Actualitate Internă

Schimb dur de replici între Chișinău și Moscova, deranjată că R.Moldova expune public crimele staliniste. Autoritățile moldovene dau un răspuns tranșant încercărilor Rusiei de a ridiculiza suferința la care au fost supuși basarabenii de către sovietici

Schimb dur de replici între Chișinău și Moscova, deranjată că R.Moldova expune public crimele staliniste. Autoritățile moldovene dau un răspuns tranșant încercărilor Rusiei de a ridiculiza suferința la care au fost supuși basarabenii de către sovietici

Republica Moldova, prin ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, califică declarațiile autorităților ruse privind deportările staliniste petrecute pe teritoriul Republicii Moldova în urmă cu peste șapte decenii „complet inacceptabile”, considerându-le o încercare de distorsionare și ridiculizare a acelor evenimente istorice dramatice.

Într-un comunicat de presă, citat de siteul ipn.md, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria țării. 

Potrivit MAEIE, acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului. De asemenea, ministerul îi invită pe reprezentanții Ambasadei ruse să viziteze vagoanele instalate în Piața Marii Adunări Naționale ca să discute cu istoricii, să vadă imagini, să afle adevărul despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag.

„Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul actual al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut statul nostru. (...) Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru. Invităm reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă - profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag”, se arată în comunicatul MAEIE

Context. Podul.md a scris AICI despre manifestările dedicate acelor momente tragice din istoria poporului român. Vagoanele pentru vite cu care au fost deportați moldovenii în Siberia vor rămâne în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău până la finalul lunii iulie, părinții fiind îndemnați să meargă, împreună cu copiii lor, să viziteze acest muzeu, pentru ca generațiile de azi și de mâine să-și cunoască trecutul adevărat.

Intitulat ”Vagoanele Durerii”, memorialul instalat în fața Guvernului este un omagiu adus zecilor de mii de vieți sacrificate în Gulagul deportărilor staliniste, o încercare a autorităților pro-europene de a le împrospăta memoria inclusiv celor care, în subconștientul lor, pe fondul propagandei rusești, și-au îndrăgit călăul și elogiază trecutul sovietic – inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova și în spațiul public, fizic și virtual. Detalii AICI

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a solicitat „insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră”.

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a transmis, pe canalul său de telegram, că la 6 iulie în Republica Moldova a început „luna rusofobiei deghizată în luptă împotriva totalitarismului”, arătându-se astfel deranjată de felul în care R.Moldova a ales să marcheze împlinirea a 74 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste, când peste 35.000 de cetățeni au fost ridicați din casele lor în mizeul nopții de 5 spre 6 iulie 1949, urcați în vagoane pentru vite și și duși în Siberia și Kazahstan. 

Ulterior, controversata purtătoare de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a învinuit autoritățile de la Chișinău că susțin Mitropolia Basarabiei și ar eticheta Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată în subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse, drept „agent al intereselor Kremlinului”, după modelul autorităților din Ucraina.

Potrivit Zaharovei, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe Ruse are demult eticheta de „agent de influență a Moscovei” și este constant atacată de politicieni și „mass-media proguvernamentale”, inclusiv de președinta Maia Sandu, în timp ce Mitropolia Basarabiei beneficiază de „sprijinul necondițional al guvernării”. În context, Zaharova a amintit de intenția de a transmite din proprietatea statului Mitropoliei Basarabiei o clădire a Bibliotecii Naționale.

„În eforturile sale îndreptate spre polarizarea politică a societății moldovenești și ruperea legăturilor cu Rusia, Chișinăul oficial urmează exemplul regimului de la Kiev, care și-a confirmat în repetate rânduri esența nazistă”, a declarat reprezentanta diplomației ruse.

Conflictul între cele două biserici a reizbucnit în spaţiul public după ce preotului din satul Puhoi a primit interdicţie de la Mitropolia Întregii Moldove a Bisericii Ortodoxe Ruse de a mai oficia slujbe în biserica la care slujeşte de mai bine de 30 de ani, pe motiv că a ales să se alăture Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române. Preotul spune că a luat această decizie pentru că nu împărtăşea ideile pro-război propagate de Patriarhul bisericii ortodoxe ruse, Kiril, căruia i se subordonează Mitropolia Moldovei.

CITEȘTE ȘI: Rusia acuză omagierea, la Chișinău, a ”României naziste”, prin organizarea memorialului deportărilor în Siberia

CITEȘTE ȘI: R.Moldova va cere Rusiei să reducă personalul Ambasadei de la Chișinău / Deputat PAS: „Moscova duce un proces de ingerință în procesele democratice din Republica Moldova” / „Ei au trimis la Chișinău în jur de 150 de persoane, noi, la Moscova, doar șase, dar pe unul l-au expulzat”

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.