Monday, May 13, 2024
Actualitate Internă

FILMUL ATACULUI de la aeroportul din Chișinău: versiunea oficială VS versiunea alternativă. Cum a reușit atacatorul să omoare doi oameni și cine sunt victimele?

FILMUL ATACULUI de la aeroportul din Chișinău: versiunea oficială VS versiunea alternativă. Cum a reușit atacatorul să omoare doi oameni și cine sunt victimele?

30 iunie 2023, ora 14:48. Pe pista aeroportului din capitala Republicii Moldova aterizează un avion de pe ruta Istanbul-Chișinău. Unul dintre pasagerii cursei este Rustam Ashurov, un cetățean al Tadjikistanului în vârstă de 43 de ani (detalii despre atacator și istoricul său infracțional - AICI). Ora 15:21. Ashurov este anunțat despre interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit șefului Poliției R. Moldova, Viorel Cernăuțeanu, în momentul aterizării, atacatorul nu era anunțat în căutare prin rețelele internaționale de tip Interpol/Europol. Doar urmare a interpelărilor ulterioare producerii atacului, a fost recepționat un răspuns de la colegii din Tadjikistan, precum că Ashurov se află în căutare internațională.

Vezi și: Cine este atacatorul de la aeroportul din Chișinău, de ce i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova și motivul pentru care era căutat de autoritățile Tadjikistanului

Iată cum s-a întâmplat atacul, potrivit Poliției:

Acțiunea propriu zisă de atac asupra polițistului de frontieră a avut loc la 17:13, atunci când polițistul a fost atacat pe neașteptate, lovitura imobilizatoare având loc în aproximativ 2 secunde. Au intrat în ținta agresorului fiind împușcați imediat polițistul de frontieră cât și persoana de la securitatea aeroportului.

Imediat, în primele 2 minute, la ora 17:15, a intervenit primul echipaj al poliției care era în raza Aeroportului Internațional Chișinău. Polițiștii au intrat în schimburi de focuri cu atacatorul. Cel mai important este că colegii au reușit să evacueze persoanele din interiorul Aeroportului și să asigure, cu sprijinul altor colegi, perimetrul propriu-zis al Aeroportului pentru neadmiterea altor situații de risc sporit pentru cetățeni.

La ora 17:18 au fost declanșate operațiunile speciale conform protocoalelor stabilite, nu doar pentru teritoriul Aeroportului, dar și pe întreg teritoriul Republicii Moldova la acea etapă.

La ora 17:30 de fapt toate grupele de documentare și reacționare erau ajunse la Aeroport. Este vorba despre grupele de documentare ale poliției și colegii de la serviciile de urgență ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență. În mod special la 17:30 erau echipaje venite la fața locului și în același timp au ajuns toți conducătorii instituțiilor de forță.

De la ora 17:30 până la ora 17:50 s-au derulat două operațiuni în paralel. Grupa de asalt a documentat și stabilit procedurile de asalt pentru sediul Aeroportului, în același timp s-a încercat purtarea de negocieri cu agresorul. Grupa de negociatori a încercat să poarte negocieri cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri, unde clar a fost refuzul și inclusiv a fost afirmația că nu mai este nimeni în viață pe interior, dar acest lucru era deja fixat și văzut de colegii care erau la supraveghere video, că într-adevăr persoanele care erau nu se mișcă, colegii noștri din interior. 

Grupul de asalt a avut durata intervenției de 2 minute și 30 secunde. În momentul intervenției, agresorul a atacat și grupa de asalt care a intervenit pentru reținerea persoanei. Au fost schimburi de focuri, iar agresorul a fost rănit. În urma intervenției a rezultat rănirea doar a agresorului. Alte persoane rănite în urma acțiunii respective nu au fost și alte persoane nu au avut de suferit pe seama acestora. Nu a fost luare de ostatici.

Usatîi: Atacatorul este un terorist pregătit militar într-o bază ISIS din Afganistan

O versiune alternativă, lansată de politicianul Renato Usatîi, spune că, de fapt, totul s-a întâmplat din cauza incompetenței autorităților moldovene, care timp de două ore (cât a durat de la aterizarea avionului până la atacul armat) nu au reușit să afle că Ashurov a fost antrenat militar într-o bază ISIS din Afganistan (cel puțin asta arată informațiile la care face referire Usatîi).

