Actualitate Internă

Moldovenii vor în Uniunea Europeană, dar resping o eventuală aderare la NATO. Sondaj

Moldovenii vor în Uniunea Europeană, dar resping o eventuală aderare la NATO. Sondaj

În eventualitatea unui referendum organizat duminica viitoare cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 58,5% din populație ar vota în favoarea acestui demers, iar 30% împotrivă, arată datele unui sondaj realizat de  „CBS-Research”, la comanda WatchDog.MD. 

La aceeași întrebare, 3% au spus că nu ar participa la referendum, aproape 7% nu au știut ce să răspundă, iar alți 1,6% nu au răspuns.

 

La întrebarea cu privire la o eventuală susținere a integrării în Uniunea Economică Euroasiatică, 37,9% dintre respondenți au spus că ar vota pentru, 47% împotrivă, 3,8% nu ar participa, 9% nu au știut ce să răspundă, iar 2,2% nu au răspuns. Detalii AICI

La un eventual referendum cu privire la aderarea la NATO, 33,4% ar vota pentru, în vreme ce 52,6% ar vota împotrivă, 3,8% nu ar participa, iar peste 10% nu au știut ce să răspundă sau nu au răspuns la această întrebare.

 

Președinta Maia Sandu se bucură în continuare de cea mai multă încredere din partea populației – 30,1% (încredere foarte mare + încredere rezervată), în vreme ce 37,9% din totalul eșantionului (sau 46,5% din totalul celor deciși) au răspuns că ar vota-o pentru un nou mandat de președintă a R.Moldova. 

În ce privește alegerile parlamentare, 31,7% dintre respondenți ar vota Partidul Acțiuni și Solidaritate (PAS), 15,4% cu BECS și 9,7 % cu Partidul ȘOR, cu mențiunea că numărul celor indeciși sau care au răspuns că nu vor vota este foarte ridicat: aproximativ 27% (împreună).

 

 

De asemenea, cea mai mare parte a celor chestionați, 40,4%, consideră că invazia Rusiei în Ucraina este nejustificată și doar 10% cred că războiul ar avea drept obiectiv eliberarea Ucrainei de nazism. Un procent important – 21,7% - au răspuns că războiul a fost determinat de apărarea așa-ziselor republici din Donbas de către atacurile Ucrainei. 

 

În topul celor 3 îngrijorări majore ale moldovenilor este un război în zonă, prețurile și viitorul copiilor, cu următoarele cifre: 45,6%, 42,1% și 37,5%.

Chestionarul realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, în perioada 10 – 19 iunie 2023, pe un eșantion de 1121 de persoane, are o marjă de eroare de +3,1%.

Sondajul poate fi consultat AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.