Tuesday, May 14, 2024
Actualitate Internă

În sfârșit: așa-zisul Centru Rus de Știință și Cultură a rămas fără drapelul Rusiei! Propagandiștii lui Putin fac spume și se văicăresc caraghios

În sfârșit: așa-zisul Centru Rus de Știință și Cultură a rămas fără drapelul Rusiei! Propagandiștii lui Putin fac spume și se văicăresc caraghios

Centrul Rus de Știință și Cultură a rămas fără drapelul Rusiei. Reprezentanții Centrului i-au sfidat ani de zile pe moldoveni, refuzând să afișeze alături și drapelul de stat al Republicii Moldova

Centrul Rus de Știință și Cultură – o notorie structură de propagandă putinistă – a rămas fără drapelul Federației Ruse amplasat pe imobilul instituției. Despre această situație au anunțat chiar reprezentanții centrului, văicărindu-se public. Propagandiștii Rusiei genocidare se pretind a fi promotorii ”științei” și ale ”valorilor culturale rusești”. 

Fiind contactați de TV8 pentru a comenta și a oferi detalii asupra incidentului, reprezentanții Poliției au menționat că au fost sesizați pe caz și sunt în căutarea făptașilor – detalii AICI.  

Potrivit oamenilor legii, totul s-a întâmplat pe 2 iunie. 

Amintim că fațada așa-zisului Centru Rus de Științe și Cultură din Chișinău a fost stropită pe 24 februarie cu vopsea roșie, în semn de protest, la un an de la declanșarea invaziei Rusiei criminale în Ucraina. 

Ambasada Rusiei  (sub egida căreia se află Centrul) a venit cu o reacție la cele întâmplate: 

„Pe 2 iunie, anul acesta, de pe fața clădirii Centrului rus de știință și cultură din Chișinău a fost furat steagul de stat al Federației Ruse. Cine și în ce scop a săvârșit acest act ilegal – vor trebui să afle organele de drept din Republica Moldova”.

„Ambasada așteaptă ca partea moldovenească să ia măsuri exhaustive pentru a investiga acest caz, să identifice și să tragă la răspundere infractorii”, se mai arată în declarația oficialilor ruși.

Arborarea drapelului Federației Ruse fără a fi însoțit de drapelul Republicii Moldova – o dovadă a lipsei de respect față de cetățenii moldoveni

În 2021, urmare a unei petiții adresată Inspectoratului General al Poliției cu scopul verificării modului și corectitudinii arborării drapelului unui stat străin pe sediul clădirii Centrului, fără a fi însoțit și de drapelul de stat al Republicii Moldova, în conformitate cu normele legale, oamenii legii au constatat că nu au fost relevate elemente constitutive ale unei contravenții. Mai mult, Poliția a informat petiționarul că Centrul de Știință și Cultură Rusă își desfășoară activitatea sub conducerea generală a șefului Reprezentanței diplomatice a Federației Ruse în Republica Moldova, fiind inviolabil, deci, nefiind obligat să arboreze și drapelul de stat al Republicii Moldova. 

,,Această activitate este asigurată de către Centrul rusesc de colaborare internațională științifică și culturală de pe lângă Guvernul Federației Ruse. Astfel localurile misiunii date se bucură de o derogare pe baza prevederilor Convenției cu privire la relațiile diplomatice din 18.04.1961, astfel rămânând inviolabile”, se arată în răspuns – detalii AICI. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.