Actualitate Internă

Procurorii Anticorupție au dovezi privind coruperea alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul Șor, finanțat ilegal de o grupare criminală! / Candidata Evghenia Guțul ar putea fi eliminată din cursă

Procurorii Anticorupție au dovezi privind coruperea alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul Șor, finanțat ilegal de o grupare criminală! / Candidata Evghenia Guțul ar putea fi eliminată din cursă

Șefii Organizațiilor Teritoriale din Găgăuzia și conducerea staffului electoral al candidatului Partidului Șor, Evghenia Guțul, au fost percheziționați și reținuți, duminică dimineață, scrie Radio Chișinău, citând un comunicat al formațiunii politice.

Astfel, Partidul Șor al infactorului fugit peste graniță anunță, în rețelele de socializare, că mai mulți conducători și membri ai staffului electoral al Evgheniei Guțul, candidata acestei formațiuni pentru funcția de bașcan al regiunii găgăuze, au fost reținuți duminică dimineață, în urma unor percheziții organizate la sediile Organizațiilor Teritoriale ale partidului și la domiciliile activiștilor formațiunii.

Aceeași sursă susține că percheziții și rețineri de asemenea au loc și în alte raioane, inclusiv în Chișinău și califică aceste acțiuni ca intimidări în contextul în care astăzi, Mișcarea Pentru Popor din care face parte și Partidul Șor, a anunțat un protest în centrul Chișinăului pentru pentru a cere organizarea unor alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate, reclamând apoi că mii se oameni ar fi fost împiedicați să ajungă în capitală. 

Potrivit organelor de anchetă, citate de ziarulnational.md, investigațiile și probele acumulate în acest caz, indică faptul că, în perioada martie – prezent, candidatul electoral vizat în prezenta cauză (Evghenia Guțul, candidata ȘOR la funcția de bașcan al Regiunii Autonome Găgăuze), precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună ştiinţă mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașkanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. 

Din probatoriul administrat de ofiței ai Centrului Național Anticorupție (CNA), s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 lei.

În scopul documentării acțiunilor ilegale ale persoanelor implicate, au fost autorizate o serie de măsuri speciale de investigații în cadrul cărora a fost stabilit că, reprezentanții staff-ului electoral al candidatei Partidului ,,Șor" ar fi comis încălcări ale legislației electorale precum: transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace băneşti despre care se presupune că au fost primite de la grupul criminal organizat şi nu au fost declarate la CEC, mai arată  ziarulnational.md, care se întreabă dacă nu cumva Evghenia Guțul ar putea fi chiar exclusă din cursa electorală.

În ce privește rețenierile reclamate de ȘOR, acestea nu se confirmă potrivit publicației ziarulnational.md. 

CITEȘTE ȘI: 58 de lei per alegător în Găgăuzia! Infractorul Șor a plătit 1,8 milioane pentru fotoliul de bașkan al Evgheniei Guțul!

„Dragi găgăuzeni!

Dragi compatrioți!

Dorința voastrp sinceră de a trăi omenește, de a transforma Găgăuzia într-un tărâm de vis este percepută de autoritățile actuale ca o amenințare la adresa existenței Și de aceea regimul de la Chișinău a intervenit brutal în alegeri cu o săptămână înainte de turul doi de vot. Foarte recent, au reținut-o și arestat-o pe vicepreședintele Partidului Șor, deputatul Marina Tauber, pentru a o împiedica să participe activ la campania electorală din Găgăuzia.

O serie de percheziții au fost efectuate în această dimineață la organizațiile și birourile teritoriale ale partidului, precum și la locuințele activiștilor formațiunii, au fost reținut o serie de șefi ai sediului electoral al candidatului, șefi ai organizațiilor teritoriale de partid și alți activiști, doar pentru a perturba cursul normal al campania electorală.

Nu este o coincidență că perchezițiile și un nou val de represiune și intimidare au loc în ziua în care Mișcarea „Pentru Popor”, din care Partidul ȘOR este membru, a anunțat că va organiza un protest în fața parlamentului împotriva fărădelegii puterii și cere alegeri parlamentare anticipate.

Regimul a recurs la șantaj, amenințări și detenție pentru a intimida oamenii și descuraja să participe la proteste antiguvernamentale.

Cu astfel de acțiuni, actuala guvernare demonstrează iar și iar că se teme de propriul popor, pe care l-a distrus și continuă să-l batjocorească”, transmite ȘOR pe pagina Evgheniei Guțul.

Protestul organizat de Partidul Șor în centrul Chișinăului nu a fost lipsit de incidente, Inspectoratul General al Poliției anunțând că, până la ora transmiterii acestei infomații,  27 de persoane cu comportament suspect au fost conduse la sediile IGP pentru identificare și documentare.

Potrivivit IGP, cel puțin patru dintre cei reținuți au declarat oamenilor legii că au venit la întrunire pentru a fi remunerate. Poliția precizează că organizatorii protestului sunt responsabili pentru faptele admise în cadrul întrunirii.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.