Actualitate Internă

Analistul Anatol Țăranu, după victoria partidului ȘOR în așa-zisa Găgăuzia: E foarte GRAV. Ce s-a întâmplat acolo s-ar putea repeta la nivel național în contextul viitoarelor alegeri locale

Analistul Anatol Țăranu, după victoria partidului ȘOR în așa-zisa Găgăuzia: E foarte GRAV. Ce s-a întâmplat acolo s-ar putea repeta la nivel național în contextul viitoarelor alegeri locale

Faptul că alegerile pentru funcția de bașkan al Găgăuziei au fost câștigate de o persoană necunoscută, susținută de un partid al cărui lider este condamnat la 15 ani de închisoare, demonstrează că instituțiile statului NU funcționează la parametrii necesari. Cu privire la aceste aspecte avertizează analistul politic Anatol Țăranu, care a explicat că instituțiile statului trebuie să vegheze buna desfășurare a proceselor democratice din R.Moldova, inclusiv a proceselor electorale.

Corupția politică a bătut democrația electorală în R. Moldova și nu prima dată. Acest caz nu este unic. Corupția politică în R. Moldova a existat dintotdeauna, pe timpul lui Plahotniuc, pe timpul statului capturat de oligarhie. Primul mare succes al corupției politice a fost la Orhei, pe urmă - la Bălți și, iată, acum cireașa de pe tort, în UTA Găgăuzia. În două săptămâni o persoană fără biografie politică, fără parcurs politic, fără mesaj politic a crescut până la dimensiunile bașkanului. E ceva ieșit din comun și aceasta vorbește despre faptul că în R. Moldova lucrurile stau grav de tot. Instituțiile statului trebuie să vegheze buna desfășurare a proceselor democratice din R. Moldova, inclusiv a proceselor electorale. Ceea ce s-a întâmplat în UTA Găgăuzia vorbește despre faptul că instituțiile statului nu funcționează la parametrii necesari, este absolut evident acest lucru”, a declarat Țăranu, citat de Deschide.md.

Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia ar putea să se repete la nivel național, în contextul viitoarelor alegeri locale.

Același lucru s-ar putea repeta și în alte regiuni. Electoratul de la sate, sărăcit până la o vulnerabilitate extrem de înaltă, în această atmosferă corupția este extrem de eficientă ca factor electoral. Acest fapt ar trebui să-i pună pe gânduri pe cei care răspund pentru destinul RM, la nivel de guvernare”, a spus expertul.

Amintim că alegerile din Găgăuzia au fost câștigate de candidata Partidului ”ȘOR”, Eugenia Guțul, care a acumulat 27.805 voturi, scrie presa din regiune. Contracandidatul său Grigori Uzun, susținut de PSRM, a fost votat de 25.726 de alegători.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.