Actualitate Internă

Metsola a semnat ce a promis! R.Moldova primește alte 145 de milioane de euro de la Uniunea Europeană

Metsola a semnat ce a promis! R.Moldova primește alte 145 de milioane de euro de la Uniunea Europeană

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a semnat, miercuri, la Strasbourg, acordul la care au ajuns eurodeputații și țările membre cu privire la acordarea unei tranșe de 145 de milioane de euro de ajutor macro-financiar pentru Republica Moldova, transmite caleaeuropeană.ro.

Roberta Metsola a scris pe contul său de Tweeter: „acum trei săptămâni, la Chișinău le-am spus oamenilor din Moldova că nu sunt singuri. Astăzi, oferim alte 145 de milioane de euro pentru a sprijini reformele, în timp ce țara continuă să înfrunte amenințările rusești. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”.

Statele membre ale Uniunii Europene au decis la 30 mai, cu două zile înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău, să sporească de aproape de două ori valoarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova, pe care au convenit să o acorde cu un an în urmă.

Asistența macrofinanciară a Uniunii are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a agendei de reforme structurale a Republicii Moldova, suplimentând resursele puse la dispoziție în cadrul acordului financiar cu FMI.

Această creștere a sprijinului pentru R. Moldova a fost propusă de președinta Parlamentului European în ianuarie 2023 și votată în luna mai și de Parlamentul European.

100 de milioane de euro reprezintă împrumuturi cu dobândă redusă, iar 45 de milioane de euro - granturi.

În total, UE a acordat R. Moldova 295 de milioane de euro în calitate de asistență macro-financiară.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.