Actualitate Internă

Marina Tauber, la un pas de a fi agresată fizic la sediul Curții Constituționale care analizează solicitarea de scoatere în afara legii a Partidului prorus Șor

Marina Tauber, la un pas de a fi agresată fizic la sediul Curții Constituționale care analizează solicitarea de scoatere în afara legii a Partidului prorus Șor

Cu manifestanți zgomotoși la poartă, Curtea Constituțională a continuat, și marți, examinarea sesizării prin care Guvernul R.Moldova a solicitat verificarea constituționalității Partidului „Șor”. 

Protestul din fața sediului Curții nu a fost lipsit de incidente, Marina Tauber, mâna dreaptă a infractorului Ilan Șor, fiind atacată verbal de activistul Vasile Sinigur.

„Ești o cățea. Cățea. Ai luat milioane”, i-a strigat Sinigur lui Tauber mai întainte de a fi îndepărtat de forțele de ordine. Video pe canalul de Telegam al PODUL.

Examinarea sesizării, care a început pe 10 mai, a fost întreruptă pe 17 mai pentru a da timp părților să pregătească pledoariile în fața Curții Constituționale. Potrivit reprezentanților Guvernului, există argumente că formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova. Reprezentanții partidului politic resping acuzațiile, declarând că este vorba despre presiuni exercitate din partea guvernării.

În cazul în care Curtea Constituțională va declara neconstituțional Partidul „Șor”, atunci Ministerul Justiției se va adresa în instanță pentru radierea definitivă a acestui partid, a declarat luni ministra Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, scrie Ziarul Național.

De asemenea, ministra Justiției spune că Guvernul a expediat Curții sesizarea privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”, având argumente concludente că această formațiune încalcă legislația Republicii Moldova.

Potrivit sesizării Executivului, activitatea Partidului „Șor” este contrară statului de drept și pune în pericol suveranitatea și integritatea Republicii Moldova.

În cazul în care Curtea Constituțională va declara neconstituțional Partidul Șor, una dintre opțiuni este ca deputații acestei formațiuni să activeze în calitate de deputați independenți, mai Veronica Mihailov-Moraru, scrie și agenția de știri IPN.

„Acest caz va fi o premieră pentru Republica Moldova, un astfel de precedent nu am avut. Pentru acest caz Curtea Constituțională a solicitat și opinia Comisiei de la Veneția. Din poziția Guvernului pot să spun că au fost prezentate suficiente argumente. Este notoriu faptul că au fost multiple episoade de încălcare a legislației electorale de către acest partid, inclusiv cu sancționări. Au fost mai multe cazuri de constatare a finanțării ilegale a formațiunii, mai multe persoane ale acestui partid sunt subiecții sancțiunilor aplicate de SUA, Marea Britanie. Procuratura Anticorupție instrumentează câteva cauze ce vizează finanțarea ilegală a partidului. Toate acestea, luate în ansamblu, sunt în viziunea noastră suficiente argumente, dar cea care va decide este Curtea Constituțională” , a spus Veronica Mihailov-Moraru în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit ministrei Justiției, o decizie privind scoaterea în afara legii a Partidului Șor va responsabiliza celelalte formațiuni politice și le va determina să activeze conform legii. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.