Actualitate Internă

VIDEO. Doi militari din R.Moldova au fost răniți în timpul violențelor din Kosovo. În fruntea agresorilor forțelor NATO a fost identificat un polițist sârb, pe care președintele rusofil Aleksandar Vucic l-ar fi trimis să orchestreze violențele. Amestecul Moscovei devine limpede

VIDEO. Doi militari din R.Moldova au fost răniți în timpul violențelor din Kosovo. În fruntea agresorilor forțelor NATO a fost identificat un polițist sârb, pe care președintele rusofil Aleksandar Vucic l-ar fi trimis să orchestreze violențele. Amestecul Moscovei devine limpede

Ministerul Apărării din Italia a precizat că doi militari din Republica Moldova se află printre răniții în confruntările din ultimele zile din Kosovo. 

Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat ulterior aceste informații menționând că în timpul ciocnirilor, cei militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca și toți pacificatorii din contingentul moldovenesc, transmite Radio Chișinău. Instituția afirmă că militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului.

Contingentul Armatei Naționale a R.Moldova execută acțiuni specifice desfășurate în conformitate cu Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU. Misiunea trupelor KFOR este de asigura securitatea tuturor comunităților în conformitate cu mandatul său stabilit de Rezoluția respectivă.

Ministerul italian al Apărării a precizat, marți, pe Twitter: „Ministrul Apărării al Italiei își exprimă susținerea și urează însănătoșire grabnică soldaților KFOR italieni, maghiaril și moldoveni care au fost răniți în confruntările din Kosovo”.

În total, în jur de 34 de membri ai forțelor militare de menținere a păcii din Kosovo (KFOR conduse de NATO) fuseseră răniți, până luni seară, în timpul ciocnirilor „neprovovate” cu etnicii sârbi care retragerea primarilor albanezi.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerului ungar al Apărării, printre răniţi se numără peste 20 de soldaţi ungari, dintre care şapte au fost grav răniţi.

În total, 11 soldaţi italieni au fost răniţi, "dintre care trei sunt în stare gravă", a declarat ministrul italian de Externe Antonio Tajani într-o postare pe Twitter.

Și în rândul protestatarilor s-au înregistrat zeci de răniți.

Liderul diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat ciocnirile, considerând violenţa împotriva forţelor NATO de menţinere a păcii „absolut inacceptabile" şi îndemnând la dialog imediat.„UE îndeamnă autorităţile din Kosovo şi protestatarii să detensioneze imediat şi necondiţionat situaţia", a precizat Borrell pe Twitter.

În ultimele zile, situaţia a fost foarte tensionată în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei şi sunt loiali Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au avut o participare de mai puţin de 3,5%. Aceşti primari au fost învestiţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, iar apelurile la calm lansate de Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost ignorate.

Protestatarii sârbi care s-au adunat în special în faţa municipalității din Zvecan (nord) au cerut retragerea primarilor albanezi, dar şi a forţelor de poliţie din Kosovo, cu care s-au ciocnit. Soldaţii KFOR, înarmaţi cu scuturi şi bastoane, au încercat iniţial să separe părţile opuse înainte de a începe să disperseze mulţimea, relatează AFP. 

Protestatarii au răspuns aruncând cu pietre şi cocktail-uri Molotov în soldaţi, înainte de a fi împinşi înapoi la câteva sute de metri de municipalitatea din Zvecan, unde încercaseră să pătrundă cu forța.

CNN relatează că unii protestatari erau dotați cu gaze lacrimogene pe care le-au folosit împotriva KFOR în încercarea lor de a pătrunde în sediul instituției. 

NATO a calificat atacurile împotriva trupelor KFOR drept „inacceptabile”.

„NATO condamnă cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo, soldate cu mai multe persoane rănite. Aceste atacuri sunt complet inacceptabile. Violenţa trebuie să înceteze imediat”, a spus un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

O postare pe Twitter dezvăluie prezența în rândul protestarilor a unui polițist sârb din Rudare, Serbia.

Ar fi vorba despre Dragan Smigič, care ar fi fost trimis de preşedintele sârb Aleksandar Vucic „să orchestreze violențele din Kosovo. Aici, o fotografie îl arată pe Dragan lovind soldați NATO în Kosovo cu un baston de poliție. Dragan nu este cetățean al Kosovo”. (imaginea este surprinsă de corespondentul Reuters în regiune).

Ministrul de externe al Rusiei, controversatul Serghei Lavrov, a comentat, luni, situația din Kosovo apreciind că ar fi vorba despre „o erupție de mari proporții care se pregătește în centrul Europei".

 



 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.