Actualitate Internă

Premierul Dorin Recean, mesaj calm, dar ferm pentru cetățenii din Găgăuzia: „Nimeni, dar absolut nimeni, nu va alege în locul lor bașcanul. Nici Chișinăul, nici Moscova”

Premierul Dorin Recean, mesaj calm, dar ferm pentru cetățenii din Găgăuzia: „Nimeni, dar absolut nimeni, nu va alege în locul lor bașcanul. Nici Chișinăul, nici Moscova”

Premierul Dorin Recean a precizat, miercuri, că guvernarea de la Chișinău nu va admite ca persoane cu o altă agendă decât cea a cetățenilor din Găgăuzia să dicteze lucrurile în autonomie. Precizările șefului guvernului vin în contextul tensiunilor de marți de la Comrat, când reprezentanții și simpatizanții Partidului „Șor” au încercat să blocheze acțiunile de urmărire penală ale procurorilor, în condițiile în care există suspiciuni serioase că au fost săvârșite mai multe fraude electorale care ar fi putut vicia procesul electoral. Podul a relatat AICI despre situația de ieri, de la Comrat. 

Recean (VIDEO pe canalul de Telegram al PODUL): „Vreau să încep ședința cu un mesaj pentru cetățenii noștri din UTA Găgăuzia. Vreau să-i asigur că nimeni, dar absolut nimeni, nu va alege în locul lor bașcanul Găgăuziei. Nici Chișinăul, nici Moscova și nici cei care se află… aiurea, în loc să vină aici să-și ispășească pedeapsa. Bașcanul trebuie să fie ales conform legislației R. Moldova și legislației specifice a UTA Găgăuzia. Anume acest lucru se va întâmpla. Chem pe toată lumea la calm, instituțiile să-și facă treaba la orice nivel. Constituția R. Moldova garantează tuturor dreptul la un proces echitabil. Probele identificate și documentate vor fi prezentate în instanță. Și instanța va da o apreciere"

„Este important să menționez ca alegerile, oricare ar fi fi ele din oricare colț al R. Moldova, să aibă loc conform legislației și în cadrul procedurilor stabilite de sistemul de guvernare. Vreau să le transmit tuturor locuitorilor din UTA Găgăuzia că Guvernul va asigura în continuare servicii publice pentru cetățeni din autonomie. Vom lucra cu primarii, cu cetățenii, vom lucra cu toți care sunt aleși de cetățenii din Găgăuzia și le reprezintă interesele lor. Ceea ce noi nu vom face… nu o să lucrăm cu oamenii care reprezintă alte interese decât cele ale cetățenilor din autonomie. Oriunde vom identifica pe cineva cu o altă agendă decât cea cetățenilor, sistemul de aplicare a legii va interveni corespunzător”.

Context. „În urma efectuării acțiunilor de urmărire penală în cauza penală privind finanțarea ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor, a apărut o bănuială rezonabilă că o parte din alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului din partea Partidului Politic „Șor”.

La fel, potrivit informației apărute, printre alegătorii care și-au manifestat votul în favoarea candidatului Guțul Evghenia, se numără persoane care se află peste hotarele Republicii Moldova și persoane decedate”, se arata, marți, într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA)

Descinderile au provocat o reacție imediată a Partidului Șor, dar și a unor politicieni locali din Găgăuzia, majoritatea dintre ei cu orientare pro-rusă.

Acțiunile structurilor de drept au stârnit un protest la Comisia Electorală din Găgăuzia, unde s-au adunat marți seara mai mulți reprezentanți și susținători ai Partidului Șor. Oamenii au scandat „Jos Maia Sandu” și s-au arătat indignați de descinderile structurilor de forță și de ridicarea documentelor aferente procesului de votare. Unii manifestanți au încercat chiar să blocheze ieșirea mascaților CNA, care urmau să plece cu documentele ridicate.

CITEȘTE ȘI: Spirite încinse în Găgăuzia: Descinderile și bănuielile de fraudă electorală au provocat un protest și o decizie controversată a Parlamentului regional

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.