Actualitate Internă

A ignorat toate simbolurile de stat! Bașcana-marionetă a Găgăuziei a fost inaugurată în funcție alături de celebrități din Turcia. Primii oameni în stat au ignorat ceremonia

A ignorat toate simbolurile de stat! Bașcana-marionetă a Găgăuziei a fost inaugurată în funcție alături de celebrități din Turcia. Primii oameni în stat au ignorat ceremonia

Evghenia Guțul (reprezentanta Partidului Șor, formațiune susținută de Kremlin) a fost învestită oficial în funcția de bașcană a Găgăuziei miercuri, 19 iulie. Ceremonia de depunere a jurământului, care a avut loc în piața centrală din Comrat, capitala autonomiei, a fost boicotată de conducerea Republicii Moldova, însă nu a fost trecută cu vederea de actorul turc Burak Özçivit, renumit pentru rolurile din filme ca Osman și Suleyman Magnificul. De altfel, premierul Recean a transmis, prin purtătorul său de cuvânt, că are „activități mai importante” pe agendă: „Scopul Executivului este să se asigure că, indiferent dacă sunt de la Bălți, Taraclia, Cahul, Vulcănești, Comrat, Călărași, sau Ungheni, oamenii beneficiază în mod egal de sprijinul pe care îl oferă autoritățile”.

Programul evenimentului a inclus discursuri, focuri de artificii, distracții pentru copii, dar și un concert la care a evoluat și celebrul interpret turc Mustafa Sandal. 

A evitat să pună mâna pe Constituție și a ignorat drapelul și imnul de stat

Noua bașcană a rostit jurământul în limba găgăuză, însă nu a pus mâna pe Constituția Republicii Moldova, așa cum o cere protocolul (a fost ulterior corectată de peședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov). Evghenia Guțul a sărutat doar draptelul autonomiei găgăuze, dar nu și trocolorul - drapelul de stat al Republiciii Moldova. Totodată, ea a ținut mâna la inimă doar în timpul intonării imnului autonomiei, nu și în timpul intonării imnului Republicii Moldova.

În discursul său, Guțul a promis să fie un „colacul de salvare” pentru problemele populației din regiune, dar și că Găgăuzia va fi „ancora schimbării” din Republica Moldova.

A fugit de întrebările jurnaliștilor

Chiar dacă a fost anunțată o conferință de presă imediat după ceremonia de inaugurare, bașcana nu a răspuns la nicio întrebare a jurnaliștilor. Guțul a evitat să spună din ce bani a fost organizată ceremonia și nici cine a fost sponsorul prezenței lui Mustafa Sandal și a lui Burak Özçivit la Comrat. Aceasta a fugit chiar din calea presei.Totuși, noua guvernatoare a Găgăuziei nu a scăpat ocazia de a anunța, pe social media, venirea celor două celebrități din Turcia.

Folosirea imaginii unor celebrități de prim rang este o strategie frecvent folosită de Kremlin pentru a influența politica din alte țări.

Cercetată în cadrul unui dosar penal

Evghenia Guțul este cercetată penal în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor, formațiune declarată neconstituțională, câteva săptămâni în urmă, de către Curtea Constituțională. Totodată, un proiect de lege votat recent în Parlament prevede că membrii Partidului Șor, declarat neconstituțional, nu pot candida la alegeri, în următorii trei ani.

Amintim că Guțul, candidata Partidului Șor, a câștigat turul doi al alegerilor din UTA Găgăuzia, unde s-a duelat cu Grigori Uzun, candidatul Partidului Socialiștilor. Perioada electorală a fost marcată de percheziții ale CNA (inclusiv la Comisia Electorală din Comrat, din cauza bănuielilor că în listele cu alegători figurau cetățeni decedați sau aflați peste hotare), determinate de bănuielile că alegătorii ar fi fost mituiți pentru a vota pe Guțul. Potrivit procurorilor, fiecare activist al Partidului Șor era remunerat cu câte 15.000 de lei pentru a determina un număr de 30 de alegători să o voteze pe Guțul. Dacă se va demonstra fraudarea scrutinului electoral din Găgăuzia, ar putea fi organizate alegeri repetate, a precizat procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Va semna Maia Sandu decretul?

Bașcanul Găgăuziei joacă rolul de guvernator al regiunii autonome și este membru din oficiu în Guvernul de la Chișinău. Până a deveni membru al Executivului, este nevoie ca președinta Maia Sandu să semneze un decret în acest sens, lucrul care încă nu s-a întâmplat. Mai mult, în cadrul unei conferințe de presă, șefa statului a evitat să răspundă clar la această întrebare.

Urmăriți AICI un scurt reportaj al Europei Libere de la Comrat.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.