Actualitate Internă

Maia Sandu a decis înființarea Centrului „Patriot” pentru combaterea propagandei Kremlinului. „Trebuie să apărăm Moldova de atacurile informaționale și să creștem rezistența cetățenilor la dezinformare”

Maia Sandu a decis înființarea Centrului „Patriot” pentru combaterea propagandei Kremlinului. „Trebuie să apărăm Moldova de atacurile informaționale și să creștem rezistența cetățenilor la dezinformare”

Președinta Maia Sandu a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că urmează să trimită în Parlament, până la finalul lunii iunie, inițiativa legislativă de creare a Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei, denumit simbolic „Patriot”.

„Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunii în mass-media și pe rețele sociale, finanțează cu bani murdari grupări criminale, care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta țara. Minciunile difuzate la televizor și pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacați în prezent”, a spus președinta.

„Centrul Patriot va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național.

Instituția va avea două responsabilități de bază:

- să transmită informații veridice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii, precum și să colaboreze cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării.

- să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale”.

„Propaganda este o amenințare directă la securitatea Republicii Moldova și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al țării. Cei care lansează falsuri și le răspândesc vor să provoace frică, ură și dezbinare. Zi de zi, Kremlinul și grupările criminale lansează atacuri hibride, utilizând arma propagandei, pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alții și încrederea noastră în propriul stat.

Trebuie să apărăm Moldova de atacurile informaționale și să creștem rezistența cetățenilor la dezinformare. Azi am anunțat inițiativa legislativă de creare a Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei - PATRIOT. Centrul PATRIOT va avea misiunea de a coordona politica statului în domeniul securității informaționale și de a combate dezinformarea la nivel național”, a precizat președinta Sandu și pe pagina sa de Facebook.

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.