Și totul - spune el - pentru că Republica Moldova și-a retras acum jumătate de an reprezentantul din БКБОП (n. r. - o structura internațională la nivelul statelor post-sovietice de schimb de informații cu privire la infractori), de unde ar fi putut afla rapid de la autoritățile din Tadjikistan faptul că Ashurov este cercetat penal în țara sa pentru tentativă de omor, răpire și terorism. 

Usatîi mai afirmă că polițistul Muntean a fost omorât în timp ce escorta de unul singur șase persoane (printre care și Ashurov). Politicianul susține că Ashurov l-a doborât pe Muntean dintr-o singură lovitură, iar când Ciofu a  încercat să intervină în apărarea lui Muntean, a fost împușcat mortal. Ulterior, Ashurov l-ar fi împușcat mortal și pe Muntean.

Autoritățile nu au reacționat, deocamdată, la acuzațiile lui Usatîi. De altfel, atât Usatîi, cât și alți lideri de partide din Republica Moldova, au cerut demisii după tragedia de la aeroport.

Atacatorul va fi judecat în Republica Moldova

Potrivit procurorului general, Ion Munteanu, Procuratura Generală a intentat un dosar penal pe cauză de omor cu circumstanțe agravante, specificând că nu este inițiat un dosar pe cauza infracțiunii de terorism.

Agresorul este reținut în baza articolului 166 Cod Penal și urmează a fi judecat în Republica Moldova, unde a comis fapta.

Declarațiile procurorului general, Ion Munteanu:

Polițistul a fost luat prin surprindere. Totul s-a întâmplat în câteva secunde. După mișcări, este vorba despre o persoană pregătita fizic bine. Nu sunt informații confirmate că ar fi fost afiliat la grupări militare.

Temeiul de reținere la frontieră a fost faptul că persoana nu a putut explica foarte clar motivul sosirii și scopul aflării pe teritoriul Republicii Moldova.

S-a constatat că persoana este cetățean al Republicii Tadjikistan care ieri, devenind agresiv, a atacat polițistul de frontieră aplicând împușcături asupra acestuia și asupra agentului de securitate aeroportuară. În urma incidentului s-a produs decesul acestor două persoane.

Procuratura Generală se află în proces de discuții și schimb de informații continuu cu autoritățile din Tadjikistan.

Expertizele sunt în desfășurare, iar martorii sunt audiați. Au fost ridicate probele video de pe camerele din zona de aștepatre ale Aeroportului. Se examinează dispozitivele electronice sustrase de la agresor.

Agresoruleste reținut conform procedurii penale, ca urmare a intervenției în forță a organelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Nimeni nu a fost rănit în afară de agresor, care se află acum în stare gravă, de inconștiență, sub supravegherea medicilor și a forțelor de ordine.

Pe parcursul ultimelor ore fiind în comunicare directă cu autoritățile din Tadjikistan, s-a constatat că această persoană este dată în căutare internațională după ce a răpit un director de bancă. S-a constatat că în comiterea acestui fapt sunt implicate și alte persoane, care până în prezent nu au accesat teritoriul Republicii Moldova.

În prezent, cauza penală este investigată și  reprezintă o faptă de omor cu agravantele respective. Se continuă cu efectuarea expertizelor, inclusiv cele balistice.

Victimele - un tată a trei copii și un tânăr polițist de frontieră

Victimă a atacului armat a fost Sergiu Muntean, agent-șef adjunct, în vârstă de 31 de ani. Acesta lucra în Poliția de Frontieră din anul 2011.

Victimă a atacului a devenit și Igor Ciofu, angajat al securității aeroportuare. Inspectorul de securitate avea 40 de ani și era tată a trei copii. Activa în serviciul de securitate al aeroportului din 2022, fiind ofițer pensionat din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, unde a activat în perioada 2006-2022, ocupând diverse funcții de execuție, până la gradul special de locotenent-colonel.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.