Actualitate Internă

VIDEO. Liderul comuniștilor de la Tiraspol a fost ucis în propria locuință / Oleg Horjan era un critic virulent al marionetei proruse Vadim Krasnoselski

VIDEO. Liderul comuniștilor de la Tiraspol a fost ucis în propria locuință / Oleg Horjan era un critic virulent al marionetei proruse Vadim Krasnoselski

Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană și opozant al lui Vadim Krasnoselski, a fost găsi mort, luni dimineață, în locuința sa situată într-o localitate din suburbia orașului Tiraspol. Informația a fost confirmată de colegii săi de partid pentru siteul Zona de Securitate, publicație care mai scrie că Horjan ar fi fost înjunghiat. 

Potrivit altor siteuri de presă, care citează Poliția R.Moldova, Horjan ar fi fost împușcat în biroul său, corpul neînsuflețit fiind găsit de către soție în jurul orei 11.30. Alături s-ar fi aflat un seif deschis și gol. 

Și liderul Congresului Civic (CC), fostul deputat Mark Tkaciuk, cu care comuniștii lui Horjan aveau o relație de colaboare, a scris despre moartea violentă a lui Horjan, unul din principalii critici ai lui Vadim Krasnoselski, liderul-marionetă al așa-zisei Transnistria.

„Oleg Horjan, colegul și tovarășul nostru, liderul Forțelor de Opoziție din Transnistria, a fost ucis! 

Ținând cont de statutul de opozant al lui Oleg Horjan, de numeroșii săi ani de închisoare pentru acțiuni politice, de poziția sa deschisă anti-oligarhică, de aspirația sa publică pentru pace și dreptate în regiune, Partidul Acțiunea Colectivă - Congresul Civic fac apel la OSCE să se alăture imediat anchetei privind asasinarea lui Oleg Horjan, politician și cetățean al Republicii Moldova”, a scris Tkaciuk pe pagina sa de Facebook.

„Am fost sunat de un coleg de pe malul stâng, unul dintre activiștii noștri, care mi-a comunicat că l-au sunat părinții lui Oleg și i-au comunicat că a fost ucis în cabinetul de lucru, cu lovituri de cuțit. Altceva nu știu”, a declarat Tkaciuk pentru TV8.md.

Potrivit așa-numitul minister de interne din Transnistria, cadavrul lui Horjan a fost găsit cu „semne de moarte violentă” într-o casă din satul Sucleia, de lângă Tiraspol.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că politicianul a fost găsit împușcat în propria locuință și că s-a autosesizat și investighează cazul ca infracțiune de omor.

„Cetățeanul Horjan Oleg, care anterior a fost deținut ilegal de așa-numitele autorități de la Tiraspol, a fost depistat împușcat în propria locuință dintr-o localitate din apropierea Tiraspolului. Poliția R. Moldova s-a autosesizat și întreprinde toate măsurile de investigație corespunzătoare ce vizează infracțiunea de omor”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Oleg Horjan, 47 de ani, a fost un politician de opoziție din regiunea transnistreană, în relații apropiate cu comuniștii ruși. În decembrie 2022, el a fost eliberat după 4,5 ani petrecuți în închisoare în stânga Nistrului, în urma unui proces-simulacru care a urmărit, de fapt, eliminarea sa de pe scena politică.

În noiembrie 2018, Oleg Horjan a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, fiind acuzat de  „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit anchetei, după un miting neautorizat, Horjan ar fi smuls epoleții unui milițian și l-ar fi lovit. 

În iulie 2022, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Moldova declarase ilegală sentința pe care Judecătoria Supremă din Transnistria a pronunțat-o în speța lui Horjan. CSJ a mai indicat faptul că Procuratura Generală a Moldovei trebuie „să întreprindă toate măsurile legale pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovați în acest sens”.

Imediat după decizia CSJ, Procuratura Generală a Moldovei a intentat un dosar penal împotriva celor vinovați de încălcarea drepturilor și libertăților lui Horjan.

Partidul Comunist din așa-zisa Transnistria este în opoziție față de Partidul Obnovlenie, subordonat holdingului Șerif, care controlează puterea executivă, legislativă, precum și fluxurile economice din regiunea separatistă nerecunoscută Transnistria.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Horjan a povestit cum a fost întemnițat pentru „acțiuni violente față de un reprezentant al puterii”, cum a făcut greva foamei timp de 90 de zile și cum vede rezolvarea conflictului transnistrean. 

Precizari! Faptul că era opozantul lui Krasnoselski și că a fost victimă a acestuia în trecut nu face automat din comunistul asasinat Oleg Horjan, prorus, de asemenea, și separatist, personaj pozitiv în istoria scrisă cu sânge a așa-zisei Transnistria. 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.