Actualitate Internă

Cei șapte agenți „maligni” ruși implicați într-un complot de destabilizare a R.Moldova. Doi dintre ei sunt soț și soție, artiști, creatori de „lanterne păgâne”, iar un altul este conectat cu abominabilul Prigojin

Cei șapte agenți „maligni” ruși implicați într-un complot de destabilizare a R.Moldova. Doi dintre ei sunt soț și soție, artiști, creatori de „lanterne păgâne”, iar un altul este conectat cu abominabilul Prigojin

Radio Europa Liberă Moldova a investigat cine sunt cei șapte cetățeni ruși pe care Trezoreria Statelor Unite i-a desemnat drept „membri importanți ai unui grup de influență malignă conectat cu serviciile secrete rusești” și a decis să-i sancționeze, la începutul lunii iunie, pentru rolul lor în campania de destabilizare organizată de guvernul Federației Ruse în Republica Moldova. 

Cel puțin doi dintre agenți au călătorit în R. Moldova ca turiști în timpul protestelor antiguvernamentale organizate de Partidul Șor, în luna februarie 2023. Datele din surse deschise sugerează că printre sancționați se numără și un rus cu legături cu organizația neo-nazistă „Ruskii Obraz”, iar altul - cu structuri ale oligarhului Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner. 

Din investigația realizată de Europa Liberă mai rezultă că unii dintre ei - cuplul Alexei Losev - Anna Travnikova (artiști plastici, creatori de „lanterne păgân, cei care au călătorit în R.Moldova ca turiști)  și Svetlana Boyko, considerată de americani drept membru senior al „grupului de influență malignă” – erau conectați și în viața reală, interacționând în cadrul afacerilor de succes pe care le derulau. Investigația Radio Europa Liberă poate fi citită în integral AICI. 

Context 

Trezoreria SUA arăta la începutul lunii iunie care sunt motivele pentru care a decis să plaseze sub sancțiuni șapte cetățeni ruși, fără funcții oficiale, și ce misiuni aveau aceștia pentru a destabiliza R.Moldova. .

„Tentativele de operațiuni de influență ale Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesul Moscovei. Statele Unite rămân angajate, alături de UE, să vizeze persoanele care se implică în astfel de activități împotriva guvernului Republicii Moldova”.

„Desemnările de astăzi fac parte dintr-un efort continuu de combatere a influenței maligne a Rusiei în Moldova. Guvernul Statelor Unite a expus anterior încercările Rusiei de a folosi agenți acoperiți pentru a submina democrația în Moldova. La 26 octombrie 2022, OFAC i-a sancționat pe Yuriy Igorevich Gudilin, Olga Yurievna Grak și Leonid Mikhailovich Gonin pentru eforturile lor coordonate în 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Moldova. În plus, la 30 mai 2023, UE a sancționat mai multe persoane din Rusia și Republica Moldova pentru implicarea în activități destabilizatoare împotriva guvernului Republicii Moldova. Guvernul SUA va continua să sprijine guvernul și poporul moldovean în eforturile lor de a combate activitățile coercitive care subminează democrația în Moldova”, preciza Trezoreria SUA. 

Konstantin Prokopievci Sapojnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maksimovici Khloponin, Svetlana Andreevna Boyko, Aleksey/Alexei Viaceslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov și Anna Travnikova sunt toți membri ai acestui grup de influență rău intenționat, legat de Rusia, care încearcă să destabilizeze guvernul Moldovei. „Toți aceștia sunt desemnați în conformitate cu OUG 14024 pentru că sunt responsabili sau complici la activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau a partenerilor SUA, sau pentru că s-au angajat sau au încercat să se angajeze în mod direct sau indirect în activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau a partenerilor acestora, în numele sau în beneficiul, direct sau indirect, al guvernului Federației Ruse”, a arătat Trezoreria SUA. 

Konstantin Sapojnikov este liderul grupului de influență malignă menționat mai sus și a pus la cale o tentativă de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic al complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea de detalii de securitate pe diverse clădiri guvernamentale din Moldova pentru respectiva tenativă destabilizare a Moldovei.

Svetlana Andreevna Boyko este un membru de rang înalt al grupului de influență malignă menționat mai sus și s-a ocupat de întocmirea bugetului pentru tentativa de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Alexei Losev a întreprins misiuni de recunoaștere în Republica Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter, un atelier care produce felinare din ceramică, motiv pentru care Departamentului Trezoreriei SUA desemnează Perko Julleuchter în conformitate cu OUG 14024 pentru că este deținut sau controlat de Losev sau pentru că a acționat sau a pretins că a acționat pentru sau în numele lui Losev, direct sau indirect.

Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.

Anna Travnikova, partenera de viață a lui Losev (pana de curând, foto jos) a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului de influență malign care vizau publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova s-a coordonat cu Boyko pentru a promova narațiuni pro-Rusia pentru audiențe din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite. 

 

Investigația Radio Europa Liberă relevă: „Alexei Losev și Anna Travnikova se prezintă pe rețelele de socializare online ca un cuplu de amatori de motociclete, călătorii și artă. Împreună, până să-și anunțe divorțul la sfârșitul lunii mai curent, gestionau o afacere de familie – un mic atelier de ceramică deschis în 2010. Produsele pe care ei le numesc „lanterne păgâne” sunt vândute pe internet. Spun că 80% dintre clienți locuiesc în străinătate, în mare parte în SUA și Canada.

Au călătorit mult în afara Rusiei în ultimii ani. Pe conturile personale de pe rețelele sociale au postat fotografii din Slovenia, Polonia, Cehia și alte țări din estul Europei.

Ultima lor călătorie despre care se poate afla din postările online a fost cea în R. Moldova.

Alexei Losev a publicat poze din R. Moldova pe profilul personal de pe platforma vk.com, pe 16 februarie. Împreună cu (pe atunci) soția sa, au vizitat diferite locații din Chișinău, inclusiv restaurante, dar și destinații turistice din afara capitalei.

Ultima fotografie din R. Moldova este publicată de Anna Travnikova pe 24 februarie”. Mai multe detalii AICI

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.