Actualitate Internă

Vești excelente în ajunul summitului european de la Chișinău: UE dublează ajutorul financiar pentru R. Moldova!

Vești excelente în ajunul summitului european de la Chișinău: UE dublează ajutorul financiar pentru R. Moldova!

Statele membre ale Uniunii Europene au decis marți, 30 mai, cu două zile înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, să sporească de aproape de două ori valoarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, pe care a convenit să o acorde cu un an în urmă, scrie publicația caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, instituția a decis, marți, să majoreze valoarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, pe care convenise să i-o acorde cu un an în urmă, mai exact în aprilie 2022, când Consiliul adoptase legislația care permitea UE să ajute financiar Moldova cu 150 de milioane de euro. Consiliul a majorat această sumă cu 145 de milioane euro, ceea ce înseamnă că Moldova va avea la dispoziție în total 295 de milioane euro, se mai arată în comunicatul instituției.

Asistența macrofinanciară a Uniunii are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reforme structurale a Republicii Moldova, suplimentând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar cu FMI.

„R. Moldova poate continua să se bazeze pe UE. Vom continua să sprijinim Moldova, inclusiv din punct de vedere financiar. Având în vedere circumstanțele actuale, este oportun să dublăm fondurile pe care le punem la dispoziția Moldovei”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei.

Din suma maximă de 295 de milioane de euro, UE va oferi până la 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și până la 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Asistența va contribui la acoperirea necesităților balanței de plăți a R. Moldovei, așa cum au fost identificate în programul FMI.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

UE și statele sale membre sunt unite în sprijinul lor neclintit pentru Moldova.

Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. Încă înainte de a i se acorda statutul de candidat la UE, Moldova a primit asistență financiară din partea UE în cadrul Instrumentului european de vecinătate. Această asistență este acum în creștere.

UE ajută Moldova în paralel cu programul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Moldova din 20 decembrie 2021, în cadrul mecanismului extins de creditare/mediu extins de creditare. În mai 2022, ca urmare a nevoilor de finanțare în creștere care decurg în mare parte din efectele războiului din Ucraina asupra economiei moldovenești, FMI a adoptat, de asemenea, o decizie de a crește sprijinul financiar acordat Moldovei.

Context summit. Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popesc, a anunțat, tot marți, în cadrul unei conferințe de presă, că 48 din 50 din delegațiile externe invitate la summitul Comunității Politice Europene găzduit de Rep. Moldova la 1 iunie, și-au confirmat până azi, 30 mai prezența.

Reuniunea istorică care urmează să aibă loc în localitatea Bulboaca, la 35 de kilometri de Chișinău, vine să transmită mai multe mesaje a menționat vicepremierul, printre care aprecierea și sprijinul statelor UE pentru procesul de reforme și atașamentul Rep. Moldova pentru valorile europene. Al doilea mesaj este de sprijin puternic pentru pacea și securitatea Rep. Moldova în contextul agresiunii nejustificate a Rusiei în Ucraina, în condițiile în care Rep. Moldova, deși nu este atacată militar trebuie să facă față unor provocări de securitate, economice în sectorul energetic, fără precedent. Liderii europeni vin să spună cetățenilor Rep. Moldova  că nu sunt singuri în fața agresiunii, a menționat Nicu Popescu.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.