Actualitate Internă

Haita rusofilă a lui Șor provoacă furia Israelului după acuzațiile oribile la adresa Maiei Sandu. Ambasadorul Joel Lion consideră „inacceptabile” comentariile Marinei Tauber cu privire la Holocaust

Haita rusofilă a lui Șor provoacă furia Israelului după acuzațiile oribile la adresa Maiei Sandu. Ambasadorul Joel Lion consideră „inacceptabile” comentariile Marinei Tauber cu privire la Holocaust

Ambasadorul Israelului în R. Moldova a apreciat drept inacceptabile declarațiile Marinei Tauber, vicepreședinta partidului Șor și mâna dreapta a fugarului Ilan Șor, potrivit căreia "Maia Sandu, susţinută de UE, comite un genocid împotriva evreilor”.

Abrațiile lui Tauber au venit după ce Consiliul European a elaborat un document prin care propunea ca mai multe personaje controversate din Republica Moldova să fie sancţionate pentru destabilizarea Republicii Moldova, foarte fragilă din punct de vedere economic.

Printre sancționații care vor fi supuși restricțiilor financiare și de călătorie se numără infractorul fugar Ilan Șor, liderul Partidului Șor, pentru „acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova", Marina Tauber, membră a Partidului Șor, considerată mâna a dreaptă a infractorului Ilan Șor, fostul șef adjunct al poliției Gheorghe Cavcaliuc, politicianul Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri rus Igor Chaika, care este acuzat că a "direcționat bani" de la serviciul de securitate rus FSB către activiștii antiguvernamentali. PODUL a scris AICI

„Comentariile jignitoare făcute de Marina Tauber, membru al Parlamentului Republicii Moldova şi vicepreşedinta Partidului Şor, sunt inacceptabile. Folosirea Holocaustului pentru a justifica acuzaţii false intră sub incidenţa The IHRA (Alianţa Internaţională pentru Comemorarea Holocaustului) a definiţiei antisemitismului. În calitate de ambasador al Israelului şi copil al unui supravieţuitor al Holocaustului, condamn aceste comentarii şi îndemn guvernul Republicii Moldova să acţioneze împotriva tuturor formelor de denaturare şi negare a Holocaustului, mai ales atunci când acestea provin de la reprezentanţi ai parlamentului”, a scris diplomatul pe contul său de Twitter.

Ambasadorul R.Moldova în Israel a reacționat și el, postând un comentariu la precizările de pe Twitter ale ambs. Joel Lion: 

„Suntem alături de #Israel și de comunitatea evreiască în condamnarea comentariilor ofensatoare ale Marinei Tauber cu privire la #Holocaust.Este îngrijorător faptul că Ilan Shor, liderul partidului doamnei Tauber, condamnat pentru infracțiuni fin. grave, operează din Israel, alimentând discordia în societatea noastră și afecânt relațiile bilaterale”.

Poate ultimele declarațiile oribile ale vicepreședintei Șor vor cântări serios în contextului solicității de extrădarea a lui Ilan Șor care este adresată Israelului de către R.Moldova.

Mic context: Ilan Șor, care este și cetățean israelian, a fugit în 2019 din Republica Moldova din cauza problemelor cu justiția. În luna aprilie a fost condamnat la 15 ani de pușcărie pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul ,,Frauda Bancară”. Pe lângă închisoare, el trebuie să restituie peste 5,2 miliarde de lei și nu va putea activa timp de cinci ani în sistemul bancar.

Chișinăul a anunțat, recent, că urmează să trimită Tel Avivului decizia motivată cu privire la condamnarea lui Ilan Șor în speranța că autoritățile israeliene vor oferi un răspuns cât mai curând cu privire la extrădarea politicianului prorus, organizatorul protestelor destabilizatoare împotriva conducerii democratice a R.Moldova.

Recent, decizia motivată a condamnării la închisoare a lui Ilan Șor a fost pronunțată, iar textul ei urmează să fie trimis autorităților din Israel în vederea extrădării politicianului fugar,

,,Așa cum am informat și am stabilit, imediat după pronunțare vom transmite decizia motivată și cu ajustarea temeiului în vederea ispășirii pedepsei nemijlocite. Anterior, fiind temei de tragere la răspundere. S-a solicitat că este important să se vadă și decizia motivată a Curții de Apel după care se va vedea care acțiuni ulterioare și dacă vor avea loc careva discuții”, a precizat Veronica Mihailov- Moraru, ministrul Justiției. 

CITEȘTE ȘI: Uniunea Europeană a decis sancționarea a cinci personaje odioase implicate în destabilizarea R.Moldova

De ce mafiotul Veaceslav Platon, controlat de Kremlin și sancționat în Canada, nu se află pe lista de sancțiuni a UE, alături de Șor și Tauber? Explicațiile Maiei Sandu și ale șefului Centrului Național Anticorupție

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.