu există un acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană. Există o istorie aici, în care Crimeea a făcut parte iniţial din Rusia. Hruşciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei în perioada Uniunii Sovietice". 

Probabil ambasadorul chinez a simțit că s-a creat un climat internațional favorabil unei mărturisiri sincere în ce privește percepția Chinei asupra fostelor republici sovietice. PODUL a relatat recent AICI despre vizita întreprinsă de liderul francez, Emmanuel Macron, în China și declarațiile surprinzătoare ulterioare făcute de acesta cu privire la relațiile Europei cu SUA în contextul tensiunilor privind Taiwanul și nu numai.

„Suntem mirați să auzim aceste declarații ale ambasadorului chinez în Franța care a pus sub semnul întrebării suveranitatea țărilor care și-au declarat independența în 1991. Pe parcursul ultimelor trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice, Republica Moldova și Republica Populară Chineză și-au construit raporturile bilaterale în baza respectului reciproc și sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială”, arată Ministerul de Externe de la Chișinău într-un comunicat publicat pe siteul radiochisinau.md.

Interesant e că remarcile oficialului chinez au fost făcute exact în momentul în care șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, simțea că a sosit momentul ca R.Moldova și China să strângă și să dezvolte relațiile. Nicu Popescu a aberat mult și bine pe tema asta într-un interviu jenant acordat unei agenții controlate de comuniștii de la Beijing. PODUL a scris AICI, criticând orientarea diplomatică falimentară și declarațiile stupide ale lui Popescu în contextul în care relațiile dintre China și Statele Unite sunt tot mai tensionate. Detalii AICI

Declarațiile ambasadorului chinez au fost criticate și de către șeful diplomației europene, Josep Borrell care și-a manifestat speranța că Uniunea Europeană nu poate presupune decât că aceste declarații nu reprezintă politica oficială a Chinei.

„Evident că aceste țări - Ucraina, Moldova, țările baltice etc - sunt recunoscute de Organizația Națiunile Unite ca state suverane, fiind membre cu drepturi depline ale ONU. Această declarație arată clar de ce nu putem să avem încredere în China și de ce trebuie să rămânem uniți, alături de aliații noștri din lumea liberă. Doar alături de SUA și de ceilalți parteneri cu democrații consolidate putem găsi soluții pentru a ajuta Ucraina, Moldova și celelalte țări care vor să scape de amenințarea Federației Ruse”, a reacționat și europarlamentarul Siegfried Mureșan pe pagina sa de Facebook.

Autoritățile din Franța, Ucraina, Estonia, Lituania, Letonia, au condamnat, la rândul lor, dur remarcile ambasadorului chinez, iar aproape 80 de parlamentari europeni i-au cerut ministrului francez pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna, să-l declare persona non grata pe ambasadorul chinez Lu Chaye. 

China a precizat, luni, că respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor şi susţine scopurile şi principiile Cartei Naţiunilor Unite. După dizolvarea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele ţări care a stabilit legături diplomatice cu ţările în cauză. De la stabilirea legăturilor diplomatice cu aceste ţări, China a aderat întotdeauna la principiile înţelegerii reciproce şi a egalităţii în dezvoltarea relaţiilor bilaterale amiabile şi de cooperare", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, într-un briefing de presă.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.